Followers

Friday, December 24, 2010

opppss.. who fall in love..????





see the title????
read it???
=)
=)
=)
=)
=)

wink wink wink wink... who fall in love rite now??
you???? me?? them?? or us??

hhahahah lawak jgk kalau kadang-kadang rase mcm ni..

cuba perhatikan.. list ini adalah sejenis gejala apa??:
1. berdebar
2. bahagia bila jumpa
3.rindu bila x nampak muka walau seminit
4. terasa seronok dan bahagia tiap masa
5. terasa seperti mahu senyum sepanjang hari..

wooopppss cukup la stakat tu je list... bahaye..
=
haih... indah jgk kalo kadang2 rasa cam ni.. hahahhhaah (eeee.. bahaya ni..)

mari..mari.. kongsi perasaan ni nga sy nak????


erm.. ye.. im fall in love.. with who???
dont ask it hehehehe... because the important thing is... i want feel it rite now.. even "he" is the owner of my heart..

da lame x rase hati bebunge2....cam ni... dengan mr.love.. bkn x bahagia ye anda2 semua... jgn slh fhm.. tp... hehehehe krisis2 yang timbul dan muncul,,, menyebabkan... ianya sedikit tergugat.... tp dont wory mr. love... u are my first and last... insyaALLAH.... (hah anda kat sebelah je kan?? jgn jeling2 bace entry sy :P blueeerrk

ini kesah seorg "kanak-kanak" (ehheh kanak2 la sgt) yang telah mencuit hati... yang cute.. yang cumel... yang baek..yang macho... yang kelakar.. yang membuat gelak tak henti2.. yg buat moody tertinggal di belakang... yang buat tangis terhenti.. yg membuat hari menjadi terlalu indah.. senang cerita... ianya adalah kisah B.A.H.A.G.I.A oke?? noktah!! yea..

siapa cakap jadi part time workers tak stress.. tak tension.. tak moody.. tak serabut?????? angkat tangan!!!!!

sy ketuk anda kalau anda ckp keje part time xstresss ponnnn...
sy streess.. penat... keje normal la kan... lagi2 la keje sy,, melibatkan customer.... (hah amek ko.. kate student customer service.. tu baru sket ragam customer) da la keje xleh duduk... 12 jam bdiri.. mau kejang jgk kaki first day keje... ahhaahh

erm... tp kepenatan tu.. rase mcm..ilang sbb "kanak-kanak" tersebut.. ehehhehehehe (keji kan..) ok let me saying it out,, sy bukan couple nga org lain selain mr.love sy... bkn jgk becinta.. tajuk entry tu je gempak... hahahhaahha

tp.... apa yang telah sy katakan tadi bukan tidak benar atau auta ye incek-incek sekalian.. ianya betul dan fakta hati sy..

wink wink...

sy namakan si "kanak-kanak" tadi mr.crazeee... wweeeeeeeeeeheeeeeee anda telah membuat sy gumbira sepanjang sebulan ini incek crazeee.. biarpun masalah sarat di kepala.... otak sy bserabut tak henti2 berfikir... terima kaseh kerana membuat sy tersenyum sepanjang hari... terima kaseh kerana membuat sy terasa seperti tiada masalah sy perlu sy fikirkan saat ini.. kalau bole sy... sy... tak nak masa ni berlalu... (plizzzzz.. cewahhh)

hahahaha gediks je kan entry kali ni.. huhuhuhu skali skala.. bole kan bagi sy peluang nak menggediks ahaksss. =) (~_~) (@_@)


opsss tergigit suda... manis jgk!!!!

mr.crazee..
thanks for make me happy for the whole day and month..
thanks also for being a good fren to me..
thanks for create nice memory with me.. it is a moment to remember..
nice to meet you.. sweet to know you.. =)

mr.crazeee,
hey anda.. serius sy suke anda...
terburai usus gelak tak henti hari2..
ahhaahhaahahahahahahahahahahah opssss
mengingatkan anda buat sy tersenyum.. smpai la.. saat sy sedang taip entry nih...
kuat betul penangan anda mr.crazeee.



and for mr. Love,
my dear.. u are only one i love.. first and last... insyALLAH...
actually... im fall in love with u rite now... for the second time..
thank you because now you always with me..
support me
mr.Love...
anda memang syg sy kan?? ye .. sy akui skarang... moga perasaan ini.. mendapat keredhaan.. =)


(see..sy lebih besa dari anda incek crazeee.. ngeee.. konon2)

(it is cute rite??? like the sneakers)

oke.. sy tak mau ckp lebih2 lagi... nanti.. ade orang marah...

=)
=)
=)

tp sy mau cakap satu je lagi...

ia nya sungguh B.A.H.A.G.I.A

titik

papai anda.. salam..

Friday, November 26, 2010

Sy telah di TAG oleh incek saipool n ini adalah jawapan dari sy

1. Nama blog anda dan kenapa letak nama tu?
blog sy: kuntuman nailofar
kenapa sy letak nama tu: erm.. nailofar andalah sejenis bunga.. pernah denga?? jarang sekali yang tahu nailofar adalah bunga... kadang2 org akan bertanya balik pada sy.. nailofar tu apa..
=) nailofar adalah sekuntum bunga,. yang berhabitat seperti tetatai.. ianya.. tidak wangi seperti ros.. tidak jgak cantek seperti dahlia,, tapi ia tetap segar..

2. Nama URL blog anda dan dari mana datangnya idea tu?
http:// kuntumannailofar.blogspot.com..
idea: dari buku "sesegar kuntuman nailofar" sy sukakan sifat yang diberikan kepada bunga tersebut.. tidak istimewa sepert ros dan mawar yang digemari oleh ramai wanita.. tapi nailofar punyai kekuatan dan tarikan.. jadi sy meletakkan diri sy seperti nailofar... bsederhana =)

3. Apakah method dalam penulisan anda?
bahan dan penulisan sy tidak terbatas.. sy bukan lah penulis yang hebat.. sekadar meluahkan rasa.. untuk kepuasan sendiri.. apa yang terlintas difikiran sy.. di sekeliling sy.. akan sy tulis.. sekadar untuk meluah rasa.. berkongsi bicara.. bertukar pendapat =)


4. Apa perasaan anda bila lihat blog orang cantik dan menarik sedangkan blog anda tidak ( kdg2 blog sendiri cantik tapi merendah diri)
hehehe x xpandai nak bt blog sy cantek macam org lain punye neh.. nge.. jeles jgk.. hehehe tolong buat kan blog jadi cantek mcm blog anda bole?? ngeeeee xpe.. sy xrendah diri pon.. yang penting isi yang mau sy kongsi tu (ceeewah.. cover hahahaha)

5. Bilakah blog anda diwujudkan?
tah la.. lupe tarikh yang tepat.. tp seingat sy.. awal januari 2009 kot.. xpn awal lg.. cume xpublish je
6. Siapakah orang pertama yang tahu dan menjadi follower blog anda?
siapakah??
ngeeee yang ni pon sy ta dapat jawab dengan tepat.. lupe lagi... erm.... ikin kot..

sekian ye anda


Thursday, November 25, 2010

hish.. ape ni??

tgk tajuk atas tu?? da bace tajuk entry sy kali ni?? urm.. tajuk tu da jelaskan yang sy sedang tidak puas ati atau sedikit kesal...

oke. jum ikot sy ke fasa yg seterusnya..
ceritanya begini.. sy adalah seorang pelajar yang gila bekerja.. =)
jadi mengenangkan status gila bekerja itu..sy akan berasa resah apabila tidak mendapat kerja sepanjang cuti sem...
haih.. ini antara halangan-halangan sy perlu tempuhi sebelum mendapat kerja:

