Followers

Friday, December 7, 2012

Bertemuduga lagi!!!!!

Assalamualaikum da selamAt malam tu seluruh umat muhammad.. Moga berkat dan rahmat Allah mengiringi kt.

Sy baru menjengah rumah.. Seharian die opis.. Huhhhh.. Kerjaohkerja!!

Dalam entri yang lalu sy ada nyatakan mengenai surat --resign--, kan kan!!? Kaki ni sy keluarkan surat tu tuk diserahkan. Keputusan muktamadkan?? InsyaAllah, yg terbaeklah itu hendaknya.. T_T

Surat tu bakal diserahkan senin nanti kepada beliau. Sy harap beliau tidak banyak soal, sbb sy risau dan bimbag pelurupeluru tajam dan pedas dr mulut sy terkeluar tanpa tapisan. Jadi, kesabaran dan kewarasan mengawal emosi ps waktu itu amatlah diharapkan tinggi!

Huhhh.. Meski sy sedih tak untuk melepas kan pekerjaan ini, dan ianya bukanlah 100% atas kerelaan sy, tp sy tekad. Tidak akan menoleh lagi.

Haruslah sy sedih,.. 2tahun sy berjuang dlm bidang 'customer service' dan inilah bidang kesukaan sy!! Mana mungkin sy tidak terluka tinggalkan ia. Hurmmm

Tapi, persekitaran kerja menghimpit sy. Tekanan demi tekanan dr manusia!!! Yang tidak pernah sy faham apa matlamat dia menganiayai orang!!! Kadang sy terfikir. Apakah sifulan itu tidak pernah meletakkan kesukaran orang lain pada bahi sendiri!!!??? Atau apakah tidak pernah sifulan tersebut mengalami situasi seperti itu dan ini hingga tidak langsung beliau mahu dan hendak faham masalah serta kerumitan orang apatah lagi mahi membantu tuk meringankannya!!! Huhh sy sgt kecewa!!

Dan sy berpesan pd diri sy, suatu hari nanti jika saya berada di atas, insyaAllah.. Atau menjadi ketua, jadilah ketua yg memahami dan bekerja kerana Allah. Meletakkan dri kita pada tapak dan situai orang lain!! Dan pesanan kpd sy, jangan menjadi hamba duit dan nama!!! Nauzubillah. Mohon Allah lindung sy.

Jadi. Sy fikir ini bukan tempat sy. Kalau bangub pagi tiada langsung semangat positiff!! itu bahaya!! jadi Jalanlan sy keluar , dengan sandaran teguh pada Allah sambil gigih berusaha dan berdoa. Moga rezki sy lebih murah dan melimpah dari hari ini. InsyaAllah..

Dan td sy telah mulakan langkah pertama.. 'Bertemuduga' lagii!!!

Janggal sekali, tapi sy tetap semangat! Cari dan terus mencari!!!!

Doa kan sy dapat kerja yang lebih baik sr sekarang dalam waktu terdekat ^_^

~~xsaba.nak.habiskan.tempoh.resign~~~~~

Monday, November 19, 2012

Level of motivation =zero

Assalamualaikum dan selamat pagi..

Semoga kita terus menjadi mnusia yg bersyukur.. Jgn lupa untuk terus bedoa kepada saudara kita yg sedang berjihad di palestin.. ALLAH... Pelihara lah mereka dari musuh yang KAU LAKNAT.. Moga syurgalah tuk pejuang yg syahid itu...

Jam da menunjujkan pukul 11pagi., sementelah itu, waktu kerja sy adalah 12tghari... Huhuhuhu sy masih bole tesadai rilekrilek depan tibi nih.. **tapi takbukak pon tibi tu..

Xde mood langsung nak pg keje.. Kali ni gagal nak asingkan profesionalism dgn emosionalism.. Grrrrrrrrrrr

Serius unmotivated!!!!!

Lagi rase xseronok bile sorg demi sorg senior yg baek n rapat dgn sy nak melangkah pg dr opis tu...

Hurmmm.. Tibe environment keje jadi sgt takbest. Dan tibetibe jugak sy dengan kencang dan lajunya taip surat resign.

Da siap print. Sy simpan surat tu cantek2 dlm sampul.. Agak perasaan sy dikucarkacirkan lagi... Aaaaa sampul itulah penyelamat keadaan. Huhhh

Mood:sangat kecewa!!!!!
****sy sgt anti kaki bodek.kakiampu.*kakikipas.pilihkasih.xprofesional.DAN.talam.serta.dulang.seploh.muka!!!!!!!!

Sekian.

**psss: jgn bahagia sgt atas duka dan air mata orang lain!

Saturday, November 17, 2012

Its holiday time

Assalamualaikum da selamat malam..

Moga kita berada dlm rahmat Allah sentiasa..

Rasanya da telalu
lama sy xupdate apa-apa kat blog nih.. =) xbekesempatan huhuhu...

