Followers

Wednesday, November 4, 2009

...

sakit,
kecewa..
sedih.
benci!
xsuke!!
merajuk.,
kecik ati.......
bia la..

lalu bagaimana aku harus ketepikan segala gundah gelana ini
lalu pada siapa harus aku tumpangkan sedikit beban yang berdakapan ini
lalu atas dasar apa perasaan ini berumah di hati ini
lalu haruskah aku biarkan sengsara dan kesakitan ini bertuan dalam hidup ini

dan

aku rasakan, tiada guna lagi sayang ini aku kekalkan untuk kamu
aku rasakan, tiada erti lagi ikhlas ini aku tetapkan untuk kamu
aku rasakan, tiada makna lagi pengorbanan ini aku berikan untuk kamu
aku rasakan, tiada kesudahan kesabaran ini buat kamu.

tapi,
aku masih tidak mampu benamkan segala rindu, buat kamu
aku masih tidak mampu hilangkan segala sayang ini buat kamu
aku masih tidak mampu lemparkan segala setia ini buat kamu

lalu
aku izinkan kesakitan ini berteman di hati
tanpa rela
tanpa keikhlasan
tanpa senyuman

aku masih tidak mampu mampu membuang derita ini
dan aku tidak mahu menanggungnya lagi

lalu bagaimana

TUHAN,
tunjukkan aku jalan
berikan aku peluang
aku mahu kekuatan

Tuesday, October 13, 2009

.................

gelita itu hadir tanpa di restui hati nan satu
kelam itu menyelinap tanpa izin diri nan jitu

kesesatan ini pasti
kejahilan ini makin menjadi
kemurkaan makin mendekati
ketakutan terus menghantui

harus bagaimana

"nur"

pulanglah kembali ke dasar hati

izinkan cahaya itu kembali
menerangi hati yang hampir mati
memberi ruang untuk rindu pada ilahi
menyemai kembali benih-benih cinta yang sejati..

Tuhan

berikan ruang dan peluang

Sunday, October 11, 2009

bia gamba yg bebicara






































(time kaseh sume)








bbQ_besday

thank you to all my housemate for the best bbQ.



09102009



time kaseh adeQ-adeq yang akak sayang... mira, PQa, shima, wani... time kaseh yg x terucap....

time kaseh jgk tuk adek2 umah yg lain...

tens to b n frens coz sanggup datang ke kuantan tuk jmp n smbut besday sy..

kak za terharu sgt mlm tu sampai xsengaje nangis..huhuhuhu tp honestly akak memang xbajet korng akan celebrate bsdat akak time kt bt bbQ tu... tens lagi skali.. akak xkan lupekn korang sampai bile2.. syg korg..

- dis year bt ptame kali aku smbut besday dgn meriah n hepy yg teramat..... sumenyer gara-gara adek2 yg aku syg nih... faizal lak dtg mlm tuh. sggup dtg dari jauh mlm2.. heeheh tens b..
tp teruk jgk aku kene sakat nga adek2 nih mlm tu.. jahat korang kan... saje je...nk kutuk akak ngan peja.. sekeh jgk korang... heheheheh

- sory kalo akak de bt korang terase slame akak duk kat umah tu... tp akak mmg bahagie dpt kenal korang... "TERAMAT".

09 oktober 2009
aku tak kan lupe kenangan tu...

tapi 16 oktober da abes praktikal...so aku kene balik dungun anta report n present... then johor...
sdehnye nk bpisah nga adek2 umah tu... byk kenangan nga korang... huhuhuhu sadis lak tentibe...

moga jmp lagi ye

Thursday, October 1, 2009

benci yang teramat

hari ni... aku nga alia pegi bahagian pentadbiran, nak inform pd dorg lec nk dtg jmp dak2 praktikal... pastu org kat bahagian pentadbiran tu tny, nak amek borang elaun praktikal ke.. aku ni jawab la... ade ke? boleh jgk.
kerani tu bagi la aku nga alia borang tu,

pas tu aku balik ofis then isi borang tu, sebelum hantar kpd bhgian pentadbiran borang tu kene sign pengarah dulu... nih la yg aku xsuke..

kami pun masuk la bilik pengarah...
mintak die sign borang tu...

thu x ape yg die ckp???

keje ape yg awk bt nk suh mpk bayar awk ni???

mpk bayar???????????

bkn byr la elaun tu pun 50 RINGGIT bukan 500

alia pun jawab la.. bukan bayar hajini kan borang elaun. ktorang ni isi je borang ni, bahagian pentadbiran yang bg.

die pun cakap la, ye la awk bt keje ape selame kat sini? awk ingat mpk saje2 nak byr awk..
mane bukti awk bt keje??

(nak bukti pulak, sakitnye ati aku...)
aku pun pegi la amek report, sume keje yg aku bt aku catak dlm buku log tu,
aku bagi pd die buku tu. heh leh pulak die cakap buku tu sape2 bole bt, xformal..
kepale otak ko tak formal.. hah kang da kuar ayat jahat aku nih.. buku tu uitm yg bg, every week aku ni pegi dapatkan cop pengesahan nga supervisor.. bole pulak cakap buku tu xleh pakai, bole guna tuk tulis bawah pokok jambu je... hehe kepale otak bejambul la...

die duk belek-belek buku report alia, pas tu die bace report yg fes day tu, pastu die cakap " hah tengok, awk tulis kat sini learn how to use... learn!! macamane awk nak sy byr kalau keje yg awk bt mcm ni"alia pun jwb, tu report time fes day ktorang, mmg la fesday xde keje coz kn bru je msk, mane pandai lagi bt keje2 kat ofis tu..

macam2 die komplen, padahal sebelum ni supervisor ktorang yg cek buku report tu, xckp ape2 pn..
ktorang denga je la die membebel... pastu die cakap, awak rase awak layak ke dapat bayaran ni, sy xpnah tengok pun awk bt keje.

hah????????????????

XPENAH TENGOK AKU BUAT KEJE??????????

SANGAT LA MELAMPAU AYAT TU!!!!!!!!!!!!111

AKU TERSANGAT LA TAK BOLEH TERIMA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

aku tak pernah buat keje selama 3 bulan lebih berpraktikal!!!!!!!!1
perh penyataan nih sangat la KEJAM!!!!!!!!!!!!!!1

ABIS, KALO AKU TAK PERNAH BT KEJE...