* waktu exam tu.. sy ni dah sibuk mencari kerja di puncak alam (walaupun sy sebenarnya tak rela menetap di puncak alam itu oke)
* orang lain duk study.. sy sibuk duk cari kerja hahaahah (penyalahgunaan waktu ini jangan ikot ye adek-adek)
* oke da penat-penat cari kerja.. jadi berbaloi la bile da dapat kerja kan..
-----> sy da dapat kerja tau
-~~~jawatan= retail assistant at frozen department
~~~jawatan yang dimohon=cashier
tp org kat econsave tu tak bagi sy jadi cashier sbb housemate sy pun mohon jgk.. lupe nak ckp sy mintak kerja kat econsave ye.. bagi yang tidak tahu,.. itu adalah satu-satunya pasaraya yang agak besar di puncak alam ni..

* da dapat kerja.. sy dengan senang hati balik la umah.. raya haji.. lalalaalalala

tapi
tapi
tapi
tapi

rupenye.. waktu kerja sy tak sama dengan naem.. naem ni.. adalah housemate sy.. dia pon kerja part time.. die kerja kat sini gara-gara oke.. hish kesian naem

waktu kerja sy:
~~ 8.00 pg - 11.00 mlm

waktu kerja naem:
~~ 10.00 pg - 10.00 mlm

jelas lagi ketara kan.. waktu kerja kami memang berbeza.. jadi bagaimana sy nak pergi kerja sedangkan sy berhajat untuk menumpang naem..

nampak
nampak
nampak

konflik sedang bermula

itu baru permulaan ye anda!!

jadi sy cuba memohon untuk menukar jawatan sy.. tapi percubaan adalah gagal ye anda.. sbb die cakap kawan2 tak boleh jadi cashier takut nanti curi duit (huh xkuasa aku nak curi duit ko)

maka.. keciwa la sy.. sbb tak dapat kerja situ... jadi demi kesenangan bersama..sy buat keputusan cari kerja lain.. (walaupun sy rasa terkilan yang teramat sgt)

sy pun mula la aktiviti yang seterusnya...
--misi mencari kerja--

1) kat cc.. tempat kwn sekelas sy kerja.. tapi sbb sy lewat bagi jawapan.. majikan dia da ade org baru. :'(

2) kat pasaraya speedmart

3) digital kiosk --- staff dia akan berenti bulan 12..tp bila sy call bos dia.. dia ckp stakat ni tak perlu kan org :'(

4) kedai kasut -- ada.. tapi dia nak transfer sy kat kedai satu lagi kat sujana utama..
(kak maaf ye,sy bukan tak nak kerja.. tp jauh.. sy da la menumpang org)

haih sy penat nak senaraikan kedai2 sy yg pegi.. banyak lagi..

tp

usaha sy gagal

dalam kebuntuan ni.. kawan sy ckp die dapat kerja kat terengganu.. gaji bole tahan.. ade hostel.. aaa hostel ni yang sy nak dengar,, oke
kawan sy ni pon ajak sy kerja kat tempat die.. die dah mohonkan untuk sy.. berkali-kali sy tanya betul ke sy "sure" dpt kerja ni.. kawan sy cakap "sure" jadi sy pon.. dengan berat hati... cakap pada naem.. sbb.. sy tinggal berdua dengan naem je kat umah sewa puncak alam ni.. jd.. sangat la kejam kan kalau sy tinggal die sorang-sorang kan???

jadi sy cuba untuk tidak bertindak kejam.. dengan menumpangkan die kat rumah classmate sy.. berbagai rintangan jgk nih..
oke setelah hampir seminggu menunggu jawapan.. akhirnya masalah selesai..kawan kami sanggup tumpangkan naem kat umah sewa diorg..

satu lagi masalah.. sy perlu call mak sy kat kg,, cakap pd die la sy nak balik kan..
~~~ aaaaaa ape lagi memang ngeri la kena marah~~~
"kejap nak duk puncak alam.. kejap nak duk terengganu.. mana satu kau ni"

tengok
tengok
tengok

haaaa kan dah kena marah... erm.. da la tak de duet.. sebok ke hulu hilir.. ingat puncak alam dengan terengganu tu belakang umah kau je??

gedebuk!! gedebuk!!

huish tahan telinga la kene ceramah,,, salah sendiri kan

urm... mak sy marah sbb kesian kan naem,, sy yang janji dengan naem..tibe2 sy yang buat banyak masalah.. mak sy tak suke sy tak tepat janji....
jadi,, sy yang buat masalah ni kan.. kena la terima padah... bingit telinga sy mak ngeeee

sy pon.. beli la tiket.. (duit sponsor dari ===>incek al-faizal bin che wahab)
balik la sy dengan hati yang tidak tenang...

tibe tibe Dalam bas tu.. (bas baru je betolak oke)

kawan sy call dari terengganu.. die cakap.. manager die bgtahu pg tadi ade org masuk kerja.. ambik tempat sy.. (APAKAH!!!!!!???) bos yang tetapkan.. jadi manager tak dapat nak campur..

huish..
sy waktu tu.. rase nak je pegi kat pak cik driver tu... cakap nak berenti.. tapi.. kalau sy turun nak balik puncak alam tu satu hal pulak.. haih.. dah la nak datang klang sentral tadi p0n dah tebalkan muka mintak tolong orang hanta kan..

bas pukul --->10.00 malam

sy turun dari puncak alam ke dalam uitm---> 5.45 petang

naik bas dari uitm ---> 6.00petang

nampak tak.. betapa susah dah awalnya sy..

erm.. terdiam jgk la sy dalam bas waktu tu.. kalau la dia ckap awal.. musti sy tak balik..
1
2
3

opppsss jangan menangis..

sy cuba tahan

tettt
tett
tettt
dah jangan menangis oke.. sy diam je...

diam sampai balik rumah..
dah lam malam tu bas rosak kat hiway..

haih dugaan betol la..

lepas ni sy tak tau apa lagi yang sy kena hadapi..,

banyak yg saya korbankan demi sesuatu yang tak pasti ni..
--naem terpaksa sy bebankan
--kenduri awin (classmate) 28hb ni terpaksa sy luputkan dari hati.. hati jangan berhajat lebih

pesan sy pada dri sendiri:

le'a,
tolong kuat dan jangan putus asa..
tolong terus berusaha mencari..
tolong jangan mengalah

ini dugaan kecil saje

=)


(tawa dalam tangisan)

Monday, November 22, 2010

isu ini sangat sensitif..