Kali ni sy xnak tulis panjang2 sgt just nak share pengalaman g jalan kat perlis.. Langkawi.. N penang.. Rasenye da lame sgt x pg belah utara..

Waktu terhad.. Rase cam xpuas jalan.. To xpe, nnt next time pg lagi..

Ok xnak tulis panjang2.. Nah.. Ni gamba kami...

Island hoping sangaaaaatttt best.. Cantekkkk. Korang pg la...
Baii

~~hepy holiday~~

















Friday, July 27, 2012

miss purple version two

assalamualaikum.. 


salam ramadhan.. tuk sudara semuslim.. moga ramadhan kali ini.. pengisiannya lebih beerti insyaALLAH..
mari kita berQiam, bertadarus.. bertarawikh.. sebaik yang mungkin.. sy agak sedih sket tahun ni.. takdapat terawikh kat masjid hari-hari sebab keje shif.. kalo shif pagi bole la kejar ke masjid..kalo shif malam.. buat la sesorg kat umah.. uhuhu tak syok.. xde feel terawikh.. tapi takpe la.. cube buat yg terbaikkan.. moga ALLAH mudahkan urusan saya dan terus beri sy kudrat. 


hurm... hari ni sy nak cite pasal miss purple.. dulu sy ade post satu entri pasal miss purple.. name yang sy berikan tuk camera sy.. n now again.. ade lagi satu barang beharga sy..datang dlm bentuk purple jugak.. wuwuwuuwuw tak tau la ttah ape hal pilih purple.. at first.. sy nak putih.. tapi risau cepat kotor n itam-itam bile tededah kene ujan kan.. pas tu terfikir nak amek silver.. tp tibe-tibe buat decision purple.. hahahah padahal kaler kesukaan sy sudah tentulah biru.. tp syg kaler biru takde.


alhamdulillah.. syukur sangat-sangat.. dapat objek idaman sejak dari sekolah.. (walopon xseberapa je..)
mak sy suruh bg name. heheh  (comey je mak sy kan.. ^_^) sy cakap kat mak.. hurmmm takde name la.. tak tau nak letak ape.. miss purple version two bole tak.. sebab version one da bg title kat camera cute tu.. 
then mak sy cakap tak kreatif langsung hahahah sdeh. so kali ni.. sy letak name MR.PURPLE la.. sweet couple with my love miss purple.. 


minggu depan nak date dgn MR. purple ^_^. nak date jauh sket.. balik tengganu bawak jumpe famly.. kene dapat restu mak dulu.. baru ade feel kan.. 




with love
CHALE'A CHARITO

(PSS: al-fatihah dan doa tuk ayah ..moga ayah berada dalam kalangan muslim yang diredhai ALLAH.. bersama para solihin dan ambia. amin ya ALLAH.. 8ramadhan.. 2tahun sudah ianya berlalu.. kesempatan yang tidak pernah ada lagi.. T_T)

Monday, July 23, 2012

salam ramadhan.

assalamualaikum..

tuk semua umat islam..selamat menunaikan ibadat puasa.. hari ni hari ke-3 kita berpuasa..
tahun ni seperti  tahun-tahun sudah jugak.. sy tak dapat berterawikh di masjid selalu..
halangannya.. kerja saya shif.. T_T sedih kan..
seminggu pagi.. seminggu petang.. kalau petang.. balik la pukul 9malam.. terawikh kat rumah la sorang-sorang.. tak syok kan kalau tak dapat buat kat masjid..

tapi sy tetap harap.. dipertengahan dan penghujung ramadhan nanti sy berkesempatan terawikh di masjid.. qiamulailail.. macam tahun sebelum-sebelum ni.. rindu sungguh saat tu.. taksabar..

sy berharap,, ramadhan tahun ni menjadijan sy lebih baik dari sebelum sebelum ini.. =)

tuk kawan-kawan..sama-sama kita rebut peluang ini.. bimbang kalau-kalau ini lah ramadhan terakhir kan..

mohon ALLAH terus memilih kita untuk menjadi hamba yang bertaqwa..=)

Thursday, June 21, 2012

***Trauma yang bersisa

assalamualaikum dan selamat malam

harap sehat sehat hendaknya.

alhamdulillah.. ade peluang nak update blog.
keadaan tempat keje sekarang, sangat2 best. bos best.. senior senior tak lokek ilmu. syukur sgt.
tapi yang tak tahan.. diorg sume sopan-sopan.. cakap punye la comey je, hadooiiii **terasa sangat janggal sekali   keadaan ini. tiba tiba dan tiba tiba lagi.. sy menjadi ayu lagi supan yang tak terhingga. hahahahaaha (gelak guling-guling.. bile kenang keadaan kat tempat kerja. )

tapi.. syukur.. sume hepy-hepy.. pegi keje pon hepy. balik keje.. walopon penat. mood still hepy. =)

aaa lupe nak ckp.. tadi waktu balik keje,. kat seksyen 8 jalan nak masuk ke seksyen 7.. ade orang xcident. kerete. remuk dan tedampar atas divider. ALLAH.. sy lalu slow kat tepi tu macam kura-kura,.. waktu tu rasa takut sangat. tebayang sy yang xcident minggu lepas. masih terasa sakit itu. **mohon ALLAH selamatkan semua pemandu dan penumpang kereta itu.waktu lalu tu.. waktu lalu tu.. memang terus menggigil.. sejuk kaki tangan. jantung degup laju memang tapayah cite la kan.. takut sangat... masih trauma lagi.

