Followers

Sunday, April 22, 2012

kata emak lagi


assalamualaikum dan selamat malam.

hari ni sepatutnya saya kerja.. tetapi tibatiba saya terponteng.. huhuhu dan terus melangkah keluar dari kawasan opis. ~~sejarah lipatan idup takpenah buat keje cam ni lagi.meski da 7tahun buat kerja partime~~ tapi kali ni.. waktu begelar fulltime job mule lak buat prangai tak senonoh.. heee ok maaf. lain kali tak buat lagi. pas ni janji akan "cuba" jadi lagi tekun dalam berkerja. ^_^

lepas pecut kereta laju-laju.. keluar dari kawasan opis.. saya pon belegarlegar la kat jalan raya tu.. beborak dengan sikawan sebelah. halatuju dan destinasi yang patut diarahkan.. huhuhu sudahnya ke jusco bukit tinggi. semata-mata matlamatnya nak cari masker itam kat kedai errr apetah name die.. daiso ke ape tah. kedai jual barang-barang jepun ke korea tu.. yang sume barang 5hengget tu.. tibe sampai je takde.. ok fine.. takbebaloi kan..

ehh baik la. lari dari tajuk asal suda.. jum kembali ke jalan yang terang.. ehehhe
gara-gara kebosanan dan ketidaktenteraman.. saya pon seperti biasa picit laju laju butang henpon pink saya tu..nak tepon mak. (errrr  henpon yang dibasuh dengan air aritu gara_gara tjatuh dlm bilik air.. bijak gak kan.. padahal lap suda.. bukan kotor pon.. disebabkan cerdik pandai dan tindakan spontan lalu dibasuhnya mrs.pinky sy tu..maka jadi lahh si piinky tu seperti akuarium.. ada air berenang-renang kat skrin... ehheeh tapi alhamdulillah.. seb baek leh guna lagi..)

dari kejadian tu..henpon sy jadi kurang jelas.. kene cakap kuatkuat sket heheheh. lepas ckp dengan mak rase lega. tenang sket. dapat pandan arah nak tuju.

tadi mak sebok duk cerita bakal kakak ipar. eehhh belom bakal lagi.. calon yang nak dijadikan kakak ipar sy.. cekgu katanya.. bekenan beliau dengan perempuan tu. alhamdulillah..moga dpt calon yang baek lagi solehah.. (pss apsal abang-abang sy pakat pilih cekgu je.. heheheeh ) sy tumpang bahagia tuk abang-abang. meski diaturkan oleh orang ketiga,. sy yakin,,kalau itu ketentuan yang terbaek dari ALLAH.. pastinya baek-baek sahaja kan. =)

da lama borak sal bakal-bakal menantu mak tu.. kasi can la kan.. beliau cerita itu ini..  baru la saya mulakan sesi temubual saya..

saya cuma cakap kat mak..sy kompius nak sambung master ke tak. kerja sekarang susah kan?? tapi sy bersyukur sebab dapat la jugak kerja.. walaupon bukan yg sy minat. selagi ia dibawah bidang customer service.. ok la.. sy masih boleh mengalah dan terima kerja tu. mak tanya saya.. keadaan kerja baek-baek ke tak. demi tidak mahu susah kan ati beliau.. sy ckap la.. suma baek..saya hepi keadaan kat sini. mak tanya jugak pasa kawan baek saya kat tempat keje lame tu.. errrr bile timbul bab tu saya laju-laju tukar topik.. tanak ungkit sal cite sedih tu. sebab mak tak tau kesah tu. ok baek lah sy simpan dalam poket je kan..

berbicang mengenai "master" atau nama lain "postgraduate" sy jadi serba salah. kalau tanya hati memang lah nak sambung kan.. minat st nak sambung belajar masih menggila walaupon sy tau sy bukanlah pandai, malah perlu usaha 10X ganda lebih dari kawan-kawan macam time degree dulu. mak tanya sy,, da fikir masak-masak ke nak sambung belaja tu.. nak sambung kat tempat orang (obesea) ke kat sini je.. sy cakap kat mak.. hajat ati..kalau bole sambung kat luar.. mesti la nak kan.. tapi bila sy pikir balik..mak sy da telalu tua. kakak sume da kawen, dan abang-abang bakal kawen. jadi sy lah yang bujang lagi bongsu ini perlu mengambil tanggungjawab jaga mak. ermmm.. sy taknak duk jauh dari mak lagi. sy pilih nak sambung master kat UPM je. itu pon kalau sy dapat biasiswa. kalau tak. sy benamkan dulu lah hasrat tinggi melangit tu.

