Followers

Wednesday, September 30, 2009

kembali la kamu kepada Yang Memiliki dengan tenang

" kembali la kamu dengan tenang"

pagi tadi, kat ofis pukul 8.24 aku terima mesej dari zulaikha.

"salam semua, cikgu hasmah telah pulang ke rahmatullah pagi tadi kerana mengidap barah payudara..sama-sama kita sedekahkan al-Fatihah...."

subahanallah..saat tu jantung aku bdebar..seorang cikgu baik..telah pergi mengadap ilahi.. aku terus mesej abang aku "ayie, cikgu hasmah meninggal pagi tadi" cikgu hasmah banyak mengubah abang aku, senang cite aku sangat menghargai cikgu hasmah sebab berjaya menjadikan abang aku seorang manusia yang bergelar insan berguna.

kat sekolah dulu cikgu ajar subjek math, subjek yang abang aku paling xpandai,
tapi, cikgu tu banyak bantu abang aku, dari xpenah bwk buku pegi skolah jadi bawak buku. dari xpenah tgk buku n bt keje sekolah jadi bt keje sekolah. semua tu kerana berkat kesabaran dan didikan cikgu hasmah, cikgu kesayangan abang aku.. terima kasih yang tak terhingga cikgu., aku sebagai adik, memang terharu dengan perubahan abang aku, dan hari ini abang aku berjaya lebih dari apa yang cikgu lain jangkakan.

hari ni, cikgu telah kembali ke rahmatullah, setelah berjuang dengan penyakit yang juga di anugerahkan ALLAH,
moga di tempatkan di tempat para solihin.
moga di ampunkan segala dosa-dosa dan diterima pahala-pahala...serta di tempatkan di syurga yang abadi.

dulu aku kehilangan cikgu kesayangan aku, cikgu latifah, dan sekarang cikgu hasmah.. pendidik yang berhati mulia..
kawan-kawan, al-fatihah buat cikgu-cikgu kt..

kembalilah dengan tenang wahai pendidikku, aku akan menyusul kemudian..
moga aku tergolong dalam golongan orang-orang yang diberi petunjuk dan keampunan ALLAH.

Tuesday, September 29, 2009

takut sgt..

ermmm....

takut...
xthu nk cakap cane...
baru2 nih pas "die" g jmp doc kitorang de cakap pasal penyakit "die"

ape yang menakutkan...
penyakit tu da sampai tahap kronik..
meant...
sudah sampai pada tahap yang kritikal...

harus bagaimana ini dong....

aku diam skejap...

die pun diam jgk... xthu nak cakap ape...

tibe-tibe

die: kalau b da xde, awak cari lain ye.

aku: (tersentak time tuh) nape ni?? cakap mengarut je..

die: xde la, mati tu pasti.. kalau b pegi dulu.. awk jg diri.. cari la yang lebih baik ye.

aku: xnak

die: heh abis tu xnk kawen??

aku: xnak

die: mane bole cam tu...

aku: da la jangan cakap sal nih lagi,,, tak suke dan tak nak denga. oke? stop...

die: awk takut ke?? mati tu sume orang akn hadapi... hakikat yang pasti kan?? nape nak takut..

aku: thu tapi jgn cakap la pasal ni..

aku diam

aku tibe-tibe je nangis time tu....

kalau la betul.. aku mmg xleh trime hakikat tu....

aku ltak fon cam tu je... xnak die thu aku nangis time tu...

4 bulan lepas aku de ikut die pg jmp doc... time tu doc bthu virus dlm hati n sel bdn die da byk pulih... peningkatan yang ajaib...tu doc la yg ckp..

tp pe yang menyedihkan dan merisaukan aku...
doc de jgk bg peringatan... kalau kami kawen... anak berisiko tinggi tuk dpt hepatitis B tu
penyakit yang sampai sekarang belum ditemui ubtnye

arg..... aku takut... takut sgt!!!!!

byk kali die mintak aku cri lain.. byk kali jgk kami gaduh pasal nih.. xsuke!!!

doc bg nasihat spy kami tangguhkan dulu kawen tuk kebaikan...