sy da bawak moto slow je.. jantung takleh nak kawal.. takut sgt. kalau ade pilihan. sy memang tak nak naik moto lagi pg keje kat sini. satu sebabnye.. pagi-pagi da la jem.. tak menyelit tak sampai awal la sy. kalo keje shif petang.. lagi la.. balik malam pulak. lalu lagi jalan yg sebok.. sudahnye.. takde pilihan jugak. nak ke x.. redah la jugak.. moga ALLAH mudahkan urusan kerja seharian sy. insyaALLAH..

lepas xcident kali ni.. sy lagi rasa takut bile berada atas jalan raya. lagi-lagi bila sy yang menunggang. lepas kejadian tu.. sy hanya berani bawak moto sorang je. kalau nak bawak orang lain kat blakang.. sy masih tak berani. tambah lagi tangan kanan sy masih tak boleh angkat lurus. susah kalau nak kene bwk org kat blakang kan. nak balance moto perlu tekanan tangan sket kadang-kadang.

bila la tanngan sy nak sembuh. ari-ari jaga kaunter tepaksa cover tangan sakit depan customer. pergerakan jadi slow. hurmmm tak best. tapi tak pe la.. it gonna be ok kan..

tuk kawan-kawan.. semoga dipelihara ALLAH selalu. dan dipermudahkan segala urusan. =)

sekian dulu.. jg diri.. jg iman. jg solat. jg akidah. =)

Wednesday, May 9, 2012

rindu sungguh hati ini padamu MUHAMADku.

assalamualaikum dan selamat petang

moga berterusan dalam rahmat ALLAH tuk anda dan saya,.. seluruh umat muhammad.

alhamdulillah,. hari ni sy cuti. sejak waktu kerja tak 'normal" ni.. waktu berpesBuk dan bebelog pon sungguh terhad. keluar umah pagi. keluar ofis malam. huhuhu OT berganda-ganda bulan ni... perlu gigih dan gigih lagi. sebab itu janji yang sy lafazkan. ALLAH,.. moga terus Diberi kudrat oleh ALLAH. hingga hari ini, alhamdulillah sihat mental dan fizikan. malah semakin tabah dan kental. subahanallah.. kekuatan dari ALLAH

hari ni cuti. peluang ini sy isi dengan godek2 link kat tenet ni.. terklik link cafe cinta oleh fatimah syahra.. masyaALLAH.. sy rasa begitu tenang.. sebenarnye. berada disamping orang-orang yang meletakkan kecintaaan kepada ALLAH dan rasul lebih dari segala, tidak usahlah bebicara mengenai para ulama' dan para pendakwah. cukuplah sy bebicara mengenai emak sy. meski beliau tidak hebat seperti mereka yg sy nyatakan diatas. namun, berdamping dengan beliau sahaja sudah cukup membuai rindu hati saya pada Rasul ALLAH. dan tenangnya hidup bepegang pada agama ALLAH. T_T. beliau yg sentiasa mengingatkan sy erti kehidupan sebenar adalah selepas kebangkitan di padang masyar ALLAH.

tengah kusyuk online pesbuk n tgk video2 kafe cinta oleh ustazah fatimah syahra.. tibe2 sy terklik pulak sy "short film" oleh pelajar persatuan guru pelatih islam IPG perlis. cerita ni biasa-biasa sahaja bg sy.. rutin kehidupan. TAPI.. bagi sy mesej didalam cerita itu. di penghujung cerita ini sy teresak-esak. Sungguh hati ini tersentuh.. kejamnya diri. alpa dan leka. meski RASULku itu menangis kerana rindukan sy.. dan ummatnya. T_T.. " http://www.youtube.com/watch?v=Y2au8hlKcyk " inilah linknya,.


suatu waktu dahulu.. sy pernah terbaca kisah seperti di dalam video yg mereka lakonkan itu. waktu itupun sy turut menangis. entah tidak tahu mengapa. hati ini terlalu tersentuh. RASULku rindu akan kami. sedang kami lalai akan suruhan dan pesanan baginda. waktu menyaksikan teater "TEATER SIRAH JUNJUNGAN" pon sama.. sy menangis teresak-esak tanpa segan dan hilang rasa malu. ALLAH.. sy terlalu jauh tersasar dari suruhan nabi. terkadang mengabaikan suruhan dan sunnah baginda. sedang dihujung nyawa baginda pun,, masih menyebut sy " umatku, umatku,umatku".. ALLAH. saat ini pun,.sy tak malu mengatakan.. sy masih rasa tekesan. menahan esak.