entry sy pada kali ini...

~~~isu ini sgt sensitif~~~

jadi betul kan kalau sy silap.. ini adalah pendapat sy..apa yang otak sy simpan...dan hati sy bermonolog selepas di proses oleh minda yang waras...

baru2 ini.... hari raya aidiladha...
pagi tu sy pegi tengok abg sy buat korban..




2 lembu yang berbeza kan?? satu untuk abg sy yang sulung.. dan satu lagi untuk abg sy yg no.5

pertama kali sy tengok dan rakam lembu di sembelih.. sebelum ni tgk kambing je... sy rase kesian.. sudahnya sy tak makan pun daging kambing tu... sbb itu kambing sy sy jgk dari kecik huhuhuhu sy tak kan mkn..

eh.. ini bukan ape yang sy nak bincang kan ari ni,.. eheheh ini namanya introduction for the begining..

mari kt pegi ke fasa seterusnya.. apa yang sebenarnya sy nak kongsi..

~~terlebih dahulu.. sy ulangi.. apa yang sy tulis ini adalah pandangan melalui pemerhatian mata sy..dan logik akal sy memproses bahan maklumat ini.. jika silap..betulkan sy..~~

ok.. selepas siap melapah daging dan agihkan pada org.. kami satu keluarga.. pergi ke hospital.. kuantan..

tujuan:
-----> sudah tentu melawat org sakit kan?? hehhe

eh sebelum pegi hospital.. kami menjamu sup tulang dulu waaa best itu kegemaran sy!!!

sampai di hospital.. sedang semua rancak berbual termasuk sy.. (heheh sy kan peramah) tiba-tiba mata sy terpandang pada tag nama pesakit..

sy terus diam.. sy toleh ke arah pesakit tu.. ok sebelum tu sy maklumkan pada anda pesakit tu adalah kanak-kanak yang berumur 5thn 11 bulan.. ringkasnya 6thn kan?? sy perhatikan wajah pesakit itu.. kemudian sy toleh ke arah mak dan bapak kanak2 tersebut..
persoalan demi persoalan muncul dalam minda sy.. ligat berfikir.. (minda sy sgt aktif ok) hhahaha

(di sini sy tidak boleh menyatakan maklumat terperinci mengenai keluarga mereka kerana sy bimbang ini menjadi isu yang "berat" dan menimbulkan kerumitan jika org berkenaan membaca post sy heheeh maklumat di rahsiakan)

jom kt sambung...

nama yang telah menyebabkan ? besar dan semakin banyak dalam minda sy ketika itu adalah:

(nama) A/L (nama)
contoh: Ravi A/L Maniam


sy pandang kakak sy.. memberikan isyarat...supaya dia nampak nama tersebut.. kemudian sy maklumkan pd mak sy..
ibu dan bapa kanak2 ini islam ok.. ibu dia adalah mualaf.. sbb tu kami sekeluarga cuba sedaya upaya memberi sokongan supaya mereka rasa di hargai apabila memeluk islam agama yang cuci ini..

sy kembali berfikir.. mungkin kanak2 ini.. anak tiri si bapa itu.. sbb.. si bapa itu adalah islam.. jadi mana mungkin anaknya tidak ber "bin" kan namanya kan??
sy tidak bertanya kepada mereka terus kerana ini adalah isu sensitif.. jadi sy diamkan dulu dan terus membiar andaian sy kekal diminda untuk sementara..

kemudian bila balik.. sy tanya pada abg sy.. owh memang tepat andaian sy... kanak2 itu adalah anak tiri kepada si bapa td.. sebelum memeluk islam.. si ibu telah berkahwin dengan lelaki lain..
kalau begini kesahnya.. sy fahamlah kenapa nama kanak2 tersebut masih begitu..
bukankah dalam akta perlembagaan malaysia.. kebebasan beragama adalah apabila individu tersebut berusia 18thn dan ke atas..
jadi.. kanak2 tersebut menghadapi masalah pertukaran agama di pejabat pendaftaran..

perkara ini membuat hati sy luluh.. kata abg sy.. sebelum si ibu tersebut memeluk islam.. dia telah menghadapi kesulitan dalam proses pertukaran agama,.. permohonan ditangguhkan berkali2.. masalah maklumat tidak lengkap lah.. tersalah borang la.. ianya telah memakan masa berbulan2.. hingga kan ayah perempuan tadi merungut.. macam ni ke pejabat agama islam buat kerja?? proses lambat.. kalau mcm ni.. baek tak payah tukar agama.. owh sy rasa tersentap.. malu... seorg penganut kristian telah memberi pandangan peribadi... yang menukar seluruh persepsi keluarga mereka terhadap islam..

mereka marah kepada pihak jabatan agama kerana menyusahkan anak mereka.. proses begitu lambat dan anak mereka perlu berulang kali naik turun pejabat... hanya untuk mendapat surat kebenaran menukar agama.. apa semua ni??? mereka adalah org asli,.. sudah tentu menetap di kawasan pendalaman.. mereka menghadapi banyak masalah untuk berulang alik ke pejabat.. jadi tolong la mudahkan urusan mereka,, bagi khidmat kerana ALLAH.. ini adalah tanggujawab yang ALLAH amanahkan..

for the staff.. u was give bad impression for the whole islamic organization.. im very sad... if i can be an employee at the organization.. i'll give good service to them.. to let them feel we appreciated them and welcome them to be our family in islam.

sy rasa.. masalah yang sama berlaku pada si anak perempuan td.. permohonan pertukaran agama bagi si kanak-kanak tersebut telah menghadapi masalah.. dan kerana itu lah.. nama tersebut masih kekal di gunakan.. mungkin kerana kanak2 itu belum berusia 18thn.. jadi dia tidak boleh menukar agamanya lagi.. (mungkin juga) mungkin jg.. permohonan itu dalam proses.. erm.. jadi sampai bila la agaknya mereka perlu menunggu permohonan diluluskan??

ini bukan soal politik.. ini bukan isu harga minyak naik.. ini bukan soal global warming.. ini bukan soal kejatuhan economi.. ini bukan soal gejala sosial yang tak terbendung.. ini bukan soal kemiskinan tapi ini adalah soal agama.. ini adalah soal tanggujawab kita.. pada ALLAH.. ini adalah soal tugas kita sebagai kalifah...

sy menangis apabila sy terkenang perkara ini.. apa yang sy boleh buat untuk memudahkan urusan pertukaran agama bagi kanak2 ini.. kalau la sy mampu.. atau kalau la sy kenal org yang boleh menyelesaikan masalah ini.. :'(

alhamdulillah..sy lahir dalam keluarga islam.. syukur yaALLAH..

dulu ade satu kesah...

Dalam kes Suzie Teoh, seorang budak perempuan dari Kelantan umur 16 Tahun telah peluk Islam atas kerelaan sendiri. Bapa dia tak suka, lepas tu saman anak sendiri dan saman Majlis Agama Islam Negeri Kelantan, heret anak dia ke mahkamah persekutuan. Dia mohon pada makamah, agar istiharkan anak dia masuk Islam tak sah.

Masa tu, Tun Salleh Abas yang jadi hakim. Beliau seorang yang alim dan warak. Bila dihadapkan dengan kes Suzie Teoh, menangis Tun Salleh Abas. Terpaksa buat perisytiharan. 'Dibawah Perlembagaan Persekutuan, hak seorang anak tertakluk dibawah jagaan ibubapanya selagi belum cukup 18 tahun. Kalau nak tukar agama, kena minta kebenaran ibu bapanya. Semasa Suzie Teoh masuk Islam, berumur 16 tahun. dia tak sah peluk Islam.' Atas kearifan dan iman Tun Salleh Abas, dia simpan fail tu dalam lacinya selama 2 tahun. 2 tahun kemudian, lepas hari jadi Suzie Teoh yang ke 18 tahun, dia buka balik kes itu dan bagi peluang Suzie isytiharkan agamanya sendiri. Penuh mahkamah nak tahu kes tu; wartawan tempatan, wartawan asing semua nak dengar keputusan. Terketar-ketar budak tu. Baru umur 18 tahun. Sambil menangis, budak tu kata ' Saya yang arif, kekal dalam agama saya, saya masih nak nama Nur Aini.' Maka Tun Salleh Abas pun dengan bangga mengisytiharkan Islamnya sah dengan namanya Nur Aini. Selamat akidah seorang budak. Sebab itu jugalah Tun Salleh Abas kena buang atas 5 tuduhan... Tuduhan kedua atas sebab melengahkan kes seorang budak tanpa sebab selama 2 tahun. Itulah harga yang Tun Salleh Abas terpaksa bayar.

ALLAH... sy tak mampu menjadi org hebat seperti itu..

perundangan negara hari ini,,, kadang2 menjerat kita.. islam khususnya.. soal islam.. soal agama.. ini adalah isu rumit.. yang jika silap di bacara boleh meruntuhkah tamadun.. jika di salah adilkan boleh menghancurkan umat.. jika di salah bincang boleh membunuh masyarakat..
sy beruntung menjadi rakyat malaysia.. segalanya mewah di sini.. segalanya bebas di sini.. hingga kebebasan beragama juga turus mendapat pelepasan di sini... sy juga masih beruntung di lahirkan sebagai anak malaysia.. aman dan sejahtera.. semua di peroleh dengan mudah...

tp sy tidak pernah tenang tiap kali memikirkan gelodak dalam masyarakat kita hari ini.. keruntuhan akhlak umat merunsingkan sy.. membuat lena sy terjaga.. dan kadang teresak mengenang generasi sy akan datang.. mampukah sy mendidik zuriat dan keturunan sy sebagaimana sy di didik hari ini.. sy bimbang kalau2 kebebasan hari ini menjerat diri sendiri... tiapn kali membaca berita di dada akhbar.. sy mulai gerun kadang2 sy rasa tidak selamat di rumah sendiri.. pembunuhan dimerata tempat.. jenayah seolah rutin yang tidak lagi kita hairankan jika ia memenuhi dada akhbar..

sy bimbang diri sy.. sy bimbang akhlak sy.. sy bimbang keluarga sy.. bimbang kalau2 tak terjaga akhlak dan agama.. bimbang kalau2 terjerat dalam kemewahan.. sy bimbang kalau2 sy jenayah itu berlaku pada sy dan keluarga serta kenalan..
menangis sy mengenangkan semua ini.. ketakutan ini membuat sy menggigil lagi..

sy tidak mampu mengubah semua.. dan sy juga tidak mampu berbakti lebih hebat seperti kalian..

tp sy hanya berharap.. jiwa sy kuat dan gigih mencari kebenaran..
sy berharap sy lebih berusaha dan ikhlas untuk mencari jalan yang lurus..

sy menangis lg kerana takut janji sy pada ALLAH di tuntut di akhirat kelak... sy takut nanti tak terjawab di muka pengadilan.. sy takut.. sungguh takut..

ALLAH.. berikan aku hidayah dan pertolongan.. jangan butakan hatiku untuk menerima hidayah .. dan jangan kau palingkan hatiku setelah Kau berikan hidayah itu..

ALLAH..

berikan kanak-kanak itu dan keluarga mereka kesenangan dan rahmat yang berterusan..agar mereka kekal dalam islam..agamaMu..

ALLAH..berikan kami kekuatan untuk terus berdakwah kepada mereka.. berikan kami peluang untuk melindungi mereka.. berikan kami ruang untuk membuat mereka senang dalam agamaMu..


ALLAH..

aku mohon padaMu petunjuk yang berpanjangan.. :'(

Friday, November 19, 2010

mari ikut sy pegi ke album kenangan

mood: tak menentu + sedih

pagi ni.. perkataan pertama yg terlafaz dalam hati sy..
sy dah puas jadi miskin..
tidak tidak.. bukan sy tidak bersyukur... sy bersyukur sangat2.. jgn labelkan sy manusia yang tidak mensyukuri nikmat TUHAN..
sy masih mencari2 kerja.. tolong la temukan sy..
banyak sungguh halangan.. apakah hikmah di sebalik suatu kebetulan ini..
sy runsing bila sy terpaksa membuat pilihan..

naem... maaf.. sbb menyusahkan anda..
tp kamu mesti faham kan.. keadaan sy..
sy resah..
sy mahu kerja..tp halangan terlalu banyak.. maaf ye naem,..
:'(
but.. i think i cant stay here... with you.. it is difficult to saying out..