em...aku sanggup je...aku sedia hadapi..aku xkesah idup dengan die bia pun die sakit...
tp aku takut...takut sangat..
aku da inject vaksin 3 kali... tuk pencegahan..
erm... insyaALLAH hrp2 xjgkit la...

doc ingatkan aku.. virus hepatitis b 100 kali ganda lbh laju dr hiv...

aku lagi2 la btambah takut..

dulu time die dmm n msk wad.. die skt teruk sgt.. bbelas botol air msk dlm bdn.. bkali2 muntah malam2... aku mmg xbole tdo duk jg die... bekas makanan die nurse asingkan.. guna bekas plastik,pas makan terus buang... nak elak jangkitan... kalo aku jd die pun aku trase kn????

die pnah halau aku.. jgn jg die time kat wad tu,, die tkt aku jgkit...mmg menuntut kesabaran kn!!!

die xbg aku duk dkt nga die...aku dduk jgk..sengaje makan makanan yang die tgh mkn tu.. aku nk tunjuk pd die aku xkesah sume tu....

hurm....tahap kronik....
doc mengesahkan..

jd ..
cane aku nak singkirkan rase takut nih...

aku mohon kekuatan..
aku sggup teman die pegi hospital tiap2 bulan..pegi amek ubt tiap2 bulan. jg kat wad..
aku sanggup...
tapi aku takut...

Monday, September 14, 2009

salah ke kite marah time praktikal (bodoh je soalan aku)

berani gile....



aku la... bongeknye!!!!



aku bengang sangat kat ofis semenjak-dua menjak nih



aku nga sorang lagi dak praktikal kat sini (alia) da lame pendam rase ketidakpuasan hati yang melampau...

tapi mengenangkan kami ni berstatus pratikal dan dalam pantauan.... ketidakpuasan hati tu dipendamkan je....



1) kami tak di sediakan meja pun time praktikal nih.... tempat kami hanya di kaunter "customer". bile customer datang nak submit plan atau nak jumpa juruteknik... kami kena tukar tempat... duk la kamu kat mane2 yang kosong...

(logik ke tak disediakan meja???... xpe aku ok je... xde equipment xjadi masalah sgt)



2) makin hari makin selesa keje kat sini... akak-akak2 kat ofis nih pun ok la... ade yang bole ngam gile jd kwn... so... stakat tak puas ati skit2 tu aku pendam je...



3) keje aku nih bahagian pentadbiran.... masuk mesyuarat, catat minit, buat minit mesyuarat, laporan, agenda, senarai fail bentang (pelan bangunan,kebenaran merancang, infrastruktur, lampu jalan, pecah sempadan ) failing macam-macam la...sume tu da jadi kewajiban... ok la... banyak perkara baru yang aku bole belaja time praktikal nih..



4) asalnye keje aku bahagian pentadbiran sahaja... tapi lama kelamaan keje makin btambah dan makin ramai yang "MEMBERI ARAHAN" ok tak pe selagi bergelar "pelatih" di sini aku patuh je... fine....



5) nak jadikan cite... satu ari tu...time bulan pose ni la jg ade la sorang akak nih suh aku pg ke bahagian bangunan... amek senarai fail bentang tuk bangunan punye...

aku pun pegi la bangunan sebelah..bahagian bangunan...



kali petame pegi...

orang kat situ cakap tak de orang... orang pegi meeting,,, datang jap lagi k. aku nih balik la... cakap la pada akak kat ofis aku tu tak de orang... die cakap ok xpe...



tak sempat nak duduk orang bahagian bangunan call... tanye knp xde orang datang amek senarai fail bentang kat bahagian bangunan... aku nih diam lagi... agaknye tadi yang pegi jmp die tu bukan orang kot...



kali kedue pegi..

aku: sy nak amek senarai fail bentang..



org bkenaan: kak ......... tak de la,,, tgh meeting... pegi la balik dulu nanti datang lagi

(aku da mule rase panas..tapi senyum lagi...)



aku: ok... nanti sy datang lagi



sampai kat ofis aku pun bgtahu la pd akak tu,,, xde orng kat bahagian bangunan... diorg suh dtg balik jap lagi...