ALLAH. sy mohon. teruslah belai jiwa saya dengan menyemai baja iman dan taQwa dalam hati gersang dan kelam ini.. ALLAH... kekasiMU itu..sungguh mulia.

rindu sungguh hati ini padamu MUHAMADku. T_T..

moga saya dan orang yang saya sayang.. keluarga saya. kawan-kawan saya.. kenalan saya dan seluruh saudara islam.. terus dalam rahmat ALLAH.., sy bimbang sangat kalaukalau ALLAH tarik nikmat IMAN dari hati saya.. NAUZUBILLLAH., mintak ALLAH jauhkan.

jadi benarlah kata emak. hidayah ada didepan mata dan hati. tinggal lagi ambil atau tinggalkan ia, ketuk hati tanya minda.

doakan sy jadi mukmin sejati. mukmin yang bertakQwa. mari kita kembali pada jalan yang benar.=)

Sunday, April 22, 2012

kata emak lagi


assalamualaikum dan selamat malam.

hari ni sepatutnya saya kerja.. tetapi tibatiba saya terponteng.. huhuhu dan terus melangkah keluar dari kawasan opis. ~~sejarah lipatan idup takpenah buat keje cam ni lagi.meski da 7tahun buat kerja partime~~ tapi kali ni.. waktu begelar fulltime job mule lak buat prangai tak senonoh.. heee ok maaf. lain kali tak buat lagi. pas ni janji akan "cuba" jadi lagi tekun dalam berkerja. ^_^

lepas pecut kereta laju-laju.. keluar dari kawasan opis.. saya pon belegarlegar la kat jalan raya tu.. beborak dengan sikawan sebelah. halatuju dan destinasi yang patut diarahkan.. huhuhu sudahnya ke jusco bukit tinggi. semata-mata matlamatnya nak cari masker itam kat kedai errr apetah name die.. daiso ke ape tah. kedai jual barang-barang jepun ke korea tu.. yang sume barang 5hengget tu.. tibe sampai je takde.. ok fine.. takbebaloi kan..

ehh baik la. lari dari tajuk asal suda.. jum kembali ke jalan yang terang.. ehehhe
gara-gara kebosanan dan ketidaktenteraman.. saya pon seperti biasa picit laju laju butang henpon pink saya tu..nak tepon mak. (errrr  henpon yang dibasuh dengan air aritu gara_gara tjatuh dlm bilik air.. bijak gak kan.. padahal lap suda.. bukan kotor pon.. disebabkan cerdik pandai dan tindakan spontan lalu dibasuhnya mrs.pinky sy tu..maka jadi lahh si piinky tu seperti akuarium.. ada air berenang-renang kat skrin... ehheeh tapi alhamdulillah.. seb baek leh guna lagi..)

dari kejadian tu..henpon sy jadi kurang jelas.. kene cakap kuatkuat sket heheheh. lepas ckp dengan mak rase lega. tenang sket. dapat pandan arah nak tuju.

tadi mak sebok duk cerita bakal kakak ipar. eehhh belom bakal lagi.. calon yang nak dijadikan kakak ipar sy.. cekgu katanya.. bekenan beliau dengan perempuan tu. alhamdulillah..moga dpt calon yang baek lagi solehah.. (pss apsal abang-abang sy pakat pilih cekgu je.. heheheeh ) sy tumpang bahagia tuk abang-abang. meski diaturkan oleh orang ketiga,. sy yakin,,kalau itu ketentuan yang terbaek dari ALLAH.. pastinya baek-baek sahaja kan. =)

da lama borak sal bakal-bakal menantu mak tu.. kasi can la kan.. beliau cerita itu ini..  baru la saya mulakan sesi temubual saya..

saya cuma cakap kat mak..sy kompius nak sambung master ke tak. kerja sekarang susah kan?? tapi sy bersyukur sebab dapat la jugak kerja.. walaupon bukan yg sy minat. selagi ia dibawah bidang customer service.. ok la.. sy masih boleh mengalah dan terima kerja tu. mak tanya saya.. keadaan kerja baek-baek ke tak. demi tidak mahu susah kan ati beliau.. sy ckap la.. suma baek..saya hepi keadaan kat sini. mak tanya jugak pasa kawan baek saya kat tempat keje lame tu.. errrr bile timbul bab tu saya laju-laju tukar topik.. tanak ungkit sal cite sedih tu. sebab mak tak tau kesah tu. ok baek lah sy simpan dalam poket je kan..