semuanya menjadi ssh.. bila kita miskin dan tak berduit kan????
sy bukan berkata mengikut emosi.. atau ego yang meninggi..
ini realiti..
jika anda.. tidak mempunyai duit,. sudah tentu anda tidak boleh menaiki bas untuk mencari kerja..ianya remeh bukan?? tapi ini adalah fakta,

meski duit bukan segala.. tapi duit itu perlu,.. kerana kemiskinan juga bisa membawa kemungkaran..


apa yang membuat kan sy berkata jujur
-----> sy rase ssh sgt

sbb sy dh puas idup ssh la sy gigih blaja sampai ijazah,.. walaupun sy bukanlah senarai budak pandai..
mari sy cerita kenapa sy perlu belajar sampai tahap ini
---> sy anak bongsu.. yang memegang harapan keluarga..
---> sy anak bongsu.. yang dapat lebih sedikit berbanding kakak dan abang
(hanya sedikit)

zaman sekolah

dari zaman sekolah rendah..sampai la sekolah menengah.. seterusnya diploma.. dan ijazah..
mari kita mula dengan sekolah rendah dan menengah:

dulu.. waktu sekolah sy bukan lah budak yang bijak.. sbb sy selalu dapat math n science
D kadang2 E kalau bijak sgt baru la dapat C..
tp sy selalu dapat kelas no.1 sbb BM sy yang backup result sy..
A yg sy dapat tu la yang buat sy layak masuk kelas no.1..

tp,
kata cikgu sy kalau setakat dapat
A BM kemane la sangat result sy nanti..
jadi sy balik rumah,.. sy cakap pada mak sy..

sy: mak adek xdapat A pun matematik dengan sains.. nape adek bodo sgt..

mak sy senyum je.. kemudian die jawab

mak: bukan bodo.. kene usaha lebih skt.. nanti UPSR mesti dapat A

ari-ari sy pegi sekolah naik basikal.. umah sy jauh..jauh sgt.. sy turun 6.30pg.. sampai sekolah mesti pagar dah nak tutup.. jauh kan.. sejam lebih sy kayuh basikal.. tp waktu tu sy seorang yang tekad (nge sory puji diri sket)

kami bukan kaya.. apa yg mak masak itu la yg sy makan..
sy paling suka mkn nasi+air suam+ikan masin.. itu lauk yg paling best waktu tu
sy mesti bawak bekal.. kadang-kadang teringin nak makan kat kantin macam kawan2.. tp sy pendam je.. mane cukup duit.. jadi .. jangan nak mengada-ngada teringin itu ini..

sy beruntung masih sempat iron baju guna sterika arang.. hehehe beratnye... nak tecabut lengan..
sy jg masih sempat mandi perigi.. mengigil sampai kancing gigi hahah sejuk punye pasal
sy boleh merasa makan nasi yang di masak dari dapur kayu.. abis baju bau asap api.. hehehe
sy sempat merasa bace buku guna pelita.. idung hitam sbb kena jelaga... rambut hangit dek api pelita ahhaah seronok bila kenang masa tu..
susah memang susah.. tapi kurang-kurannya.. saya sempat merasa.. hidup kekampungan itu,..
itu yang mengajar sy menjadi lebih gigih dan sedar akar umbi keturunan sy..


walaupun waktu tu sy baru 10thn.. tp sy rase sy dah 14thn.. semua perkara sy pk.. sy nekad mahu dapat 5A.. ari-ari sy pegi sekolah.. sy hafal sifir sambil kayuh basikal.. tapi sy jadi lupe balik tiap kali lori balak @ traler bg hon yg kuat kat sy..
PONNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNN
eheheh

xpe sy hafal balik.. hafal sampai sy igat..
tiap kali kelas math.. sy la org yang selalu kene cubit perut smpai merah...sebab xsiap keje math.. sy la org yg selalu kene junjung kerusi pusing bangunan sbb tak lulus ujian heheheh muke sy wajib ade kalau kena denda..

(OWH math.. smpai hari ni sy cinta anda)

sy dpt 4A je upsr.. sy rase ini sbb ALLAH kasihankan sy... DIA bg sy byk A.. bkn sbb sy bijak.. sbb sy TAK PERNAH DPT byk A sebelum ni tp sy banyak dpt D dan E eheheh maaf ye mak

lepas tu..
mula la sekolah menengah.. sy dapat kelas depan lagi depannnn sekali 1Elit..
(uuuuhhhh)
sy xsuke dapat kelas depan ni... tolong la faham..

sbb sy tak pandai.. sy rase tersisih,,.sy selalu kene marah sbb tak pernah lulus math..
PMR.. alahai kenape la ade byk A.. sy bukan xsuke dpt byk A.. tp sy kene masuk kelas depan.. aliran sains tulen..

sbb sy tak suke aliran sains tulen??
---->>> sy perlu jumpa lagi dengan math, add math, urh.. kimia..fizik n bio jgn la cerita kan.. mmg cari nahas je...

aaa cerita pasal math.. mmg tak penah abis.. sy mane penah lulus a
dd math.. kimia sume tu.. G tu wajib ye.. A ooohhh jauh sekali... tolong jgn bermimpi..
waktu tu.. semangat nak pegi sekolah memang bukan sebab nk belajar.. tp sebab:

1) sy perlu belatih sajak untuk pertandingan
2) sy perlu hafal skrip pidato
3) sy perlu cari idea untuk perbahasan
4) sy perlu berlatih nasyid
5) sy perlu turun padang untuk latihan olahraga
6) sy perlu belajar BM dan komsas
7) sy perlu hafal quran untuk pertandingan hafazan..
8) sy perlu tengok seorang jejaka yg memberi semangat (teeettt siapakah itu)
9) sy perlu siapkan projek pendidikan seni sy..

tengok!!!!!!! dalam senarai di atas secubit name math xtersenarai.. sory ye incek math.. subjek sains tulen lagi la... out of list ehhehe kecuali fizik.. sy suke fizik... =)

kalau sy diberi pilihan waktu tu..sy mmg nak tukar kelas.. tak nak belajar aliran sains tu.. eee serabut.. sakit tau kene rotan bepuluh kali sebab tak lulus addmath..
kene ketuk ketampi beratus kali sebab tak lulus addmath..
kene mrh sbb xlulus kimia...
tp..semangat sy kuat..sbb mak sy..
kalau tiap kali nak exam.. mesti mak sy akan kejutkan sy bangun.. pukul 3 pagi bace buku..
kesian mak sy kan.. semangat nak suh sy jadi pandai..tp.. sy tetap dungu... xpandai jgk..
kawan2 yg rapat dengan sy ari2 aja sy math....fizik.. kimia tu... tp sy xjgk pandai..
persamaan kimia yg kate kawan sy mcm kacang goreng tu... pn sy xpnh boleh buat.. haha xpenah pandai nak samakan.. sampai sekarang kot.. heeeeee owh kawan yg tu name die encik saiful imran.. n cik suhada wahab.. erm.. sory ye anda.. malang la anda dapat pelajar macam sy.. lembab.. ehheeh tapi anda gigihkan.. tetap ajar saya walaupun waktu menginjak ke dinihari.. tak mampu sy balas kebaikan anda..

jadi sape kate sy tak pernah berusaha untuk dapat keputusan yang baek..
cume usaha sy tu tidaklah di uar-uarkan di kelas,,. atau di seluruh sekolah.. supaya cekgu2 tau sy ni telah berusahan sebenarnya...

sy pun macam kawan lain jgk.. pegi sekolah.. pegi tusyen al-bukhari kat skolah.. sampai pukul 5..
pukul 5 anda semua dah balik.. tapi.. sy.. masih menunggu bas.. kadang-kadang tunggu hingga pukul 7.. kadang-kadang.. bas tak datang.. sy jalan kaki balik umah.. jauh?? huih jangan la tanya jauh ke tak,. balik rumah.. rase mood nak ulangkaji.. sudah tentu letak bawah bantal.. simpan untuk tidur bersama kepenatan..
bukankah itu semua usaha sy?? erm,.. owh kalau itu tidak usaha.. jadi apa ya..


zaman sekolah.. zaman yg paling best.. tp sy xseronok.. sbb tiap kali msk kelas sy rase stress.. sy xpandai mcm kwn sy..
sy selalu kene mrh dgn ckgu.. sy rosakkan reputasi kelas.. terukkan sy...


tp.. sy selalu doa.. supaya dpt msk U.. same mcm2 kwn2 yang lain


zaman keuniversitian


sy dpt msk u jgk.. mcm kwn lain.. tp diorg dari matrik terus degree.. sy.. erm.. diploma dulu... org kurang pndai.. mmg lambat kan??

haih.. diploma.. perjalanan sgt ssh.. sbb?? sbb sy tak pandai english.. tp when studying at uitm.. we use full english in all subject,, alahai..

tiap kali nak exam.. sy mesti call mak sy.. menangis.. sy xbole belajar.. susah sgt.. sy tak faham nk bace ape.. sy tak suke bahasa omputeh ni... sy penah rase nak quit.. sbb?? sy dpt result teruk time part 3.. sy repeat 1subjek,.. result xsmpai 3.00 pointer.. dan sy kene tukar kolej.. skali lagi sy di sisihkan.. sape la nak amek msk group assignment kalo xpndai.. padan muke sy kan??
akibatnya.. sy terumbang ambing lompat2 cari grup yg sudi terima sy....

then masa tu sy jumpa kawan sy.. fana.. die baek.. die ajak sy msk grup die.. waktu tu ade farah n sha.. thanks fana coz u always be there when i need.. n until now u still stand together with me... support me,. i cant pay it with money.. may ALLAH give u firdaus to pay it..

waktu sy down.. selain mak sy.. fana n lin.. adalah org yg sentiasa bersama sy. they give me support.. they help me.. thanks alot my dear coz give me your hand.. =)

alam degree,,,
ianya tidak kurang mencabar,,
tp TUHAN temukan sy dengan kwn2 yang banyak membantu sy.. saat sy kesusahan..
to all my housemate.. thanks for everything.. and thank you because always give your hand..


sy mmg tak nak smbung belajar lagi..
tp..
sy dah puas idup ssh.. sy xnak ssh lagi...
sy dah puas naik bas.. sy nak naik kete plk
sy dah puas keje part time jadi kuli org.. sy nak jadi top management
sy dah puas berhutang cari duit nak blaja sy nak tolong org ssh
sy dah puas bt mak sy menangis xde duit bile sy mintak duit.. sy nak bg mak sy duit..
sy dah puas idup jadi cacian org.. sy nak jadi org hebat... yang boleh berbakti pada masyarakat
sy dah puas pendam segala keinginan.. sy nak dapat ape yang sy nak.. sy nak bagi ape yg sy ada
sy dah puas idup miskin!!!!!
jadi
sy tekad untuk belajar setinggi2 yang sy mampu!!!!
sy mesti ubah kehidupan keluarga sy...
sy mesti tolong mak sy!!
sy mesti balas pengorbanan kakak dan abg yang banyak mengalah sbb nak bagi peluang adek2 belajar..
sy mesti balas pengorbanan mak sy.. yg akan puasa tiap kali sy exam..
sy mesti bayar lelah dan keringat mak sy.. sy mesti kuat!!!!

dan
kerana ini lah sy terus belajar..belajar dan belajar,.. walaupun payah..
sbb sy bukanlah pintar..
sy masih gigih.. biarpun xtidak cemerlang..
sy perlu teruskan usaha.. biarpun harapan untuk memegang ijazah kelas pertama terkubur dalam impian..

sbb sy dah puas idup miskin...
mak sy ckp.. tiada apa yang dapat ubah nasib kt.. melainkan pendidikan..
mak, sy pegang kata mak,. dan sebab kata itulah.. sy masih berdiri di menara gading ini!!!!!

when u leave me alone.. i know u want me know that one day i'll never together with them except u
when im feel down.. i always remember.. there are some star smile to me.. to give me something...
when im failed in my subject.. i always remember.. there are many people success because they failed for the first..

ALLAH..
aku masih perlukan kekuatan dari-Mu..
jangan biar aku terleka..dalam kemewahan yang tidak seberapa..
tolong
tolong berikan aku semangat yang luar biasa... agar aku teguh mencari kesenangan dalam taQwa..

sy tidak mahu.. kesusahan ini melemah kan semangat sy..
sy juga tak mahu.. kesusahan ini membuat sy menjadi hamba yang mungkar..
sy mahu menjadi org hebat..
yang boleh berbakti pada masyarakat dan agama
biarpun sy tidak cemerlang dalam pelajaran seperti kalian..
sy juga teringin menabur bakti dalam perjuanan..