- sape yang pegi masuk meeting?
- sape yang bt minute meeting??
-sape yang bt surat panggilan mesyuarat?
-sape yang bt report?
-sape yang bt kulit fail?
-sape yang bt agenda?
-sape yang bt keje2 menampal 5S yang bodoh tu?
-sape yang kene bt failing hari-hari?
-sape yang pegi bahagian bangunan, bahagian kawalan, bahagian infra, bahagian dokumentasi, bahagian ape2 la lagi... (marah ni marah)
-sape yang bt memo,
-sape yang bt table
macam-macam keje lagi la
-sape yang bt keje yang belambak tu kalau bukan ktorang dak praktikal nih???????????????

bukan nak mengungkit, tu mmg keje yg ktorang kene bt. TAPI AKU NAK CAKAP MEMANG MELAMPAU KALAU DI KATE KAN TAK PERNAH NAMPAK KTORANG BT KEJE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

TAK PERNAH NAMPAK???

abis selame nih ape bende??
main pondok2???

ktorang nih kadang2 buat keje kat lantai coz tmpt ktoang de customer..
DUDUK ATAS LANTAI PUN DIE NAK MARAH!!!!!!!!!

abis kami nak duk mane?? kami tak di sediakan meja pun!!!!!!!! tumpang buat keje kat merate tmpat, time xde orang baru la dapat bt keje...

heh bencinye

aku memang tak bole terime penyataan tu...
kalau la aku nih bkn dak praktikal, mmg aku menjawab td!!!!!!!!!!1

tp mengenangkan status nih la aku bia je orang pijak kami!!!!!!!!!

BENCI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

stakat elaun RM50 tu pun nak pertikaikan keje ape yang kami bt sampai nak mintak elaun dari mpk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

HELOOOOOOOOOOOOO
AKU TAK MINTAK PUN ELAUN TU, PIHAK PENTADBIRAN YANG SUH ISI BORANG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

kalau aku thu sebab elaun RM50 tu perasaan aku di pijak2 macam nih, TAK HINGIN AKU!!!!!!!!!!!!!

da la time cakap tu cam ktorang duk sebatu, tak perlu nak menjerit sampai satu ofis denga,... aku bukan pekak!!!!!!!!!!!!!!!!

huh benci..

kemarahan kali ni memang tahap maximum!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

SUNGGUH AKU BENCI PRAKTIKAL NIH!!!!!!!!!!!!!!

Wednesday, September 30, 2009

kembali la kamu kepada Yang Memiliki dengan tenang

" kembali la kamu dengan tenang"

pagi tadi, kat ofis pukul 8.24 aku terima mesej dari zulaikha.

"salam semua, cikgu hasmah telah pulang ke rahmatullah pagi tadi kerana mengidap barah payudara..sama-sama kita sedekahkan al-Fatihah...."

subahanallah..saat tu jantung aku bdebar..seorang cikgu baik..telah pergi mengadap ilahi.. aku terus mesej abang aku "ayie, cikgu hasmah meninggal pagi tadi" cikgu hasmah banyak mengubah abang aku, senang cite aku sangat menghargai cikgu hasmah sebab berjaya menjadikan abang aku seorang manusia yang bergelar insan berguna.

kat sekolah dulu cikgu ajar subjek math, subjek yang abang aku paling xpandai,
tapi, cikgu tu banyak bantu abang aku, dari xpenah bwk buku pegi skolah jadi bawak buku. dari xpenah tgk buku n bt keje sekolah jadi bt keje sekolah. semua tu kerana berkat kesabaran dan didikan cikgu hasmah, cikgu kesayangan abang aku.. terima kasih yang tak terhingga cikgu., aku sebagai adik, memang terharu dengan perubahan abang aku, dan hari ini abang aku berjaya lebih dari apa yang cikgu lain jangkakan.

hari ni, cikgu telah kembali ke rahmatullah, setelah berjuang dengan penyakit yang juga di anugerahkan ALLAH,
moga di tempatkan di tempat para solihin.
moga di ampunkan segala dosa-dosa dan diterima pahala-pahala...serta di tempatkan di syurga yang abadi.

dulu aku kehilangan cikgu kesayangan aku, cikgu latifah, dan sekarang cikgu hasmah.. pendidik yang berhati mulia..
kawan-kawan, al-fatihah buat cikgu-cikgu kt..

kembalilah dengan tenang wahai pendidikku, aku akan menyusul kemudian..
moga aku tergolong dalam golongan orang-orang yang diberi petunjuk dan keampunan ALLAH.

Tuesday, September 29, 2009

takut sgt..

ermmm....

takut...
xthu nk cakap cane...
baru2 nih pas "die" g jmp doc kitorang de cakap pasal penyakit "die"

ape yang menakutkan...
penyakit tu da sampai tahap kronik..
meant...
sudah sampai pada tahap yang kritikal...

harus bagaimana ini dong....

aku diam skejap...

die pun diam jgk... xthu nak cakap ape...

tibe-tibe

die: kalau b da xde, awak cari lain ye.

aku: (tersentak time tuh) nape ni?? cakap mengarut je..

die: xde la, mati tu pasti.. kalau b pegi dulu.. awk jg diri.. cari la yang lebih baik ye.

aku: xnak

die: heh abis tu xnk kawen??

aku: xnak

die: mane bole cam tu...

aku: da la jangan cakap sal nih lagi,,, tak suke dan tak nak denga. oke? stop...

die: awk takut ke?? mati tu sume orang akn hadapi... hakikat yang pasti kan?? nape nak takut..

aku: thu tapi jgn cakap la pasal ni..

aku diam

aku tibe-tibe je nangis time tu....

kalau la betul.. aku mmg xleh trime hakikat tu....

aku ltak fon cam tu je... xnak die thu aku nangis time tu...

4 bulan lepas aku de ikut die pg jmp doc... time tu doc bthu virus dlm hati n sel bdn die da byk pulih... peningkatan yang ajaib...tu doc la yg ckp..

tp pe yang menyedihkan dan merisaukan aku...
doc de jgk bg peringatan... kalau kami kawen... anak berisiko tinggi tuk dpt hepatitis B tu
penyakit yang sampai sekarang belum ditemui ubtnye

arg..... aku takut... takut sgt!!!!!

byk kali die mintak aku cri lain.. byk kali jgk kami gaduh pasal nih.. xsuke!!!

doc bg nasihat spy kami tangguhkan dulu kawen tuk kebaikan...

em...aku sanggup je...aku sedia hadapi..aku xkesah idup dengan die bia pun die sakit...
tp aku takut...takut sangat..
aku da inject vaksin 3 kali... tuk pencegahan..
erm... insyaALLAH hrp2 xjgkit la...

doc ingatkan aku.. virus hepatitis b 100 kali ganda lbh laju dr hiv...