berbicang mengenai "master" atau nama lain "postgraduate" sy jadi serba salah. kalau tanya hati memang lah nak sambung kan.. minat st nak sambung belajar masih menggila walaupon sy tau sy bukanlah pandai, malah perlu usaha 10X ganda lebih dari kawan-kawan macam time degree dulu. mak tanya sy,, da fikir masak-masak ke nak sambung belaja tu.. nak sambung kat tempat orang (obesea) ke kat sini je.. sy cakap kat mak.. hajat ati..kalau bole sambung kat luar.. mesti la nak kan.. tapi bila sy pikir balik..mak sy da telalu tua. kakak sume da kawen, dan abang-abang bakal kawen. jadi sy lah yang bujang lagi bongsu ini perlu mengambil tanggungjawab jaga mak. ermmm.. sy taknak duk jauh dari mak lagi. sy pilih nak sambung master kat UPM je. itu pon kalau sy dapat biasiswa. kalau tak. sy benamkan dulu lah hasrat tinggi melangit tu.

kata emak:
~~ sy perlu pikir sedalam-dalamnya. mampukah sy belajar sampai ketahap tinggi tu.
~ mampu kah sy menghadapi cabaran yg tak akan sedikit tu nanti.
~~ sy perlu memikirkan faktor dan sumber kewangan. sebab sy tidak ada punca lain kalau tak dapat biasiswa.. takan nak amek ptptn lagi setelah diploma dan degree pon berhutang dengan si incek ptptn tu.. naseb beliau ade.. kalau incek ptptn xde.. tak belaja la sy ye.. ^_^

kata emak lagi :
~~ buat lah istikharah, tahajudlah. solat hajat la. tak ada yang mampu tolong beri keputusan yang tepat selain ALLAH.
~~ emak suruh sy buat 41 satu hari berturut-turut. 
~~ jangan buat keputusan terburu-buru.
~~ jangan sambung belajar sampai ke luar sebab nak lari dari kesedihan. (ok.. tang ni sy sangat tesentuh.. mak tau sy sedang susah ati. padahal sy tak penah cakap ape-ape..)
~~ jangan buat keputusan yang sy masih tak yakin dan tetap pilih yang sy tak mahu dek kerana mahu lari dari kesukaran keadaan sekarang. 
~~istikharah lah. tahajud lah.solat hajat lah. bermunajat lah. mohon pada yang lebih mampu memberi.

emak tidak menghalang sy nak sambung belajar lagi. meski sy tau, beliau runsing sy akan menghadapi masalah kewangan. kerana keluarga sy bukan lah senang. sekadar rezki mencukupi dan tidak pernah rasa resah menghadapi cara hidup yang barangkali dirasa sukar oleh orang lain. allhamdullillah.. kesusahan memberi kami segenggam tabah yang tak mampu dibeli.

dan malam ini.. setelah difikir dan di tenung dalam hati sy.. sy terpaksa akui.. sy mahu sambung belajar sebab sy nak lari dari kesedihan ini.. owh sungguh sy rasa bersalah pada diri sendiri dan emak.

emak sempat memesan
" cari lah kembali sahabat yang jika kita berdamping dgnnya akan membuai rasa rindu kita pada ALLAH tanpa sempadan".
 "carilah kembali sahabat itu. yang jika kita bersamanya.. semua kekuatan kita dan dia berkumpul menjadi tongkat yang tidak akan buat semangat kita runtuh dikala gusar."
"cari lah kembali sahabat yang waktu kita bersama dia, dia sudi besama kita susah dan senang.yang bila kita terpaksa jauh darinya.. kita akan mengingati dia dengan kenangan yang indah-indah sahaja' 
"cari lah  sahabat yang sudi menjadi cerminan kita..menegur kita saat kita salah.. dan tidak meninggalkan kita saat kita tesasar"
cari lah sahabat terdekat. ALLAH..dan al-Quran. tahajudlah. kat situ ada ketenangan yang tak mampu dicari dari tempat lain. yakin lah. 

sy termangu.. apakah yang sedang si emak tuturkan?? apakah yg beliau cuba katakan?? kerana semua seperti  membelah hati sy. memantul balik di dasar hati. ALLAHUAKBAR.. maka dialah kecintaan sy tak tidak pernah ada tanding lagi.

emak pesan lagi pada sy. emak solat hajat untuk sy hari-hari..tapi sy sendiri yang perlu utarakan hajar sy. kerana sy lah empunya diri.. (ALLAH..sungguh.. kali ini sy merasa makin sebak. tidak tertahan,. tak mampu terbalas jasa emak. jadi syurga sahaja lah yg mampu sy mohon dari ALLAH.. untuk dijadikan hadiah emak.)

sy benamkan dahulu hasrat sambung belajar tadi. tahun ni.. tekad sy, gigih bekerja dan bekerja demi emak. sy mahu membalas segala pengorbanan beliau dengan sedaya yang sy mampu. mohon ALLAH mudahkan urusan sy dalam mencari kerja yang lagi baik. mohon ALLAH juga menjaga hati sy agar tidak resah dan gelisah menghadapi kesukaran yang secebis cuma ini. ALLAH.. sy mohon. teruslah damping hati sy. agar sy tidak kalah dan tidak rebah.