~~~~luahan hati sy masih tidak terlafaz seluruhnya..~~~~
apa yang sy mampu katakan.. sy merasakan kesakitan ini untuk kesekian kalinya

Friday, October 29, 2010

mesej yg suh aku berfikir

first paper da lepas.... housemate da gerak g bangi.. nak g berurut.. tinggal la sy kat umah ni.. dgn 2 lg housemate yg lain..

----> sy mesti kene duk umah ni... bosan gileee eee
kalau la sy ade kete,.... mesti bestkan...

------> b, tolong bagi kete pd sy cepat skt ye heheehehe

aih otak ligat pk.. nk buat ape la... nk study malas lg (haih ape ni)
eheheh erm.. online je la jap... ape lagi.. bukak muka buku la... bosan... smbil2 layan full house..

bukak page miss nadiah... miss nk pegi jalan2 malam tu.. hehehe pe lagi .. thegeh2 la sy nk ikot jgk miss g bejimba.....
terus call.. miss ckp nak amek!!! yeay ape lagi.. heppy la sy.... bosan gile weh duk sini... salu kene tinggall... tragis tol la sy..

huhu tbe2 class mate call.. tnye sal hru.. opsss tepat mase.. ajak la die kuar..
yeay!!!
destinasi----->>>> klang prade tujuan------>>>>> karaoke!!!

ahahhaahahahahahahah gelak sakan.. tp xpe la,. demi kebusanan tahap tak terbendung sy ikot jgk.. bile ckp pd si faizal.. terus die gelak... awk nk karok nasyid ke kat situ.. (ceit die pandang aku sebelang idong rupenye) ahhaha suare da la cam sipot kan?? ade ati nk nyanyi.. ish lantak la kan.. lalalalaalall

eh kejap.. sebenarnye.. bukan ni yg sy nk tulis...
sebelum kuar tu,, sy dpt mesej dr abang sy...
die baru dpt keje kat sarawak.. baru je pegi..
tibe2 je die mesej kan.. cam pelik je...
ini mesej die:

"malaysia negara islam!!!!!
itulah kata mereka..
tapi disini hanya gereja yang kelihatan..
hatta, kongsi balak tempat orang penan,,
long nanyan.. tempat orang ulu pun ade gereja..
suara azan???
baru sekali ku dengar setelah lebih 2jam berkereta
mana syiar silam jika MEREKA isytiharkan ini negara islam???
PEMBOHONGAN apkah ini"""

haih..tibe2 anta mesej cam ni.. memang la sy pk.. erm...
then.. letak hfon kat tepi.. terus siap2 nk kuar...
dalam kete... tibe2 teringat balik mesej tadi...
terus sy bukak balik mesej tu..

diam...

owh...
ade mesej tersirat yang perlu aku faham dari ayat tu...

diam lagi...
erm..
gereja di mana2??
itukah yang abang sy maksudkan??

mesej itu buat sy resah dan bersyukur

resah= bimbang kalau2 pengaruh kristian lebih kuat dan lebih menarik org untuk menganut ajaran mereka

bersyukur= di lahirkan di semenanjung... terengganu..kampung.. dalam keluarga yg terdidik agamanya... dan PALING BERSYUKUR DILAHIRKAN SEBAGAI ISLAM... =)

alhamdulillah YAALLAH...

mana kerajaan.. tolong la .. bangunkan masjid di sana... sebarkan syiar islam sebelum terlambat.... pengaruh kristian sgt hebat.. kerana meraka sgt dekat dan rapat dengan golongan yg ssh...
dan kt islam.. agama yg sememanya sempurna.. terpuji tp... ssh nk mendekati org2 untuk menarik mereka supaya memeluk islam..

kesan politik banyak yang -ve daripada +ve kan??

sy terasa bimbang akan generasi akan datang.. generasi anak dan cucu sy..
apakah iman masih boleh dicurahkan kepada mereka supaya ianya menjadi tunjang yang kuat..

YAALLAH.. jglah zuriat dan keturunanku...supaya terjaga iman dan akidah..


buat abang sy:
sebarkanlah syariat islam sekadar yang termampu..
moga kamu dpeliharan ALLAH... sepanjang hidup..

Sunday, October 24, 2010

awak,... sy rase tersentuh sgt...




mood: tak tenteram

ptg tadi... sy pegi jumpe fana...
mood: hepy sampai la kepetang.. mood maintain je tp skrg.. 12.20 a.m

mood: sgt tak tenteram

opsss... sory im crying
cant stop it..
how i can accept it... at last for the first time i know it!!!! for him.
i very sorry to let u worry bout me.. im blame my self for it.. sory

owh..
hati.. sy sungguh tak tenang sekarang..
ALLAH... mohon dipermudahkan urusan...
sy sudah hilang punca..
tolong tunjukkan sy jalan..

akhirnya.,. mlm ni sy dapat tau jgk..
apa yg menyebabkan
hubungan kami sering berkocak.. tergoyah.. berderai..dan kadang2 terlerai..
penyataan ini sungguh bt aku rase tersentuh.. ini soal hati kan.. sy tak mampu nak buat lebih dari sekadar berdoa berbicara mengenai hubungan kami..

tibe2 sy rase macam termangu mengenai status kami.. then i let big question mark there...
owh.. baru sy tau..kamu belum bersedia menempuh alam itu...
maaf..sy seakan terleka hingga buat kamu runsing sendiri memikirkannya...

tp sebenarnya.. sy sendiri terkadang gusar.. resah..gerun tiap kali memikirkan status ini..
cuma bezanya..
akal pra matang sy mentafsir maklumat ini sebagai suatu jawapan yg positif (+ve)
sy mahu tafsirkan ia sebagai jawapan yg +ve supaya sy tidak gusar..


=)

tp.. sy tak sedar.. awak mengalamai masalah tentang itu..
maaf ya.. sungguh sy terleka..
sy janji.. "tekanan" ini tidak akan sy berikan kepada awk lagi

sy janji sy akan "memikul" semua "beban" ini sendiri dengan berlapang dada..
maaf ya..
sy terleka..
terleka memberi sedikit kegembiraan kepada kamu hingga tidak sedar ianya berubah menjadi kegusaran kepada kamu..
maaf.. sy janji.. sy tak akan ulanginya lagi...



maaf

skarang sy terpaksa luahkan.. sy sudah terlalu penat

penat yang teramat..
tolong jangan biar sy tersungkur dalam kepenatan


Friday, October 22, 2010

hey.. kamu.. sy rindu tau...

hey... kamu,... sy bosan sangat...
tambah lagi demam..selesema... rindu...
erm... yeap.. rindu sangat.. sy xpenah rase rindu macam ni....sebelum ni..
sy rindu mak sy...
rindu ayah sy...
rindu my sweet.. nur iman najwa syg...(iman syg mamma!! heeheh)
rindu sgt...
rindu pada abi iman jgk (ngeeee)

erm..jadi... perasaan rindu ni bt sy jadi sedih..malas nk becakap.. erm... sy diam je... tutup buku n bukak laptop..
tp tutup laptop balik n tutup lampu heheheh
tido...
1..2..3.. aik sy bukak mate balik...
rindu lagi... tgk jam baru pukul 10.30 mlm
ni bukan waktu biase tuk tido..
jadi... sy bukak lampu balik
aaaaaa..... mau buat ape ye...
duk diam je,... tutup mate..
tibe2 tersedar... haih da pukul 5.30 pagi.. waaa sy tertido tanpa sengaja ngeh3

bangun... jenguk dapur..
sure la sume da tido kan..
erm..
tido balik la..

tapi tak ngantok... bosan..rindu kamu lagi..
haih..

tibe2 kawan sy call..
ajak pegi dating!!!

waaaaaaahhh sy rase sangat gumbira..teruja bahagia
yeay!!! keluar dari kota keriangan

babai kebosanan tahap maximum
for permanent only yeah dear..
eheheheheh
sy suke sangat..
kawan sy name die fana
die suh sy jumpa die...

waahhh
sy rase xcited cam first time nak date nga pakwe...
heheheeh

tata..
sy mau pegi dating..

nanti sy sambung lagi ye..