aku lagi2 la btambah takut..

dulu time die dmm n msk wad.. die skt teruk sgt.. bbelas botol air msk dlm bdn.. bkali2 muntah malam2... aku mmg xbole tdo duk jg die... bekas makanan die nurse asingkan.. guna bekas plastik,pas makan terus buang... nak elak jangkitan... kalo aku jd die pun aku trase kn????

die pnah halau aku.. jgn jg die time kat wad tu,, die tkt aku jgkit...mmg menuntut kesabaran kn!!!

die xbg aku duk dkt nga die...aku dduk jgk..sengaje makan makanan yang die tgh mkn tu.. aku nk tunjuk pd die aku xkesah sume tu....

hurm....tahap kronik....
doc mengesahkan..

jd ..
cane aku nak singkirkan rase takut nih...

aku mohon kekuatan..
aku sggup teman die pegi hospital tiap2 bulan..pegi amek ubt tiap2 bulan. jg kat wad..
aku sanggup...
tapi aku takut...

Monday, September 14, 2009

salah ke kite marah time praktikal (bodoh je soalan aku)

berani gile....



aku la... bongeknye!!!!



aku bengang sangat kat ofis semenjak-dua menjak nih



aku nga sorang lagi dak praktikal kat sini (alia) da lame pendam rase ketidakpuasan hati yang melampau...

tapi mengenangkan kami ni berstatus pratikal dan dalam pantauan.... ketidakpuasan hati tu dipendamkan je....



1) kami tak di sediakan meja pun time praktikal nih.... tempat kami hanya di kaunter "customer". bile customer datang nak submit plan atau nak jumpa juruteknik... kami kena tukar tempat... duk la kamu kat mane2 yang kosong...

(logik ke tak disediakan meja???... xpe aku ok je... xde equipment xjadi masalah sgt)



2) makin hari makin selesa keje kat sini... akak-akak2 kat ofis nih pun ok la... ade yang bole ngam gile jd kwn... so... stakat tak puas ati skit2 tu aku pendam je...



3) keje aku nih bahagian pentadbiran.... masuk mesyuarat, catat minit, buat minit mesyuarat, laporan, agenda, senarai fail bentang (pelan bangunan,kebenaran merancang, infrastruktur, lampu jalan, pecah sempadan ) failing macam-macam la...sume tu da jadi kewajiban... ok la... banyak perkara baru yang aku bole belaja time praktikal nih..



4) asalnye keje aku bahagian pentadbiran sahaja... tapi lama kelamaan keje makin btambah dan makin ramai yang "MEMBERI ARAHAN" ok tak pe selagi bergelar "pelatih" di sini aku patuh je... fine....



5) nak jadikan cite... satu ari tu...time bulan pose ni la jg ade la sorang akak nih suh aku pg ke bahagian bangunan... amek senarai fail bentang tuk bangunan punye...

aku pun pegi la bangunan sebelah..bahagian bangunan...



kali petame pegi...

orang kat situ cakap tak de orang... orang pegi meeting,,, datang jap lagi k. aku nih balik la... cakap la pada akak kat ofis aku tu tak de orang... die cakap ok xpe...



tak sempat nak duduk orang bahagian bangunan call... tanye knp xde orang datang amek senarai fail bentang kat bahagian bangunan... aku nih diam lagi... agaknye tadi yang pegi jmp die tu bukan orang kot...



kali kedue pegi..

aku: sy nak amek senarai fail bentang..



org bkenaan: kak ......... tak de la,,, tgh meeting... pegi la balik dulu nanti datang lagi

(aku da mule rase panas..tapi senyum lagi...)



aku: ok... nanti sy datang lagi



sampai kat ofis aku pun bgtahu la pd akak tu,,, xde orng kat bahagian bangunan... diorg suh dtg balik jap lagi...

aku pun pegi la kat kusi aku... nak duduk...tak sempat duduk



tibe-tibe!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!



satu suare: le'a orang bangungan call suh awk pegi amek lagi skali diorg da ade...



aku: tadi sy pegi diorng cakap tak de orang, dah 2 kali pegi... siap suh sy balik lagi... ape ni... cal suh pegi amek, tp bile pegi cakap xde orang dtg jap lg... panas nih.... pegi2 halau suh balik... pastu call lg suh pegi...



satu suare: ape la diorg nih, call suh amek tp bt cam tu plk.. nnti akak call.



aku: tlg la call n sure kan yg diorg da ade kat ofis tu... sy nih dah 2,3 kali pegi ulang alik bangunan sebelah.. bile pegi kene halau plk...



satu suare: cakap pd akak sape yang halau awk tu... akak da call, pegi la diorng ade tu..



aku: kali nih kalau sy pegi diorng tak de sy nak tunggu je kat situ, sy xnk ulang- alik. sakit ati lebih dari panas kat luar tu..



(wah tibe-tibe aku bersuara lantang sebegitu rupe!!!!!!!!!! aku kah itu??? weh nak mati ke aku nih.... xsdar diri langsung...da la tgh praktkal)



dengan xikhlasnye...aku pun pg la lagi skali..... hah ade pun orng yang boleh tlg copykn msk dlm pendrive aku ni.... bile aku masuk... tgk diorng duk meeting...



MAK AIIIIIIIIIII.....MEETING DALAM OFIS TU JE...KAT BAHAGIAN BANGUNAN TU JUGAK!!!! KAT BILIK TU JUGAK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!



2,3 kali pegi jwb org xde,,,org pegi meeting.... rupenye meeting kat bilik tu jugak!!!!! aku ingat meeting kat atas ke...kat bilik dato' ke... kat bilik meeting ke... rupenye..........socoet tu jgk!!!!!!!!!!