ALLAH..sy mohon panjangkan umur emak dan sy.. agar sy mampu berbakti.

tidak ada kata yang paling beharga melaikan kata-kata emak.

Sunday, April 1, 2012

keje kutip barang-barang free

assalamualaikum dan selamat malam.

sedar tak sedar hari ni da masuk bulan april. =) cepat betol waktu berlalu kan. entry kali ni nak cite sal keje sambilan yang kami cube buat kat mid vally. ^_^
jumaat lepas bersamaan 30 mac. saya dan segagas kawan-kawan saya pegi mid valley. tujuan asal kepergian tersebut sangat lah murni (kunun-kunun gigih dan kental semangat juang bekobar-kobar) mencari keje. 
itu la job fair. job fair tu dari 30 mac sampai 1 april.. ari ni lah. so kami ni yang penanam anggur setia.. kedek-kedek la panjat eskelator mid tu nak cari keje..  sesampai je.. daftar kat kaunter depan tuk dapat tag fair (cam gelang tangan tuuu) tade gelang ijau tu takleh masuk tau. cam kite nak pegi men kat genting n time square tu.. aa gelang cam tu lahhhh kami dapat. 

maka masuk lah kami tekedek-kedek.. mula kan operasi cari kerja.. cewaahhhh terjah dari checkpoint ke checkpoint seterusnye.... best sangat.. tiada yang best melainkan yang best selain dapat gift comey2 dari setiap checkpoint.. ade cute hilight.. dapat note book. dapat pen.. gule-gule bekepok dalam beg toksah cakap la.. hahahah dapat beg cantek. ehhh macammacam la dapat. waa barang free ni saya memang suke. perasaan nak terjah checkpoint tuk korek hadiah diorg nak bagi lagi "Xcited" dari nak isi form cari keje.. ahahha keji tak?? 

sampai kat satu tempat . company buat glove agaknye.. ni da isi borang bagai..soal siasat kejean ape yg beliau bole bagi kami. bla bla n bla bla.. sorg dari kawan saya pon tanya beliau yang jaga kaunter tu tu.. Chinese.. "takde gift ke tuk kami ke" wakakakaah apa da.. kawan saya tu otai rupanya.. nampak dari muke cute tu cam bukan die je yang akan mintak hadiah tu.. ahahah orang tu suh kami tunggu, die nak bagi hadiah.
tunggu punya tggu. tau tak ape beliau bagi kami.. satu paper bag yang sangat besaaaaaaaaaaaaa isi dalam tu ade satu glove yang sangat cute!! nahhhh kongsi lah korang beg tu reramai.. belah nambelas ye kekawan. :P (penat tunggu sudah itu yang dapat.. lawak gile.. cam kekanak tadika tunggu cekelat je lan haahahahah )

banyak gak yang bukak tu ofer position customer service. tapi lagi banyak la admin n HR. errr admin n HR ni bukan jiwa saya. tapi since major course saya adalah customer service manakala minor adalah Human resource.. dan diploma saya adalah office management n technology.. terang tapayah suluh = admin. makanya saya gagahkan jugak pilih position admin n HR tu.. mane tau untong-untong ade rezki dapat gaji banyak kannn.. (ok barangan  itu sangat lah penting :P) bebelas keping jugak resume saya tinggal kat beliau.. aaa itu pon sebab beliau yang mintak..pemes tak saya... orang mintak-mintak lagi resume suh tinggal.. ehem..  (ahhaah bak kate kawan saya..pitam aku layan ko lea ^_^ perasan nak mati)

da siap jalan-jalan kutip barang-barang free tu kami pon round la checkpoint tuk education.. saya pon usha jugak tempat tuk sambung master.. istilah lain postgraduate. ehh betol ke tu?? aahh lantak.. yang peting tema die sambung study kat sini ye. jalan punye jalan.. tibe-tibe ati tepaut kat checkpoint UPM.. errr slow-slow sy menapak duduk kat tempat UPM tu. sok sek sok sek dgn miss yang jaga checkpoint tu.. (ok pecakapan omputeh beliau sangat lah berabuk.. puas saya tepis-tepis habuk tesebot..hishhhh) maka layak la beliau menjaga kaunter UPM.. cerminan mahasiswa bertaraf dunia ye dak??  lepas borak-borak dalam keadaan beliau berabuk cakap omputeh tu.. faham la saya (padahal buat-buat pahaman sendiri kannnn) bahawa kami barisan bachelor  of "Customer service Management" dari UiTM ni bole sambung Master in corporate communication kat UPM. beliau cakap.. seeloknya.. kami teruskan pengajian dalam komunikasi korporat. lebih sesuai untuk bidang kami..iaitu "customer service" cuma tiada research.. hanya perlu ubat coursework.  baek lah..  sebelum menapak dari situ.. saya doa, harap-harap saya dapat buat master kat UPM lepas ni. (berangan lagi.. huhuhu)

 pastu da penat menapak bawak badan yang rendang ni.. saya ajak segugus kawan saya.. mengisi perut yang da lame nyanyi lagu caklempong. pas makan.. sambung jalan lagi.. sampai urat-urat kejang.. tu pon masih taksedar diri lagi.. menapak tak hengat.. hadoiii saya teman beliau ni je beli barang..  ye lah saya nak beli barang mane mampu pulak kan.. bawak purse tak kembongg, baek duk diamdiam je la...