=)

Tuesday, October 5, 2010

titik

merintih lagi hati ini, untuk sekiannya...
kami di uji lagi dengan ujian yang hebat...
ujian yang maha hebat dari ALLAH..

untuk kami,,
aku panjatkan doa buat kita sekeluarga
moga di lapangkan dada.. menerima kecelakaan ini sebagai ujian tanda kasih dari sang pencipta..

biar senyum ini masih berbekas di bibir.. tp hati ini sebenarnya..resah menangisi..
TUHAN.. tak terdaya aku menolong meringankan penderitaan keluargaku..
Ampunkan aku,..,,

untuk ibu yang di kasihi..
jangan di tangisi.. ujian yang diberi...
sedang nabi musa pernah gagal memanggil anaknya menaiki bahtera bersama..
ini kan kita.. hamba sahaya..
berlapanglah dada pada ALLAH,.. TUHAN yang Maha mendengar dan memahami
aku mohon pada ALLAH.. agar diberikan padamu kekuatan dan semangat yang luar biasa..
agar kau mampu mengahadapi ujian yang sungguh getir ini...
ini bukanlah saat kita untuk menangisi musibah.. ini adalah saat kita perlu bangkit.. untuk membina kekuatan..
MAHA suci ALLAH.. musibah ini untuk kami kah?? atau musibah ini adalah sebenarnya ujian untuk kami...

TUHAN.. seandainya ini adalah musibah dari-Mu kepada kami.. aku mohon keampunan dari-Mu YA ALLAH.... jauhkanlah kami dari mala petaka-MU..
tapi andai ini adalah ujian untuk kami meningkatkan keimanan pada-Mu.. lindungilah hati kami dari mengeluh dan menangisi keadaan ini YA-ALLAH... dan mudahkanlah segala urusan kami..

Sunday, August 22, 2010

ianya sudah berakhir..

ianya sudah berakhir..

18/8/2010 bersamaan 8 Ramadhan.. 1431H bapak aku pergi mengadap ILAHI..waktu magrib..

ia bukan lah episod yang aku nantikan..

pertama, kesyukuran yang tak terucap aku panjatkan pada YANG ESA,, kerana memberi pengakhiran yang baik buat kami sekeluarga..
kedua, hati.. tolong jangan menangis..

aku bukanlah org yang beruntung di antara adik beradik yang lain.. kerana gagal untuk berada disisinya di saat nafas terakhir..

hari ini.. setelah sebulah lebih.. aku mampu menyambung penulisan ini.. pengakhiran ini bukanlah pengakhiran yang aku nantikan.. tapi.. aku masih bersyukur kerana penghabisan episod kehidupannya adalah yang baik.. yang telah dirancang ALLAH..

buat mak aku,
tabahlah.. sesungguhnya.. wanita yang taat adalah sebaik2 wanita...
aku mohon pada-NYA.. agar memberikan syurga untukmu..

kental hatiku,,
menahan titis2 itu dari mengalir lesu..
sungguh,.hati aku terguris sayu,..sebak menahan sendu.. menatap wajah yang pucat tidak bernyawa lagi,, untuk kali terakhir..
bukan.kesedihan atas pemergian yang ingin aku ratapi,, tapi kerisauan.. saat menghadap ILAHI..
sungguh aku gerun untuk membiarkan pengadapan ini berlaku..
tp... fitrah kehidupan.. alam barzah adalah salah satu persinggahan yang wajib dilalui.. selepas kematian..
gementar hati ini tidak terbendung..saat talkin rancak dibacakan..
pulang juga kamu wahai hamba ALLAH.. moga ditempatkan bersama orang yang beriman...
amin..

kini
episod hubungan anak dan bapak telah bermula sekali lagi..tapi dalam keadaan yang berbeza..
berbicara mengenai hubungan ini.. sekali lagi aku merintih.... mampukah aku menjadi anak solehah.. yang boleh mendoakan kesejahteraan si bapa yang bersemadi disana..
cukup solehah kah aku untuk mendoakan si bapa yang menanti2 doa dari si anak..
TUHAN.. aku mohon,,. jadikanlah aku anak yang solehah...agar aku mampu mengirimkan doa dan pahala buat si bapa..

TUHAN..
aku mohon.. meski aku tidak diberi peluang untuk memberi ketenangan kepadanya di dunia.. tapi berilah aku peluang untuk mendamaikannya di sana..

amin..

Monday, August 16, 2010

soal hati

bismillah.. dengan nama ALLAH yg Maha pemurah lg Maha mengasihani..

hari ni 6 ramadhan..
syukur.. aku masih bkesempatan bertemu ramadhan tahun ini.. alhamdulillah.. syukur yg xterlafaz... rindu terubat..

tahun ni.. tahun yg menduga.. biarpun dugaan itu tidak lah sehebat tahun yang sebelumnya

kesah ini adalah kesah hati. kesah hati yang mesti dikawal dan dijaga.. bimbang kalau2 ketidakikhlasan wujud di tengah2 kemaafan dan kesabaran itu..

erm.. apa yang aku nak katakan disini bukanlah mahu menyinggung perasaan sesiapa.. atau menangih simpati.. maaf dihulurkan terlebih dahulu.. tp sekadar meluah kesakitan dan kepedihan yg terbuku.. =)

kisahnya begini..
berkali aku pesan pada hati... tolong jangan banyak berbicara.. tolong jangan banyak mengeluh rasa.. tolong jangan biar dirasuk nafsu amarah.. jadi jalan terbaik adalah diam.. tp kadang2 tersasar dari landasan kesabaran.. gagal mengawal hati.. lalu tersinggung.. dan merintih..

dalam isu perhubungan dan pergaulan.. adalah menjadi lumrah.. jika hati tersentu dan terguris.. jadi bersabarlah.. ketidaksempurnaan itu pasti.. dan aku bukanlah baik.. atau mahu menunjuk baik.. tetapi sekadar cuba untuk menjadi baik.. sekadar ingin melakukan penghijrahan.. pada tahun ini.. =)

kali ini.. hati aku byk terguris.. aku yang semakin sensitif barangkali...tp sungguh aku sudah byk kali terguris.. lalu sekali berdiam diri menjadi pilihan aku untuk aku redakah persaan ini.. diam aku bukan bermaksud aku sombong kawan2 ku.. bukan bermaksud aku merajuk.. tolong jgn menuduh.. tp aku sedang meredahkan ketidakselesaan hati ini.. aku sedang cuba untuk membiarkan hati ini berkata2 lebih.. .. lalu aku memilih untuk diam dan diam. titik.

maaf la wahai kawan yg berkenaan, aku cuba untuk membuat hati ini tidak terguris.. tp ternyata ianya gagal... sampai aku turut gagal untuk senyum.. maafkanlah aku... aku cuba untuk tidak menunjukkan aku sebenarnya sedih.. tpo ternyata aku tidak mampu untuk menipu perasaan sendiri.. kesedihan ini sungguh nyata sekali. dari hari ke hari.. kemurungan ini semakin dirasai.. malah dalam pergaulan harian jg.. maaf aku gagal menghilangkan rasa sedih ini.. aku cuba tp sungguh aku terguris.. maaf.. :'(

kawan, aku pun punya perasaan.. punya nilai kemanusiaan.. maaf la andai pertanyaan aku membuat kalian rimas..aku tidak berniat untuk mencampuri urusan kalian.. hanya sekadar bertanya.. tanpa mengetahui sebenarnya soalan itu tidak layak aku ajukan.. maaf, andai tuturku membuar kalian menyampah.. jadi izinkanlah aku diamkan diri..
kalian.. sungguh aku kekok dengan keadaan sebegini.. tersasa seperti wujud jurang antara kita..
kesilapanku juga barangkali.. aku janji lepas ini,, tiadal lg persoalan mengenai kalian akan aku ajukan... tiada lagi senda gurau untuk kalian dari aku..dengan harapan kalian akan menjadi lebih selesa dalam hubungan kita..

kalian, aku tinggalkan kesedihan ini di dasar hati.. kau izinkan kemurungan ini menetap sini dasar hati aku selama mana yang bisa.. asal saja aku dapat kikis amarahku pada kamu,, asal saja aku dapat hilangkan goresan luka ini.. supaya aku tidak lagi terguris oleh kamu.

jadi hati, aku mahu kamu diam saja.. jangan banyak berbicara.. biarkan saja luka ini.. jangan risau kamu sahaja yang merasainya,.. bukan merekan.. biarkan saja.. ia sekadar luka didalam.. tidak ternampak diluaran oleh mereka..

hati,, pesanku pada mu.. kurangkan lah berbicara.. diam lah.. biarkan runtum jiwamu pudar sendiri..

kepada kalian yang berkenaan.. maaf.. aku gagal menjadi kawan yang baik
=)

Thursday, July 29, 2010

..

it over...

i decide to let he go from my life..

nantilah... kabaran ini akan aku bawakan sendiri pada mak..
mak.. maaflah.. saya akan maklumkan kemudian... izinkan saya berfikir sejenak..

im crying.. with big smile.. how can i stop it..

Monday, July 26, 2010

????