PERH...PANAS!!!!!!!!!!!!!!!!!!



aku pn balik la department aku...sampai je ofis..



aku: akak tahu tak diorang meeting kat mane????/



akak kat ofis: kat mane??



aku: kat bilik tu je... kat bahagian bangunan tu jgk............... panasnye...........



akak: la meeting kat situ je ke... nape td xsuh tggu je....



aku: hah tahu xpe.... care ckp mcm meeting kat tmpt jauh je....perh berasap...



aku pun duduk la kat tmpat aku... TAHAP KEMARAHAN time tu mmg maximum!!!!!!!!!!!!!



sakit ati nih xpyh ckp la..... dah la keje tgh byk... surat xrekod lagi... fail bentang xtaip lg... xprint lg... cover cd minit xprint lg.



tu la peristiwa pertama aku... mmg bsejarah...

tak cukup dgn tu.... aku kene lagi ...



ari jumaat lepas... ktorang punye kerani kat sini cuti....so die bg ktorang keje..suh bt....

aku nih bt la keje aku...alia bt keje die....



pas tu ari isnin...msk la blk.... alia ckp pd aku surat yg die bt tu salah...alamat salah... pastu "suara arahan" suh alia naik kat bahagian pentadbiran cek surat yang ari jumaat ari tu da pos blm. kalu blm amek blk srt tu.....



alia pun pegi la... aku nih duk khusyuk lagi bt keje aku... xprasan lg diorg nih tgh kelam kabut...

alia balik cakap surat tu da pos jumaat...abes la...



alia: le'a surat tu da pos la....

lame ktorang diam pastu bt kptusan nk bt balik surat baru....

pas ktorang bt surat tu, ktorang dpt thu "SURE" diorang yang bagi alamat salah!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

heh bengangnye..... da bg alamat salah, ktorg kene marah free je.....

heh ape cite.....

benci praktikal!!!!!!!!!!!!!!!!!

benci!!!!!!!!!!!!

byk lagi kesah2 terpendam....
xpe nnti de kesempatan aku cite....

nape ari ni bukan 16 OKTOBER 2009????????????

Monday, August 31, 2009

xde tajuk lagi

hitam dan kelam

aku tunggu waktu untuk hapuskan

sepi dan sunyi

aku perlu kekuatan untuk indahkan

dingin dan hening

aku mahu abadikan untuk ketenangan...

Wednesday, August 19, 2009

buat ingatan dan amalan

"ALLAH" nama bagi Tuhan Yang Maha Esa. Perkataan Allah ini mempunyai erti yang meliputi seluruh pengertian yang terkandung dalam serluruh Nama ALLAH (Asmaul-Husna), iaitu Tuhan yang Tunggal yang mempunyai segala sifar kesempurnaan dan kepimpinan Yang Maha Besar, Maha Tinggi serta Maha Kuasa.



Lafaz ALLAH ini bukanlah manusia yang menamakannya, bahkan zat-Nya yang Maha Esa yang memberikan nama itu bagi diri-Nya. Kalimat ALLAH tidak dapat diterjemahkan dalam mana-mana bahasa kerana tiada satu kalimat atau kata-kata yang lengkap yang dapat mengumpulkan pengertian kalimat jalallah ini.



ALLAH, Tuhan yang mempunyai segala sifat kebesaran, Maha Esa dan Maha Kuasa. Tuhan yang disembah dengan sebenar-benarnya, yang menjadikan alam semesta ini. Lafaz ALLAH ini juga disebut ismudz. Zat, yakni Zat yang menciptakan seluruh isi langit dan bumi. DIA la Tuhan seru sekalian alam. DIA lah yang mengeluarkan sesuatu daripada tiada kepada ada. ALLAH hanya satu (tunggal), tidak ada sekutu bagiNYA. Antara nama ALLAH yang berjumlah 99 atau lebih itu, lafaz ALLAH inilah yang paling banyak disebut dalam Al-Quran iaitu 2696 kali.



tidak ada Tuhan selain ALLAH. Jika ada ianya ternyata palsu dan pasti alam ini telah lama binasa atau musnah.



Firma ALLAH s.w.t yang bermaksud:



"Kalau ada Tuhan selain ALLAH, di langit dan di bumi maka langit dan bumi itu pasti jadi binasa"

(surah al-anbiyaa' 21:22)


dari segi amalan, manusia terutamanya umat islam perlu bergantung harapan memanjatkan doa hanya kepada ALLAh. segala yang lain tidak mampu memberi mudarat atau manfaat tanpa izin ALLAH s.w.t
KHASIAT DAN CARA BERAMAL
  • Barang siapa yang melazimkan membaca "ya-Allah" 5000 kali pada setiap malam selama sebulan dengan hati yang khusyuk dan tawaduk (merendah diri kepada ALLAH), insyaALLAH segala hajat terkabul.
  • Barang siapa berzikir "ya-Allah" 5000 kali tiap-tiap hari, insyaALLAH rezekinya datang mencurah-curah.
  • Barangsiapa berzikir "ya-Allah" 66 kali selama 66 hari tiap-tiap lepas solat fardhu, insya-Allah dirinya memperoleh kemuliaan dan kebaikan yang banyak dalam ilmu duniawi dan ukhrawi. oleh itu, lebih baik diamalkan terus setiap hari.
  • Barang siapa berzikir "Ya-Allah-ya-Haiyu" 1000 kali pada setiap hari, insyaALLAH dirinya diberi sifat yakin yang sempurna.
  • Barang siapa berzikir "Ya-Allah-ya-Haiyu" 100 kali pada setiap hari jumaat sebelum solat jumaat, dalam keadaan dirinya suci daripada hadas dan najis serta menghadirkan hati (khusyuk), insya-ALLAH dimudahkan baginya segala yang dituntut dan diperjuangkan.

Sunday, August 16, 2009

sambungan lagi..

maaf xberkesempatan lagi coretkan pasal perjuangan bangsa.

tp di sini ingin di kongsi pasal sedikit penjelasan mengenai persoalan jumaat baru ni.

jumaat baru nih balik dr ofis.. sampai umah lbh kurang 5.30 (traffic jam yang bt aku lwt lg huhuhu)

penat gle... 3 ari cuti bt aku btambah penat sbb keje tertangguh...
sampai je umah...xsempat nak duduk, tibe-tibe aku teringat perbualan aku dengan "hamba ALLAH" tu..

haih...aku perlukan jawapan..jadi aku mesti balik jumpa mak aku.
dengan tak pikir panjang aku terus solat asar..nekad mahu balik kemaman petang nih!!
pas solat...lebih kurang kul 6 lebih sket. get ready tuk gerak, then tibe-tibe lagi. my best fren call cakap die de kat kuantan prade.. alamak cane nih...tak pe aku terus gerak ke kuantan prade... mesti jumpa die nih... time park moto dpn KP tu aku ternampak lak de kunci kat moto ex5 merah.. mak ai aku nak buat pe nih.. rushing gle time tuh... kang kalau aku bia je kunci tu, nanti ade plak "orang yang tak berkenaan" dapat moto free ari tu.
ok, aku pun bt keputusan tulis nota n tinggalkan dalam helmet dak tu. kuncinya??
kuncinya aku tinggalkan kat seven7!!!
kawan aku tnya, apsal tak bagi pd guard??
eheheheh
tah tak teringat kat guard lak time nak bagi tu!!
hrp2 selamat la erk kunci tuh ka.

ok stop cite sal ni... da panjang melalut nih..

pas jumpa kwn kat kp tu,, aku terus gerak balik ke kemaman.. merempit lagi...
xsempat nak beli makanan tuk buka pose..tak pe beli air je la....

dari kuantan aku terus ke dungun... (de tugas yang perlu di selesaikan di sana)
ahad pagi, dari dungun gerak ke kemaman (misi mencari jawapan)

..................................................

sampai kemaman pegi shoping dlu...heheheh

then baru balik umah..
tengah masak tuh aku selitkan soalan demi soalan yang aku perlukan jawapan.. (antara my mum n me)
_____________________________________________________________________

aku: mak, rabu baru ni org de jmp sorg hamba ALLAH ni...

mak: abis tu!!

aku: orang nih de bercakap pasal "ORANG TUHAN" tau mak.

mak: orang Tuhan?? lagi..