sudah teman beliau tawaf mid tu 7 kali 9.. kami pon balik la.. balik dengan hati senang sebab bawak bersama segerombolan hasil kutipan barang-barang free!! awak suke tak dapat barang free?? bukan saje free bahkan cantek lagi?? saye suke sangat heee da kuar kete dari mid tu.. eh eh apsal tadi datang terang balik gelap lak :p  

k la . da puas bebel panjang.. tah sape la nak bace kan.. perasan :P 

kaki rapu pssss: doa-doa la kami dapat keje gaji best-best ye.. upah penat g cari keje sehari suntuk (padahal sehari taksuntok pon :P hiperbola lagi ayat tersebut) amin 

nah ni lah kami..

 me n hana (the baby doll ^_^)

 the gojes one

 me n them

 with the tall gurl :p

 our lunch 

 my best housemate

 me n the free glove 
me n the best ever fren =)

Tuesday, February 28, 2012

Terbalas jua

assalamualaikum..

alhamdulillah.. bekesempatan update blog.. waahhh ternyata sudah berkurun saya gagal mengemaskini blog saya gara-gara kesuntukan masa. =)

alhamdulillah juga... sepanjang bulan january dan february ni terlalu banyak perkara yang berlaku.. tetapi apa pun kesedihan dan kepayahan tu terus ilang dan lenyap bersama keputusan "final exam" saya.. syukur ini saya panjatkan kepada DIA RABBUL IZATUL. alhamdulillah.. segala keperitan mengharungi tahun akhir sebagai pelajar ijazah berakhir dengan keputusan yang baik. =) kini hanya mampu tersenyum gembira.. tiada kata lagi yang mampu terucap untuk menggambarkan betapa hati ini bersyukur..

untuk kawan-kawan seperjuangan.. tahniah. kita sudah berjaya menggenggam ijazah.. jumpa anda dihari konvokesyen kita, terima kasih untuk SAHABAT yang sentiasa bersama saya menjadi tulang belakang saya.. kepada anda.. sipendengar setia.. peminjam bahu untuk esak tangis saya.. TERIMA KASIH TIDAK TERNILAI UNTUK ANDA. untuk my dear sahabat .. SHAJARATUL AKMA. sungguh kekuatan yang luar biasa ini tidak mungkin ada dalam hati saya jika tiada anda. =) terima kasih kerana menjadi sahabat saya yang sejati. untuk ibu. doa itu kekuatan untuk saya. insyaALLAH.. hanya mampu ijazah ini saya berikan. mudah-mudahan saya kuat untuk menyempurnakan master demi ibu. meski saya bukanlah bijak.. tapi saya tetap akan cuba untuk itu. terus doakan saya.

ALLAH.. terima kasih kerana tidak henti memberi nikmat kepada saya.

-____-

Thursday, January 12, 2012

kerja dan air mata..

assalamualaikum.. dan selamat malam..

ari ni sy balik kg.. selepas.. errrr.. 4bulan kot xblk. erm.. tah la..lebih kurang cam tu la..see tersangat sebok ke saya sampai tak de mase langsung nak jenguk famly (tiba-tiba terasa diri sangat teruk)

malam tadi sy tekad nak balik walaupun baru dapat mesej dari groupmate (errr ade ke groupmate) VIVA tuk thesis sy adalah jatuh pada : 20 JANUARI 2012 (JUMAAT).
jadi sy pun laju-laju packing baju dan pergi cari tiket.. malangnya ujan.. jadi sy terpaksa tangguhkan dan tiket tu dibeli semalam..

pagi tadi sy laju-laju juga pergi ke stesen bas dgn mood yg tak berapa excited sgt,,, mengenangkan kerja masih tak selesai..
tapi kali ini saya terpaksa buat kepututan tegar, nak balik jugak. sebab mak sy tak sehat. T_T . lagipun saya fikir.. ada gap yang agak lama sampai hari jumaat ni.. 20 januari.. hari ni baru 12 januari.. balik tuk 2,3 hari sudah memadai..

tetapi
tetapi
dan
tetapi..
lepas magrib tadi..
TIBA-TIBA DAN TIBA-TIBA LAGI
saya dapat mesej dari groupmate yang lain.. VIVA telah bertukar tarikh.. dari 20januari  (jumaat) kepada 17 januari (selasa) ok terima kaseh kerana menukar tarikh setelah saya selamat tiba di kampung..  dan terima kasih lagi kerana membuat perjumpaan pada 16 januari (isnin).. sementelah sy juga telah membeli tiket ke shah alam 16 januari malam. owh.. jenis gurauan apakan ini??