?????

tanda soal penuh kat otak ni...
bengang,.... sedih... sakit ati... benci... pedih.. perit..

semua berkumpul jadi satu.. "sakit"
dan satu je yang terlintas

"kalau begini la keadaan kita,, saya rasa,.. ada baiknya kita putuskan saja..."
this is not what im trying to say...

seriously... i cant face it anymore,... it is very difficult...
rasanya,kesabaran saya sudah mula sampai di penghujung garisan..

saya tak mampu biarkan fikiran ini meneruskan fungsinya...
takut...
sungguh aku takut..kerana hubungan ini bukan gurauan.. yang senang2 begitu untuk aku tamatkan..

jadi aku tidak mahu teruskan berfikir,.. bimbang kalau-kalau minda gagal berfikiran waras... jika membuat keputusan ketika sedang dibawah pengaruh amarah... tolong berhenti wahai hati.. aku tidak mahu merasai lagi kecelaruan ini...

titik

:'(

Thursday, July 22, 2010

kesyukuran yang janggal..



salam.. oih.. dah lame yang teramat x update blog.. i have no time n mood to type it..
tah nape tibe2 ari ni ade mood lak nak update nih... mungkin sbb tibe2 teringat pasal cinte tergantung yg aku bg name kesyukuran yg janggal..

kejanggalannya begini.. (peristiwa 2mggu yang sudah berlalu)

pada minggu pertama masuk semester baru... aku sibuk mengemas rumah sewa kami...

kesibukan tu sedikit melekakan aku... ye la... sibuk duk kemas rumah... pasang almari,... tikar getah eh macam-macam la... gambar di atas adalah rumah kami heeheh sebelum di ubah suai...
eh,, bukan aku nak bincang mengenai rumah ni ye....
begini... gara-gara sibuk... aku terlupa telefon mak aku... yang kebiasaanya akan di "call" hari-hari atau 2hari sekali.. suatu petang.. aku terima panggilan dari akak aku... die cakap bapak aku masuk wad.. aku fikir... mungkin sakit biasa.. sbb bapak aku dah lama sakit... jadi tak menjadi kejutan bagi kami..

kemudian.. selang beberapa hari lepas tu.. mak aku "call" aku, lagi sekali mengkhabarkan perkara yang sama.. tapi kali ini.. dengan nada yang berbeza..
mak: bapak kamu sakit.. tenat.. berilah kemaafaan pada dia

dan aku diam,, kelu tanpa bicara.. kemudian aku balas

aku: ok

ok je?? ok sahaja yang mampu aku balas... lama aku terdiam... berfikir2 sejenak.. kemudian aku keluar... memberitahu kpd kawan2 serumahku... mereka suruh aku balik.. terima kasih as sbb hanta aku ke klang sentral malam tu jgk =) xmampu nk balas kebaikan itu..

sampai esk tu.. aku pergi ke hospital.. aku dengan faizal naik ke wad.. faizal terus menuju ke arah bapak aku.. tapi aku duduk jauh di hujung satu sudut. diam. diam dan diam..
dalam hati aku berbicara sendiri...
"sudah tua rupanya bapak aku.. entah berapa lama aku tidak melihat wajah ini.. tiada lagi wajah bengis kemerahan seperti yang aku pernah lihat dulu.. apa yang aku lihat sekarang ini.. didepan mataku adalah jasad yang lemah... lesuh.. tersekat2 pernafasannya meski dibantu alat pernafasan itu.."

diam.. diam.. kemudian aku toleh ke arah faizal... dia seakan memberi isyarat supaya aku datang dekat.. tetapi aku hanya membalas dengan senyuman yang penuh kejanggalan.
aku cari mak aku.. dia tiada disitu.. aik... pelik.. solat barangkali...

erm... aku mengeluh sendiri.. entah kenapa aku terasa begitu janggal sekali.. asing.. dan aku membuat keputusan untuk diam.


mak: haih bila sampai..
aku: baru je
mak: dari diam kaku kat dinding tu baik pegi bace yasin..
aku: hrmmm???
mak: pegi la bace yasin tu..

aku diam lagi... kejanggalan tu membuat aku kaku.. aku bergerak ke tandas... berwuduk kemudian kembali semula.. yasin sudah ditanganku.. tapi aku masih berdiri jauh di sudut itu.. aku terperasan mata mak aku mengarah ke arah aku.. perlahan aku jalan.. kemudian berdiri agak jauh sedikit dari katil itu.. aku mula membaca yasin..
sebak itu kian dirasai.. dan hati aku mula merintih.. bukan saat seperti ini yang aku harapkan..


aku dapat merasakan... ada banyak mata yang memandang aku saat aku menerusan yasin dengan pembacaan yang kedengaran lain sekali.. tidak seperti biasa.. aku abaikan.. teruskan pembacaan sehingga sudah..
mak aku kemudiannya.. menyuruh aku lapkan bapak aku... aku menolak...
sungguh aku tidak enak dengan kejanggalan ini.. kekok.

malam itu aku balik... dan aku gagal melelapkan mata.. banyak perkara yang aku fikirkan.. apakah kematian yang aku harapkan ini sudah sampai pada waktunya?? apakah kematian itu jalan penghabisan episod penderitaan.. apakah segala dosa-dosa itu telah diampunkan sebelum tiba saat kematian ini... dan aku diam.. menggigil.. sejuk.. dan panas.. sumpah aku takut untuk menghadap ILAHI pada hari keadilan nanti..

esoknya.. pagi2 lagi aku sudah sampai di hospital... subuh tadi kakak aku 'call' cakap bapak aku meracau.. mak aku tak dapat tido., jadi pagi ini aku kena pegi.. ganti mak aku .. biar dia dapat rehat.. bapak aku meracau... berkali kali doktor muda datang menjengah.. kemudian.. sekumpulan doktor pakar datang.. mereka memaklumkan bahawa keadaan semakin kritikal,, sistem pernafasan semakin lemah.. jantung semakin perlahan.. mereka memberi cadangan kepada mak aku untuk memasukkan tiub kedalam jantung.. tapi kami tidak bersetuju... doktor bimbang kalau-kalau bapak aku lupa untuk bernafas.. keadaan pagi itu mencemaskan aku.. aku belalu ke tandas..berwuduk.,,kemudian mengambil quran.. hanya itu yang aku mampu buat.. dengan harapan bapak aku akan sedikit tenang ditemani alunan suci itu.. tiba-tiba bapak aku berhenti meracau.. diam... aku kaku turun terdiam.. bangun dan mengejut kan mak aku yang tido.. pak cik di katil hadapan datang kepadaku,, minta izin untuk bacakan yasin.. kemudian suruh aku mengajar bapak aku mengucap.. saat itu aku mula gelisah.. bangun dan aku memanggil "ayah... ikut ya.. Lailahaillallah... belum sempat aku menghabiskan kalimah itu.. aku mula sebak.. Ya ALLAH,,, ampunkan dosa ayah aku..

kejanggalan itu terus hilang.. aku berkali2 membaca surah yasin... hari itu.. sehari bapak aku tidak bercakap.. tidak mintak air.. cuma sesekali meracau.. mencari mak aku.. aku hanya mampu..mendoakan yang terbaik pada waktu itu..

selang beberapa hari;... keadaan menjadi semakin baik.. aku sempat memohon maaf.. bercakap... untuk pertama kalinya..

apa yang berlaku aku yakin ada hikmahnya..
hikmahnya.. aku dapat memanggil "ayah"
hikmahnya... aku dapat suapkan air..
hikmahnya... aku dapat menyentuh..
hikmahnya..aku dapat mengzahirkan ungkapan maaf yang telah sekian lama aku simpan..
hikmahnya..aku dapat merasai nikmat kesyukuran meski dalam kejanggalan..

aku biarkan kelegaan ini
aku biarkan kesyukuran ini melekat dihati..
takut untuk memikirkan episod seterusnya..

tp apa yang mampu aku katakan... aku bersyukur biarpun aku gagal untuk menghilangkan kejanggalan ini..

TUHAN.. aku mohon kesempatan untuk terus meminta keampunanMu..

Saturday, May 1, 2010

kelu

malam ni rase sayu..
nak menangis
tapi xlepas
terbeban

mana mesti aku lontarkan sendu ni
aku rindu pd teman yg boleh memahami aku
rindu untuk duduk berbicara dengan kamu..
menangis di bahu kamu
memeluk erat kamu agar ilang gusar ini

lea sayang
jangan menangis lagi
khabarkan pada hati kamu
berhenti menangisi keadaan itu
ia tak kan berulang
semalam tak kan berulang
tak kan kembali pada kta lagi

jadi izinkan saja ia pergi..