(berminat nampak... ehhehe eh jap)

aku: awalnye sembang biase je mak. pastu hamba ALLAH ni cakap pasal bantahan ISA. dia cakap ISA perlu dihapuskan. org cakap la kenapa nak hapuskan. kerajaan wujudkan ISA mesti ada sebab musabab..adal alasn yang kukuh. penahananya isa pun mesti ada alasan. orang tu bangkang mati-matian.. penat nak cakap mak. org cakap la ... kerajaan wujukkan isa bukan tuk zalimi umat islam d malaysia...kt kene faham dengan jelas perkara ni. dan jangan bercakap kalau kita sendiri tak tahu apa yang kita cakap.

mak: awak kenal orang tu kat mana?

aku: kawan time keje kat optimal, petronas kerteh dulu... xrapat tapi just kawan je la..

mak: lagi...ape lagi yang die cakap?

aku: mak tahu tak, die cakap die tak percaya pada parti-parti di malaysia... orang tanya la kenapa tak percaya..ape yang awak percaya... pastu die cakap die pengikut (...................)

mak: ape tu??

aku: tah.. mak kenal tak orang nih (............................)

mak: heh tu bukan ke orang yang jais cakap ketua ajaran sesat?

aku: aaaaa... baru orng ingat (..........................) ni yang kawin 10 orang skali tu kan mak??

mak: tak pasti la... tapi kalu tak silap dulu kecak dalam surat khaba...berita....

aku: hah.. mak tahu tak kawan orang tu cakap.. (.................) tu la ketua "orang tuhan" tu...

aku pun cite la segala benda yang orang tu cakap pada aku..start dari bantahan isa, orang tuhan, pengikut tuhan, jadi penyampai wahyu ALLAH, bani tamim. kegemilangan islam.... sume bende la aku cite pade mak aku.

mak: subahanallah....awak tahu tak..percakapan die pun kita dapat rasa salah...salah..salah. awak tahu tak.

aku: nape mak?

mak: tiada orang yang ALLAH lantik untuk menyampaikan wahyu selain dari malaikat..... Mana boleh isytiharkan kite sebagai orng tuhan... kita semua ni hamba ALLAH... hamba... hatta malaikat sekalippun adalah hamba ALLAH... ALLAH tidak bersifat orangang.... tidak bersifat manusia...jangan samakan ALLAH dengan makhluk...

(banyak kali jugala mak aku beristighfar...)

aku: orang pun ade tanya orang tu mak. kenapa sebut "ORANG TUHAN" kenapa buka HAMBA ALLAH..

aku: mak tahu tak. die cakap orang tuhan ni akan mengubah pemerintahan di malaysia... diorang siap ada kalendar perancangan lagi...

mak: kite tak boleh cakap die sesat ke ape.... tapi melalui percakapan die... memang die terpesong... nauzubillah... awak doa la smga ALLAH jaga iman dan hati dia...kembalikan die pada jalan yang benar... tapi kalau jumpa die lagi, bile die cakap lagi pasal ni.. awak cakap la awak tak thu sangat pasal tu... awak tak boleh bercakap sebab takut salah...

aku: org sendiri rase ragu..

mak: baru semalam kami bincangkan masalah ni, baru ni dalam surat khabar ade sebut pasal (.................) akan kembali bangkit dan bergiat aktif.

mak: baru semalam kami bincang pasal ni.. bimbang anak-anak muda yang bergiat aktif dalam gerakan-gerakan macam ni... anak-anak muda kite skarang ramai yang jahil pasal ilmu agama... bila ilmu agama kurang... terjebak pulak dengan gerakan macam ni ... memang la diorang akan percaya bulat2...

mak: baru ni la...tak ingat bulan brapa... kalau ahli agama negara kita labelkan pertubuhan ni sebagai ajaran sesat. perkara ni mestilah jelas. kite kena tahu bukan senang jabatan agama nak isytiharkan sesuatu... perkara yang berkaitan agama ni bukan perkara remeh..bukan benda mainan yang kita boleh perlekeh..

aku: lagi satu, mak tahu tak, orang tu cakap , negara kita ni tak pernah berlaku peperangan..bencana alam. pengeboman.musibah... sebab golongan orang tuhan ni ade.. dan diorng yang jaga keselamatan.

mak: subahanallah.... kesian die...

aku: nape nak kesian pada die plak??

mak: awak tahu tak .. ape yang die cakap tu pun dah salah... ALLAH maha berkuasa... dia tak perlukan manusia untuk mengawal bahkan DIA la yang maha berkuasa atas segala.... tiada nabi dan rasul lagi selepas nabi muhammad s.a.w. AL-quran dan hadis adalah wasiat..kazanah yang nabi tinggalkan untuk umat muhammad.. kenapa mesti pertikaikan!!!
tiada orang yang dapat tolong kita di masyar melainkan muhammad!!
itu pun bagi orang-orang yang benar-benar layak....
bukan senang semua ni...ingat... tiada orang yang boleh membantu kita di sana melaikan amalan yang baik dan syafaat nabi muhammad s.a.w
nauzubillah... mintak kita di jauhkan dari ajaran yang syirik kepada ALLAH...

aku: abis tu cane..

mak: kalau la terjumpa lagi orang tu... tak salah cakap dengan die... tp doa la dlm hati, minta ALLAH pelihara hati dan iman kite... jangan dipesongkan ke jalan yang sesat..doalah untuk die skali.. tapi jangan la awak cakap pade die terang-terang die sesat.. memang la die tak boleh terima... kite pun tak boleh buat keputusan,, kita buka ulama..bukan arif dalam ilmu-ilmu ni... jadi lebih baik diam kan...

aku: ok

____________________________________________________________________

sebenarnya banyak lagi yang aku bualkan dengan mak aku...

jadi jawapan bagi persoalan-persoalan tu ada yang terjawab..