kata emak:
~~ sy perlu pikir sedalam-dalamnya. mampukah sy belajar sampai ketahap tinggi tu.
~ mampu kah sy menghadapi cabaran yg tak akan sedikit tu nanti.
~~ sy perlu memikirkan faktor dan sumber kewangan. sebab sy tidak ada punca lain kalau tak dapat biasiswa.. takan nak amek ptptn lagi setelah diploma dan degree pon berhutang dengan si incek ptptn tu.. naseb beliau ade.. kalau incek ptptn xde.. tak belaja la sy ye.. ^_^

kata emak lagi :
~~ buat lah istikharah, tahajudlah. solat hajat la. tak ada yang mampu tolong beri keputusan yang tepat selain ALLAH.
~~ emak suruh sy buat 41 satu hari berturut-turut. 
~~ jangan buat keputusan terburu-buru.
~~ jangan sambung belajar sampai ke luar sebab nak lari dari kesedihan. (ok.. tang ni sy sangat tesentuh.. mak tau sy sedang susah ati. padahal sy tak penah cakap ape-ape..)
~~ jangan buat keputusan yang sy masih tak yakin dan tetap pilih yang sy tak mahu dek kerana mahu lari dari kesukaran keadaan sekarang. 
~~istikharah lah. tahajud lah.solat hajat lah. bermunajat lah. mohon pada yang lebih mampu memberi.

emak tidak menghalang sy nak sambung belajar lagi. meski sy tau, beliau runsing sy akan menghadapi masalah kewangan. kerana keluarga sy bukan lah senang. sekadar rezki mencukupi dan tidak pernah rasa resah menghadapi cara hidup yang barangkali dirasa sukar oleh orang lain. allhamdullillah.. kesusahan memberi kami segenggam tabah yang tak mampu dibeli.

dan malam ini.. setelah difikir dan di tenung dalam hati sy.. sy terpaksa akui.. sy mahu sambung belajar sebab sy nak lari dari kesedihan ini.. owh sungguh sy rasa bersalah pada diri sendiri dan emak.

emak sempat memesan
" cari lah kembali sahabat yang jika kita berdamping dgnnya akan membuai rasa rindu kita pada ALLAH tanpa sempadan".
 "carilah kembali sahabat itu. yang jika kita bersamanya.. semua kekuatan kita dan dia berkumpul menjadi tongkat yang tidak akan buat semangat kita runtuh dikala gusar."
"cari lah kembali sahabat yang waktu kita bersama dia, dia sudi besama kita susah dan senang.yang bila kita terpaksa jauh darinya.. kita akan mengingati dia dengan kenangan yang indah-indah sahaja' 
"cari lah  sahabat yang sudi menjadi cerminan kita..menegur kita saat kita salah.. dan tidak meninggalkan kita saat kita tesasar"
cari lah sahabat terdekat. ALLAH..dan al-Quran. tahajudlah. kat situ ada ketenangan yang tak mampu dicari dari tempat lain. yakin lah. 

sy termangu.. apakah yang sedang si emak tuturkan?? apakah yg beliau cuba katakan?? kerana semua seperti  membelah hati sy. memantul balik di dasar hati. ALLAHUAKBAR.. maka dialah kecintaan sy tak tidak pernah ada tanding lagi.

emak pesan lagi pada sy. emak solat hajat untuk sy hari-hari..tapi sy sendiri yang perlu utarakan hajar sy. kerana sy lah empunya diri.. (ALLAH..sungguh.. kali ini sy merasa makin sebak. tidak tertahan,. tak mampu terbalas jasa emak. jadi syurga sahaja lah yg mampu sy mohon dari ALLAH.. untuk dijadikan hadiah emak.)

sy benamkan dahulu hasrat sambung belajar tadi. tahun ni.. tekad sy, gigih bekerja dan bekerja demi emak. sy mahu membalas segala pengorbanan beliau dengan sedaya yang sy mampu. mohon ALLAH mudahkan urusan sy dalam mencari kerja yang lagi baik. mohon ALLAH juga menjaga hati sy agar tidak resah dan gelisah menghadapi kesukaran yang secebis cuma ini. ALLAH.. sy mohon. teruslah damping hati sy. agar sy tidak kalah dan tidak rebah.

ALLAH..sy mohon panjangkan umur emak dan sy.. agar sy mampu berbakti.

tidak ada kata yang paling beharga melaikan kata-kata emak.

Sunday, April 1, 2012

keje kutip barang-barang free

assalamualaikum dan selamat malam.

sedar tak sedar hari ni da masuk bulan april. =) cepat betol waktu berlalu kan. entry kali ni nak cite sal keje sambilan yang kami cube buat kat mid vally. ^_^
jumaat lepas bersamaan 30 mac. saya dan segagas kawan-kawan saya pegi mid valley. tujuan asal kepergian tersebut sangat lah murni (kunun-kunun gigih dan kental semangat juang bekobar-kobar) mencari keje. 
itu la job fair. job fair tu dari 30 mac sampai 1 april.. ari ni lah. so kami ni yang penanam anggur setia.. kedek-kedek la panjat eskelator mid tu nak cari keje..  sesampai je.. daftar kat kaunter depan tuk dapat tag fair (cam gelang tangan tuuu) tade gelang ijau tu takleh masuk tau. cam kite nak pegi men kat genting n time square tu.. aa gelang cam tu lahhhh kami dapat. 