hati saya menjadi semakin pilu setelah seorang demi seorang "groupmate" saya call mengadu. dan menangis pasal kerja yang takpernah ada kesimpulan dan kesudahan.. bagaimana harus saya tenangkan mereka..sedang saya sendiri bergelut dengan perasaan yang saya sendiri tidak tertanggung. tabahlah wahai hati..

kemudian saya tengok satu per satu thesis yang telah pun dihantar isnin yang lalu.. YAALLAH.. inikah kerja yang telah saya usahakan selama enam bulan yang lalu?? SESAMPAH INIKAH KERJA SAYA???? T_T dan faham la saya kenapa rakan-rakan saya memangis setelah meneliti balik report itu untuk membuat slide!!
kerja yang saya usahakan selama enam bulan dan tambah lagi enam bulan tuk sem lepas.. menjadikan jumlahnya hampir setahun. setahun masa yang kami ambil untuk menyempurnakan research ini.. bukan lah mudah.. dan TIBA-TIBA LAGI.. ianya terpaksa diubah dan ditukar semuanya,, sehari sebelum tarikh submission!!! 
dugaan ini memang tidak seberapa jika dibandingkan dengan dugaan yang pernah saya lalui.. tapi kali ini..kudratnya tiada sisa lagi..

kami mendapat arahan kerja kami perlu ditambah infomasi dan dibuat pembaharuan "SEMUA CHAPTER!!! " ok terima kasih. =) sy senyum sampai telinga.. mesti hati saya menangis tiada air mata..
jarum jam menunjukkan pukul 4 lebih.. beberapa detik lagi bakal mencecah pukul 5petang.. hanya beberapa jam sahaja lagi sebelum tarikh submission.

tiada pilihan lagi melainkan berjaga lagi untuk malam yang ke-tiga.. tiada pilihan lagi untuk saya melainkan tidak tidur dan siapkan kerja.. ataupun tidur dan kerja sudah tentu tidak siap.. dan kami memilih pilihan yang pertama.. TIDAK TIDUR.

saat kawan-kawan lain bergembira hanta report.. saya dan groupmate masih gigih menyiapkan kerja di PTAR, shah alam.. tekanan  memang sudah sampai pada tahap kemuncak..

saya faham dan sangat faham keadaan ini bukan perkara luar biasa.. tertekan dan berperang dengan waktu..
tapi. saya tetap tidak boleh menerima hakikat yang semua chapter perlu dibetulkan sehari sebelum tarikh akhir . saya masih dan tetap tidak dapat menerima kenyataan bahawa kenapa dan mengapa semua kerja kami tidak dibetulkan secara betul-betul enam bulan yang lalu.. jadi apa fungsi perjumpaan demi perjumpaan, pembetulan demi pembetulan yang kami buat setiap minggu kalau semuanya perlu dibetulkan lagi SEHARI SEBELUM TARIKH HANTAR??? 

bebekalkan masa yang tinggal beberapa jam.. tertekan sudah tentu!! perut yang kosong... tidur yang tidak cukup!! itu adalah pakej lengkap untuk buat otak saya lembaB lebih dari siput untuk berfungsi!!! owh ALLAH.. terus beri saya kudrat. ini kerja individu.. research individu..kudrat individu..dan kekuatan individu.. dan saya juga perlu bertahan secara individu.. T_T

dan seusai kerja itu pun.. saya masih tidak tenang... tambahan lagi..sy sendiri dapat kenal pasti terlalu banyak silap. " SALAH EJA. SALAH GRAMMAR, SALAH AYAT. SALAH MAIN ISU, IV DAN DV.." lalu bagaimana??? ianya sudah terlambat..

ALLAH.. sy memang tiada kudrat lagi.. bantulah saya ALLAH.. bantulah saya.. kerana saya hanya mampu berharap pada-MU sahaja. T_T

kerja ini adalah kerja air mata.. sepanjang menyiapkan kerja ini.. saya tidak sudah-sudah menangis..kerana terlalu banyak perkara yang berlaku.. dan kali ini.. kawan-kawan saya turut mengangis.. menangis kerana tiada kudrat lagi..tiada kekuatan yang mampu disandarkan lagi.. melainkan ALLAH...

saya hanya mampu berdoa, berdoa semoga ALLAH memberi saya idea dan buah fikiran untuk menjawab persoalan demi persoalan oleh panel VIVA nanti... sy berdoa.. DR. yang menjadi panel kami nanti tidak menyoal soalan yang "MEMBUNUH" markah sy..

cukup setakan ini.. saya sudah tidak mampu berkata apa-apa lagi

mood: sangat pasrah denga hati yang tidak tenang