1) sesat dan terpesong ke??

- kalau tak sesat, macamana ketua (.............................) boleh kawin 10 orng dalam satu masa...
-tak kan berani nak mengaku mereka adalah utusan Tuhan... kita hanya manusia biasa
-banyak lagi penjelasan yang ak dapat..

2) orang Tuhan..

- kita semua adalah hamba ALLAH... tiada istilah orang tuhan.. hatta nabi muhammad sekalipun adalalah Hamba ALLAH... kekasih ALLAH... ALLAH mengangkat kedudukan seseorang dengan kuasanya.... bukan kita yang tentukan...kita hamba yang tidak punya kuasa

- tiada orang yang boleh memberi jaminan syurga kepada kita melainkan amalan yang kita buat dan ALLAH..

3) bencana di malaysia

- ALLAH tidak menurunkan bencana di negara kita bukan kerana lindungan orang tuhang ni... jangan kita salah tafsiran...

- ALLAH jaga negara kita bukan kerana barisan-barisan orang tuhan ni.

- ALLAH akan lindung sesebuah negara kerana beberapa sebab...kerana ada lagi haiwan peliharanan....keranan ada lagi...anak-anak kecil yang tak berdosa..

4) pilihan

- kembali lah kepada tinggallan Rasul... alquran dan sunnah... nescaya kita tidak akan tersesat...

-tiada pilihan bagi kita... bukan antara alquran ATAU sunnah,, tetapi Kita mesti berpandukan ALQURAN dan SUNNAH...



kegemilangan islam akan lahir di timur.... itu janji ALLAH... kemenangan abadi adalah milik islam yang mutlak.. jangan ragu dan sangsi... kegemilangan islam akan bangkit selepas kejatuhan islam... itu pasti!!

bersama kita ingatkan diri...kembalilah pada ajaran ilahi.

-aku biarkan sedikit persoalan yang berbaki beku di minda..moga mendapat peluang untuk diperjelaskan.
aku biarkan rasa gerun menetap di hati...moga aku mendapat hidayah..
aku biarkan rasa gentar di kalbu..moga aku tidak terus selesa dengan nikmat kesenangan yang aku kecapi hari ini..
aku biarkan rasa pilu di hati...moga aku terus mendapat kekuatan untuk terus memuntah bicara...

dan aku biarkan tinta berbicara

Thursday, August 13, 2009

sambungan semalam

resah semalam aku tersalah bawak lagi ke hari ni
ati ni duk pk2 lagi aku de bcakap dengan seorang hamba ALLAH ni
"tibe-tibe"
die bercakap soal pengikut Tuhan...
"pengikut Tuhan?"
aku biarkan soalan tu singgah skejap kat otak aku nih
aku bia die bcakap dulu..tak salah kan kite dengar dulu... ilmu mungkin..
hamba ALLAH tu bercakap soal keadaan di Malaysia sekarang
kepincangan umat islam, kegoyahan pentadbiran,pergolakan antara penduduk dan banyak lagi

erm...jadi aku diam...

diam..

mendengar

hamba ALLAH: saya tidak menyokong mana-mana parti di malaysia tapi saya adalah pengikut .........

(maaf aku tak boleh nyatakan nama..bimbang kalau-kalau menjadi pencetus masalah)

aku: hah pengikut ape tu?

dan Hamba ALLAH tu ulang lagi..

emmm aku tanya dan bertanya

Hamba ALLAH: negara kita hanya merdeka pada istilah sahaja hakikatnya tidak

(aku mengangguk..bersetuju pada kenyataan itu..dan aku bia kan dia berbicara)

hamba ALLAH: dunia kita hari ini bukan zaman nabi, jadi pasti ada orang yang di lantik Tuhan untuk mentadbir negara dan jadikan negara kita tempat kebangkitan islam. seperti yang di nyatakan dalam Al-quran. pada akhir zaman akan lahir kembali kegemilangan islam dari sebelah timur. dan negara kita akan menjadi tempat kelahiran kembali kegemilangan islam itu.
(aku berkata dlm hati insyaALLAH mudah mudahan)

hamba ALLAH: orang yang dilantik Tuhan tu akan mengubah dan mentadbir negara mengikut acuan agama. orang yang di lantik Tuhan tu bukan dari golongan yang besar, tapi golongan itu yang akan menghapuskan segala kejahatan dan kekacauan. dan kembalikan kegemilangan islam itu. siapa lagi yang akan memimpin negara kita sekarang dengan betul kalau bukan orang Tuhan. sebab kita sudah tiada nabi untuk menyampaikan wahyu dari Tuhan. mereka adalah golongan yang akan menyampaikan ajaran yang benar...

aku: orang Tuhan? kenapa mesti sebut orang Tuhan? bukankah kita semua adalah makhluk ALLAH? yang di jadikan sebagai kHalifaf untuk menyampaikan ilmu? dan bukankah wahyu ALLAH itu hanya boleh di sampaikan oleh malaikat kepada Rasulnya. macamana awak boleh cakap orang Tuhan ini membawa wahyu dari Tuhan kerana dia telah di pilih. saya pelik. mungkin saya tidak tahu sangat pasal orang Tuhan ni. tapi kenapa panggil orang Tuhan. bukan ALLAH?

hamba ALLAH: sebab orang-orang ni telah di pillih Tuhan.

aku: macamana nak tahu orang-orang ni di pilih Tuhan?

hamba ALLAH: mereka ada cara mereka yang tersendiri.

aku: cara yang bagaimana?

hamba ALLAH: petunjuk dari Tuhan. mereka akan mengamalkan sistem Tuhan, bukan demokrasi, sbb demokrasi bukan sistem yang baik untuk semua. orang-orang Tuhan ini akan mengambil alih tapuk pemerintahan negara ini suatu hari nanti dan kegemilangan islam itu akan muncul di negara kita di bawah pimpinan orang Tuhan ni.

aku: saya masih ragu-ragu dengan konsep Tuhan. dan saya masih tertanya-tanya mengapa Tuhan yang di sebut. bukan ALLAH. segala yang termaktub dalam Quran dan Hadis adalah yang benar sebenar-benarnya, pasti dan tiada kemusykilan bagi kita sebagai mukmin. bercakap mengenai orang Tuhan, saya masih keliru dan ragu kerana apa yang saya tahu islam memang dijanjikan oleh ALLAH akan bangkit kembali selepas kejatuhan. tapi saya tidak pernah tahu bahawa ALLAH akan mengutuskan orang Tuhan yang diberi wahyu untuk mengambil tapuk pemerintahan negara kita. walaupun telah di nyatakan islam akan bangkit di sebelah timur, tapi masih tidak di nyatakan bawaha negara tersebut adalah Malaysia.