maka masuk lah kami tekedek-kedek.. mula kan operasi cari kerja.. cewaahhhh terjah dari checkpoint ke checkpoint seterusnye.... best sangat.. tiada yang best melainkan yang best selain dapat gift comey2 dari setiap checkpoint.. ade cute hilight.. dapat note book. dapat pen.. gule-gule bekepok dalam beg toksah cakap la.. hahahah dapat beg cantek. ehhh macammacam la dapat. waa barang free ni saya memang suke. perasaan nak terjah checkpoint tuk korek hadiah diorg nak bagi lagi "Xcited" dari nak isi form cari keje.. ahahha keji tak?? 

sampai kat satu tempat . company buat glove agaknye.. ni da isi borang bagai..soal siasat kejean ape yg beliau bole bagi kami. bla bla n bla bla.. sorg dari kawan saya pon tanya beliau yang jaga kaunter tu tu.. Chinese.. "takde gift ke tuk kami ke" wakakakaah apa da.. kawan saya tu otai rupanya.. nampak dari muke cute tu cam bukan die je yang akan mintak hadiah tu.. ahahah orang tu suh kami tunggu, die nak bagi hadiah.
tunggu punya tggu. tau tak ape beliau bagi kami.. satu paper bag yang sangat besaaaaaaaaaaaaa isi dalam tu ade satu glove yang sangat cute!! nahhhh kongsi lah korang beg tu reramai.. belah nambelas ye kekawan. :P (penat tunggu sudah itu yang dapat.. lawak gile.. cam kekanak tadika tunggu cekelat je lan haahahahah )

banyak gak yang bukak tu ofer position customer service. tapi lagi banyak la admin n HR. errr admin n HR ni bukan jiwa saya. tapi since major course saya adalah customer service manakala minor adalah Human resource.. dan diploma saya adalah office management n technology.. terang tapayah suluh = admin. makanya saya gagahkan jugak pilih position admin n HR tu.. mane tau untong-untong ade rezki dapat gaji banyak kannn.. (ok barangan  itu sangat lah penting :P) bebelas keping jugak resume saya tinggal kat beliau.. aaa itu pon sebab beliau yang mintak..pemes tak saya... orang mintak-mintak lagi resume suh tinggal.. ehem..  (ahhaah bak kate kawan saya..pitam aku layan ko lea ^_^ perasan nak mati)

da siap jalan-jalan kutip barang-barang free tu kami pon round la checkpoint tuk education.. saya pon usha jugak tempat tuk sambung master.. istilah lain postgraduate. ehh betol ke tu?? aahh lantak.. yang peting tema die sambung study kat sini ye. jalan punye jalan.. tibe-tibe ati tepaut kat checkpoint UPM.. errr slow-slow sy menapak duduk kat tempat UPM tu. sok sek sok sek dgn miss yang jaga checkpoint tu.. (ok pecakapan omputeh beliau sangat lah berabuk.. puas saya tepis-tepis habuk tesebot..hishhhh) maka layak la beliau menjaga kaunter UPM.. cerminan mahasiswa bertaraf dunia ye dak??  lepas borak-borak dalam keadaan beliau berabuk cakap omputeh tu.. faham la saya (padahal buat-buat pahaman sendiri kannnn) bahawa kami barisan bachelor  of "Customer service Management" dari UiTM ni bole sambung Master in corporate communication kat UPM. beliau cakap.. seeloknya.. kami teruskan pengajian dalam komunikasi korporat. lebih sesuai untuk bidang kami..iaitu "customer service" cuma tiada research.. hanya perlu ubat coursework.  baek lah..  sebelum menapak dari situ.. saya doa, harap-harap saya dapat buat master kat UPM lepas ni. (berangan lagi.. huhuhu)

 pastu da penat menapak bawak badan yang rendang ni.. saya ajak segugus kawan saya.. mengisi perut yang da lame nyanyi lagu caklempong. pas makan.. sambung jalan lagi.. sampai urat-urat kejang.. tu pon masih taksedar diri lagi.. menapak tak hengat.. hadoiii saya teman beliau ni je beli barang..  ye lah saya nak beli barang mane mampu pulak kan.. bawak purse tak kembongg, baek duk diamdiam je la...

sudah teman beliau tawaf mid tu 7 kali 9.. kami pon balik la.. balik dengan hati senang sebab bawak bersama segerombolan hasil kutipan barang-barang free!! awak suke tak dapat barang free?? bukan saje free bahkan cantek lagi?? saye suke sangat heee da kuar kete dari mid tu.. eh eh apsal tadi datang terang balik gelap lak :p  

k la . da puas bebel panjang.. tah sape la nak bace kan.. perasan :P 

kaki rapu pssss: doa-doa la kami dapat keje gaji best-best ye.. upah penat g cari keje sehari suntuk (padahal sehari taksuntok pon :P hiperbola lagi ayat tersebut) amin 

nah ni lah kami..

 me n hana (the baby doll ^_^)

 the gojes one

 me n them

 with the tall gurl :p

 our lunch 

 my best housemate

 me n the free glove 
me n the best ever fren =)