aku pun pegi la kat kusi aku... nak duduk...tak sempat duduk



tibe-tibe!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!



satu suare: le'a orang bangungan call suh awk pegi amek lagi skali diorg da ade...



aku: tadi sy pegi diorng cakap tak de orang, dah 2 kali pegi... siap suh sy balik lagi... ape ni... cal suh pegi amek, tp bile pegi cakap xde orang dtg jap lg... panas nih.... pegi2 halau suh balik... pastu call lg suh pegi...



satu suare: ape la diorg nih, call suh amek tp bt cam tu plk.. nnti akak call.



aku: tlg la call n sure kan yg diorg da ade kat ofis tu... sy nih dah 2,3 kali pegi ulang alik bangunan sebelah.. bile pegi kene halau plk...



satu suare: cakap pd akak sape yang halau awk tu... akak da call, pegi la diorng ade tu..



aku: kali nih kalau sy pegi diorng tak de sy nak tunggu je kat situ, sy xnk ulang- alik. sakit ati lebih dari panas kat luar tu..



(wah tibe-tibe aku bersuara lantang sebegitu rupe!!!!!!!!!! aku kah itu??? weh nak mati ke aku nih.... xsdar diri langsung...da la tgh praktkal)



dengan xikhlasnye...aku pun pg la lagi skali..... hah ade pun orng yang boleh tlg copykn msk dlm pendrive aku ni.... bile aku masuk... tgk diorng duk meeting...



MAK AIIIIIIIIIII.....MEETING DALAM OFIS TU JE...KAT BAHAGIAN BANGUNAN TU JUGAK!!!! KAT BILIK TU JUGAK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!



2,3 kali pegi jwb org xde,,,org pegi meeting.... rupenye meeting kat bilik tu jugak!!!!! aku ingat meeting kat atas ke...kat bilik dato' ke... kat bilik meeting ke... rupenye..........socoet tu jgk!!!!!!!!!!



PERH...PANAS!!!!!!!!!!!!!!!!!!



aku pn balik la department aku...sampai je ofis..



aku: akak tahu tak diorang meeting kat mane????/



akak kat ofis: kat mane??



aku: kat bilik tu je... kat bahagian bangunan tu jgk............... panasnye...........



akak: la meeting kat situ je ke... nape td xsuh tggu je....



aku: hah tahu xpe.... care ckp mcm meeting kat tmpt jauh je....perh berasap...



aku pun duduk la kat tmpat aku... TAHAP KEMARAHAN time tu mmg maximum!!!!!!!!!!!!!



sakit ati nih xpyh ckp la..... dah la keje tgh byk... surat xrekod lagi... fail bentang xtaip lg... xprint lg... cover cd minit xprint lg.



tu la peristiwa pertama aku... mmg bsejarah...

tak cukup dgn tu.... aku kene lagi ...



ari jumaat lepas... ktorang punye kerani kat sini cuti....so die bg ktorang keje..suh bt....

aku nih bt la keje aku...alia bt keje die....



pas tu ari isnin...msk la blk.... alia ckp pd aku surat yg die bt tu salah...alamat salah... pastu "suara arahan" suh alia naik kat bahagian pentadbiran cek surat yang ari jumaat ari tu da pos blm. kalu blm amek blk srt tu.....



alia pun pegi la... aku nih duk khusyuk lagi bt keje aku... xprasan lg diorg nih tgh kelam kabut...

alia balik cakap surat tu da pos jumaat...abes la...



alia: le'a surat tu da pos la....

lame ktorang diam pastu bt kptusan nk bt balik surat baru....

pas ktorang bt surat tu, ktorang dpt thu "SURE" diorang yang bagi alamat salah!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

heh bengangnye..... da bg alamat salah, ktorg kene marah free je.....

heh ape cite.....

benci praktikal!!!!!!!!!!!!!!!!!

benci!!!!!!!!!!!!

byk lagi kesah2 terpendam....
xpe nnti de kesempatan aku cite....

nape ari ni bukan 16 OKTOBER 2009????????????