tapi, kalau la betul negara itu adalah Malaysia, saya sebagai umat islam di malaysia, sudah tentu rasa bersyukur yang teramat sangat kerana menjadi sebahagian dari penduduk malaysia. bersyukur sangat, bercakap mengenai orang Tuhan ni buat hati saya ragu, tap tak pe, saya akan bertanya pada mak saya..pada orang-orang yang lebih arif.

hamba ALLAH: ni laman web ............... tengok la bila punya masa lapang,. tengok la bagaimana pengikut ................ mengamalkan ajaran islam yang betul-betul dalam hidup mereka. cara hidup mereka tak sama dengan kebanyakan orang.

aku: insyaALLAH, saya akan tengok.

hamba ALLAH: terpulang pada awak samada mahu percaya @ anggap ini ajaran sesat. tapi ini apa yang saya percaya. saya beritahu awak hari ini, agong sekarang adalah sultan terengganu yang terakhir, dan anak agong sekaran tidak akan menjadi sultan. percaya atau tidak. tunggu la.

aku angguk. walaupun dalam hati aku masih ragu dan keliru. aku minta diri dari Hamba ALLAH tu untuk balik. sepanjang perjalanan dari kemaman ke kuantan.. sambil bawak moto tu aku masih terngiang-ngiang tiap butir bicara orang tu. "orang Tuhan" bunyi macam pelik..erm... ajaran sesat ke. tibe-tibe aku rase bodoh dan jahil yang teramat sangat dalam bab-bab agama ni. xpe nanti cuti ni aku balik jumpa mak aku. moga aku dapat kepastian dan jawapan bagi kekeliruan ni.


semalam aku ada bercerita soal kebangkitan islam sewaktu di kem.dan aku mendapat sokongan dari kem komander tu. bila balik dari kem tu, dengan izin ALLAH aku terjumpa Hamba ALLAh tadi, pun bercakap soal kebangkitan islam....kebangkitan islam di Malaysia.... erm... aku bia kan soalan demi soalan terus beku dalam otak, akal dan hati. tak pe tunggu aku akan rujuk pada orang yang lebih tahu.

cukup la dulu setakat ni.. jawapan pada persoalan tu aku akan kongsi lagi selepas dapat jawapan dan penjelasan.

tunggu!!!!!!!!!!!

belum habis lagi.. aku ingin sambung pasal semalam.... soal ketuanan melayu dan bangsa aku...

Wednesday, August 12, 2009

no title

em... smalam 12/8/09

fes time after more than 1 month ago...

aku ketemu sama dia

nnti aku cite pas ni

huhuhu

smlm bru abis kem btn.

3day at there

alhamdulillah...dpt ilmu yang sangat bernilai, yang tak boleh di beli

tibe-tibe semangat tuk pertahankan martabat melayu melonjak-lonjak.

rasa sedih dengan keadaan bangsa ku

bangsa melayu.

yang semakin hari semakin di pijak-pijak bangsa lain

kerana angkara bangsa sendiri



cuba kita ingat kembali sejarah kesultanan melayu melaka.

betapa gemilang dan gahnya saat pemerintahan itu di bawah pentadbiran bangsa melayu yang berpegang teguh pada ajaran kalam ALLAH



tapi runtuhnya kegemilangan itu kerana siapa?

kerana bangsa melayu yang menjadi pembelot!!!!!!!!

aku benci pembelot bangsa sendiri!!!!!!!!



bila bercakap soal ketuanan melayu

isu ini sangat sensitif

tp aku perlu kongsikan di sini

mahu atau tidak

hendak atau tidak

segan atau tidak

aku perlu nyatakan

aku sedih dengan nasib bangsaku

aku takut mengahadapi hari-hari yang mendatang



ketuanan melayu.

hari ini makin dipersoalkan oleh bangsa lain

mengapa?

kenapa?

apa hak mereka?

sejarah ada merungkainya

dan hari ini aku sedih

kerana bangsaku

bangsa melayu diperkotakkatikkan

dan lebih sedih

bangsa melayu diperkotakkatikkan oleh bangsanya sendiri..

emmmm...
teringat aku pd kata2 nabi kita,
ketika insan tersebut mengetuk besi (untuk bt pe xpasti.jd xleh nyatakan tkt jd fakta yg salah= auta)
ketika insan tersebut mengetuk besi keluar cahaya terand dari timur
dan insan tersebut bertanya pada rasul
wahai rasul cahaya apakah itu
ketuk lagi kali ke-2
keluar lagi cahaya
dan seterusnya
lantas insan tersebut bertanya kepada rasul
cahaya apakan itu
lalu rasul menjawab
itu lah cahaya yang terbit dari timur selepas kebangkitan umat islam
cahaya itu menunjukkan kegemilangan umat islam akan kembali bersinar seperti cahaya itu di akhir zaman nanti.
cahaya itu menunjukkan kegemilangan islam terbit dari timur
lantas aku terfikir, mungkinkah negara kita negara itu
timur....
aku berfikir lagi

diam
diam
diam

kelu

aku dapat kekuatan untuk berdiri dan bersuara

debaran di dada beri aku kekuatan untuk bangun dan berjalan ke pentas

dan bersuara

"aku nyatakan kepada mereka
pewaris bangsa,
jadikan kita sebahagian dari mereka yang berjuang untuk bangsa dan agama
jadi lah kita sebahagian dari mereka yang berjuang untuk alif ba ta
agama bangsa dan tanah air
dan untuk perjuangan itu
tidak memadai sekadar laung-laungan
tidak memadai sekadar perpaduan dan semangat yang kita tidak tahu entah bila akan luntur
aku tegaskan perpaduan mesti diadunkan dengan kekuatan jasmani
dan kekuatan jasmani adalah dari kekuatan iman dan islam yang terbit dari hati yang tulus
aku tekankan lagi andai solat itu kita pandang mudah dan enteng
apakah mungkin kita mampu menjadi pewaris bangsa yang kuat dan tegar mempertahankan maruah agama dan bangsa
agama bukan perkara yang mudah untuk diperkotakkatikkan
bukan perkara yang mudah untuk diuar-uarkan
aku tegaskan
siapa lagi yang akan pertahankan bangsa kita kalau bukan kita sendiri
siapa lagi yang akan pertahankan agama kita kalau bukan kita sendiri

jadi tugasnya adalah kita
pewaris bangsa
mahu atau tidak
hendak atau tidak
kita mesti menjadi sebahagian dari mereka yang memperjuangkan alif ba dan ta

aku diam...