aku diam di sini
di sudut jendela
mendongak kelangit
erm...
masih kah ada ruang untuk aku
aaaaa titis ini mengalir lagi...
aku biarkan
tiada tangan yang mahu mengusap..
biarkan saja

esakan ini makin menjadi
aku izinkan..
kelu..
aku diam membisu

~~~:'(~~

Monday, March 1, 2010

10310

kembalikan bahagia ke dasar hati,
agar aku kembali merasai
cinta yang bersemi di hati..

pulangkan kasih yang sejati
kerna aku mahu di temani
agar terubat luka disanubari

berikan aku sinar ya Ilahi,
agar aku merasai nikmat dicintai
oleh DIA pemilik abadi..

Monday, February 1, 2010

xde keje cari keje





huhuhuhu da sebulan kot kat puncak alam nih....

xsempat nak update blog aku nih...sepi je... kesian kan... huhuhuhu
sibuk sket kat sini ( yeke?) huhuhuhu erm... yer ar laptop xde susah sket la nak online kan...
tp skarang ni da de laptop.... huhuhu best...

erm... banyak nak cite neh. huaaaaaaaaaaaaa
fes dapat blajar kat sini agak Xcited la... siap tgk map, celah mane la puncak alam nih... konon tahu... sekali abang aku cakap dia da biase kat tempat nih... huhuhuhu
then datang la register... alahai hutan segale..... cane la aku ni... (bt2 pk)

aku: cane nk survive ni hutan segale
abg aku: eleh macam la die sorang je yang idup kat puncak alam ni.

(BENGANG JE AKU)

pas 2 ari kat sini aku da gelisah
haih memang la xselesa....

1) aku rase sunyi...xde kawan yang rapat... sume kat shah alam....
2) aku rase sunyi ...rumate aku balik umah die...aku sorang-sorang kawan nga dinding...
kesian
aku kan heheheh
3) aku bosan bangun tido...bangun tido....
4) aku rase sunyi.... laptop aku xde... sdeh sangat....
5) aku rase sunyi....tdo sorang2....
senang cite aku sunyi la, xslesa... sume jd xbest...

haih kuliah da start..... aku pun pegi la..... dengan semangat yg bekobar2 huahuahaua
tapi... tangge nak pegi kuliah mak ai... kalah batu caves... ape cite?????

ari ke-2 nek tangge kaki aku lenguh gile... ari-ari balik redam kaki dalam baldi... air suam...
haih sejak bile aku jadi manje yang teramat nih.... (tidakkkkkkkkkkkkk)

ari jumaat aku takde klas... serius aku bosan gile.... xthu nak buat ape...

tibe-tibe

aku ade idea gile.. huhuhuhu nak kuar dari kilang (bangunan fakulti-fakulti) ni... aku ajak ikin maieda n sha tgk2 tempat... pegi la klang... dengan xthu papenye kami tunggu la bas....
nek bas pegi klang... sampai sane pegi tesco setia alam...
pergh harge kalah barang branded
tapi aku borong la jgk satu troli hah!!!!!!!!!
kuingkuingkuing

jumaat tu aku duk bilik lagi,,,,, bosan yang teramat..

otak aku ligat gile time tu... contact lin kat uitm puncak alam. eda kat um.... pe lagi aku set nak cari jalan g kl nek bas.... huhuhu jakun kan aku neh....

pagi-pagi lagi aku da siap sedia nak gerak g shah alam..

ok meh aku cite cane nak pegi shah alam n kl dari puncak alam nih

dari puncak alam...aku nek bas rapid kl U90... dari puncak alam-seksyen 2
dari seksyen 2 aku nek bas 603 ke dalam kolej uitm shah alam... huhuhuhu sampai je uitm... eka amek aku...stay kat kolej die jap then gerak g kolej lin... menumpang kasih la aku kat bilik lin malam tu......
huhuhuhuhuhu

pagi jumaat tu... aku semangat nak g kl... padahal xthu jalan pon... cane ni nak gi ni... salu nek kete tibe-tibe sampai je kn... huhuhuhu

aku travel lagi... dengan beg blakang aku yang lunyai tu la aku bawak jadi peneman......
dari kolej mawar aku gerak ke seksyen 2 nek bas 603.....

dari seksyen 2 aku nek bas rapid U80 ke kl sentral.... huhuhuhu
da selamat nek bas ni... aku da cuak...haih cane nak thu aku dah sampai kl sentral lom nih...
(tibe-tibe aku rase sesat dalam terang)

aku call eka... tanye cane trun kl sentral...
lame duk dalam bas.. aku buat muke blagak..konon da knal jalan la...nuhuhuhuhu padahal cuak xpayah cakap ar time tu....

opppsss....
jap aku ternampak sign board ke kl sentral....
HOOOORRAAAAAYYYYY
belum terlepas rupenye....
aku call eda kawan aku....suh amek aku kat kl sentral


then dari situ nek lrt ke um.... sampai um...aku lepak2.... perh kepenatan.... malam tu menumpang kasih sekali lagi kat um lak.... (hehehe kesian aku kan)

esoknye ari sabtu, pagi-pagi lagi bangun, siap-siap nak g masjid jamek...
(shooopingggggggggggggg... sogo... wait for me) wah semangat
nek lrt lagi pegi masjid jamek...

huhuhuhuhu time to walk n take wat u want...

jalan-jalan amek,,, jalan-jalan amek..... (haih kaye nye ko ni lea)

eh jap... kne patah balik... fana cakap nak datang jg join aku ..... aku nga eda pegi amek fana....
jejelan la kami seharian kat situ.....

dari beg camping aku yang ade 2,3 helai baju je tu... tibe- tbe beg tu jadi berat dan penuh... huaaaaaaaaa aPE CITE?????
sale gile kat sogo... aku pun jadi mereng... sory beg....
da kepenatan jalan...stop makan kat kfc jap... then sambung shoping lagi... memang la gile ....
last-last aku da xleh jalan lagi ...penat yang teramat....

jom balik...

aku bpecah nga eda coz eda nak balik um n aku nak ikut fana balik umah die kat ulu klang...
huhuhuhuhu tido la lak aku kat umah fana malam tu...
heh dendang perantau btol la aku nih

then ahad tu... fana nak hanta aku balik puncak alam dgn kwn die..ein... thanks tau....
sebelum balik tu sempat lagi g makan tomyam..... huah my peberet tu.....

then sampai puncak alam.... aku yang kepenatan nih memang la mencari katil je
pas mandi trus tdo.... sorang2 lagi malam tu.... huhuhu lantak la sorang pon yang penting aku nak tdo... serius penat gile...

mau tak penat merantau tah kemane-mane..
tak sampai seminggu kot duk puncak alam da ilang

kamis=puncak alam (rapid)-seksyen2. seksyen2- dalam uitm (rapid) bmalam kat kojel uitm

jumaat= kolej uitm (rapid)-seksyen 2. seksyen 2- kl sentral. (.rapid) kl sentral-universiti (lrt) universiti-um (rapid) bmalam di kolej um

sabtu= um- universiti (rapid) unversiti- masjid jamek (lrt) masjid jamek- ulu klang (lrt n teksi) bermalam umah fana

ahad=bru jejak balik shah alam kul 5 petang...

aku rase aku memang la gile..... bia pun travel sorang2.... aku puas
aku tak boring duk ngadap dinding nih...
huhuhuhu

pjalanan aku tak stop kat situ... nex week n next two week tu aku pegi lagi kl... huhuhuhu hah amek ko... puas ati aku!!!!!!!!!!!!!!!

heehehehehhe tapi skarang da xle jalan lagi... tengah pokai... keje pn banyak...hhuhuhuhu

k la nak bt asignmen... nnti aku cite lagi erk... huhuhuhuhu bye korang



zuriat

-mana mungkin lahirnya bayangan yang lurus elok...jika datangnya dari kayu yang bengkok...
begitula peribadi yang di bentuk...-


mulus wajah itu... membuat hati in sering terusik... terpanggil untuk kembali menatap wajah sucinya berkali-kali... tanpa jemu...
aku mahu tatap wajahmu puteriku sayang.... aku tunggu saat itu....

hadirmu mungkin tidak kami jangkakan...tidak pula kami harapkan... tapi sayang izinkan kami jadikan kamu zuriat yang paling berharga....

teringatkan kamu...puteriku sayang
esak ku kian menjadi... sungguh ini bukan mimpi, tapi realiti yang harus aku lalui.....
hari demi hari aku semakin cemas menunggu hadirmu ke dunia ini...
detik demi detik, aku semakin teruja....
hingga malamku mimpikan kamu...
dalam tahadahan doaku
aku selitkan titipan buat Yang Esa...agar kamu menjadi zuriat yang solehah...
aku panjatkat berjuta permintaan..
aku mahu kamu menjadi permata yang berkilau walau dalam kelam dan suram
biar lahir kamu dalam cela,
aku mahu kamu menjadi permata yang menyinar bersama cahaya keimanan....
aku mahu kamu menjadi hamba yang mengotakan janjimu pada sang pencipta...
aku mahu kam menunaikan janji-janjimu yang tercatat di luhmahfuz... wahai puteriku....

zuriatku
permataku
cahaya kehidupanku
aku rindu wajah mulusmu...

biar benih itu bukan sebahagian dari aku
tapi aku mahu menyayangimu....

puteriku sayang...
hati ini pilu bila mengenangkan kamu
bayang-bayang keresahan mula menapak dalam kamus kehidupan kita....
meski cabaran yang menanti terlalu berat....
meski dugaan yang menanti terlalu hebat...
kami sepakat.!!!

puteriku...akan kami sirami cahaya keimanan di dasar hatimu nanti
akan ku tutup segala cela-cela dihatimu nanti
dengan cahaya ketaqwaan...

puteriku...
cahaya keimanan bintang....
izinkan kami menyayangi mu

Sunday, January 24, 2010

syukur....

alhamdulillah.....
setelah hampir 2 bln lebih tak update blog ni.... hari ni bkesempatan jugak....

time kaseh pada akak aku sebab sanggup bg aku duit bli laptop nih.... (huhuhu rasmi laptop baru)
bru petang tadi beli laptop nih.... huhuhuhuhu syukur yang tak terucap..
pas ni leh la salu update blog ni.... tu pun kalo tak terhalang dan di halang la.....
tuk semester ni aku perjuangkan pointer aku......
erm.... penat yang teramat... nanti de mase leh update lagi..... tp bukan skarang....

salam... =)