diam...
diam

aku teruskan kata-kata
tanpa skrip tanpa persediaan tanpa rangkaan
tapi ikhlas dari hati

aku luahkan kesedihan terhadap bangsa sendiri
apakah mungkin kita mampu menjadi sebahagian dari mereka yang berjuang untuk kembalikan kegemilangan islam itu
andai kita sendiri leka dan lalai
mampu kah kita
mampu kah aku??

mampukah?
andai solat yang asas yang wajib yang mudah itu pun kita enteng-entengkan
andai puasa pun menjadi beban yang memudaratkan
andai syahadah itu pun gagal diucap
andai quran itu sekadar hiasan di dalam almari mewah
mampukah??
mampukah kita menjadi sebahagian dari pejuang yang ikhlas itu..

aku ungkapkan segala yang terbuku..
moga dapat jadi sebahagian dari mereka

aku mahu jadi sebahagian dari mereka yang berjuang untuk kembalikan kegemilangan islam itu


jap...wait..be continue





Wednesday, August 5, 2009

aku mohon padamu

aku tersungkur lagi
entah untuk kali ke berapa

aku menangis lagi untuk kesekian kalinya
tapi tangis ku tetap sama
tangisku tiada air mata
esakanku tanpa suara
aku kelu untuk bersuara
aku penat untuk berbicara
kerana aku yakin dan pasti
bicaraku tak ingin didengari
aku,aku tunduk dengan linangan air mata

aku sujud dengan penuh penyerahanaku ,
aku diam untuk membenamkan segalanya
aku menangis lagi, saat dahiku mencecah sejadah
aku menangis lagi, saat sujudku menjamah hati
aku menangis lagi,
saat hatiku mencecah ruang kosong
lantas terbit keinsafan saat hati menyerah memohon pertolongan dari DIA
aku, menangis lagi,

kali ini dengan linangan air mata.
kali ini dengan esakan yang kian menjadi
aku menangis lagi

kali ini aku serahkan seluruh jiwaku pada DIA yang berkuasa
aku titipkan doa padaMU Ya RAHMAN
aku mohon kekuatan untuk aku bersandar
aku mohon ketenangan untuk aku terus berjalan
aku mohon keredhaan untuk aku terus beriman
aku mohon,

aku mohon dari mu,
untuk terus menjadi mukmin sejatia
ku mohon dariMU.
pilihlah aku antara orang yang KAU berikan NUR
izinkan aku terus memohon dariMU


-nailofar, jangan kau gugur sebelum sempat aku mencium wangimu-
-siramilah air kasihmu agar kuntuman nailofarku tetap segar dalam pasu kehidupan-

Tuesday, August 4, 2009

HITAM DAN KELAM

ramadhan..
kau dtg lagi…
kutunggu kehadiranmu…
hatiku rindu pada hidupnya barakah itu…
tapi apakah aku mampu hayati dalam kealpaan ini
ramadhan…
hadirmu kuharap bakal menyinari kelam dan kusam hati ini
ku harap sinar lailatulQaddar turut menyuluh suram dan tandus jiwa ini
wahai hati yang kelam…
kutunggu cahaya dari KEKASIH yang abadi
apa hati ku yang pekat kehitaman ini masih bisa diberi ruang??
apa hati yang kusam dan kelam ini masih harus diberi jalan??
ramadhan..
ku menangis menanti hadirnya sinarmu dalam hati ku
agar yang kelam dan pekat ini terhapus menjadi suci
agar yang gersang dan tandus
menjadi subur dalam rahmat keampunan dari DIA..
jiwa yang kelam….
aku….aku hampa memilikimu
izinkan aku melempar hitam noda,
pekat dosa jauh ke nerakajahanam!!!!
izinkan kujejak firdausmu…
kerana aku ketandusan gelaran mukmin sejati!!!
aku!!!!aku kah yang mencipta kehitamanyang menjerat ini!!!!!


2 ramadhan…

maafkan aku

maafkan aku
andai titis-titis yang meniti tubir mata ini tak dapat aku seka,
tak dapat aku hentikan...
maafkan aku..
andai aku tak mampu tamatkan rasa sakit ini,
maafkan aku
kerna aku masih hidup bersama memori semalam...
maafkan aku,
kerna terlanjur membiarkan hati ini terpaut di dahan cintamu...
maafkan aku,kerna biarkan rinduku berlabuh di pelabuhan kasihmu...
izinkan aku hidup bersama kapal-kapal sayang di pelabuhan kasihmu.
maafkan aku ,
kerna aku tak bisa menghalang hatiku
dan,
izinkan aku...

Monday, August 3, 2009

BEBAS

AQandai aku bisa bebas
menjadi rama-rama
andai aku bisa lepas
menjadi burung yang terbang kesana sini diruang angkasa
alangkah indah hidup ini..

andai aku bisa bebas
menjadi rama-rama
mahupun burung..
aku ingin terbang.. menyaksikan
keagungan YA RABBI..
andai aku bisa lepas..
aku ingin mencari
seluas lautan ilmu kalam..
jika aku mampu bebas..
aku ingin takluk seluruh dunia
menjamu mata dan akal ku
dengan keagungan MU..
aku…
aku mahu menyaksikan bagaimana bumi ini
begitu bertuah dangan kurniaanMU..

yaRABBI…
andai aku rama… aku
hanya mampu terbang rendah..
setaraf mata-mata dunia..
cuma sedikit lepas ..

YAKHALiD

andai aku jadi burung..
aku mampu terbang bebas
setaraf mata-mata dunia
yang sedikit tinggi tarafnya cuma..
barangkali aku mampu
lihat lebih byk keagungan mu..

YA RABBI..
walau sebebas mana aku terbang
aku fikir
mana mungkin aku bisa
menyaksikan
seluruh…segalanya dan semuanya
sebagaimana KAU bisa melihat
dan MENGETAHUI

Ya RABBI..kini aku mengertibebas tak semesti aku lepas
bebas tak mampu buat aku lapang
bebas aku tak sehebat mana cuma secebis saja
bebas cuma barangkali
mampu buat aku jauh berfikir
melapangkan akal yang waras
dalam mencari hakikat kehidupan
moga bebas mampu buat kau dewasa
moga bebas bisa buat aku buka mata dan minda
moga bebas mampu buat aku tajam minda
agar aku bisa mentafsir
hakikat kebebasan yang aku miliki
sementara….