Followers

Friday, June 28, 2013

elokkk je susun atur..

assalamualaikum.. salam jumaat. moga kita berada dalam rahmat ALLAH..
diberi hidup.. untuk beribadah kepadaNYA

Sudah baca surah kahfi? alhamdulillah.. moga menjadi amalan kita.. semasa hidup.

hari ini sy teperuk kat rumah lagi. malas nak pegi mana-mana.. bangun pagi pagi.. tegolek golek..
mop lantai.. keluarkan ketam dari peti.

ari ni semangat bekoba koba nak masak ketam belada.. ahhah ini sume gara-gara teliur mak kak rai masak time pegi kedah baru ni.. hihih tp ni vesi sy lahh..
asalnye nak masak semalam.. tapi da pulang dari kedai incek mydin beli bebarang pon kul 9 lebih.. haihhh pk sepuloh kali nak masak memalam,..

so pepagi semangat waja keluarkan ketam.. bahan bahan bagai.. tak buat sarapan.. kemain.. fokus nak masak hahahah ^_^ sesambil tu..usha resort n chalet kat mabul n semporna.. book flight. tinggal nak book bilik je kat sane.. mohon dipermudahkan.. xsaba nak scuba kat sane.



dannnn taraaaaa this is mine.. makan la sampai lebam sorang sorang.. 



kanan tu mak kak rai.. kiri tu sy punye.. jauh bezaaa.. T_T

sy da tau dahh.. cili tu terlebih sangat campur pulakkk masak lame.. hikhikhikk.. tape,, nanti cube lagi. 

ehhhh bukan ni topik asal nak cite kat sini.. 

errr err.. ok jom balik pada akar umbi

pagi tadi dalam duk tunggu ketam ni cair dari sejuk beku.. sy pon duk la menepek kat laptop ni.. usha line. bace blog,. telek pacebook. terbace pulak page langit ilahi.. diterajui oleh saudara hilal. bagaimana beliau diuji.. program besar.. tiba-tiba dibatalkan tempahan dewannya..kerana diganti dengan majlis perkahwinan.. 
**tah pape.. pk logik budak skolah rendah pon tau..sape reserve awal..bayar dulu.. orang tu la diberi keutamaan kan.. haihhhh..

tapi sy terfikir jugak..jalan dakwah.. yg penuh kebaikan.. tak manis jika tidak diuji.. mohon ALLAH Mudahkan urusan mereka.. yg berjuang di jalan ALLAH.. insyaALLAH.. 

lalu sy toleh ke dalam hati sy.. owhhh baru sedikit sy diuji.. dan ALLAH sudahpon aturkan yg baik tuk sy.. 


kesulitan yg xserapa

- sy dapat tau sy ada penyakit.
  jadinya.. "level of motivation" zero. titik. sungguh zero. rase idup kelam. *hiperbola sgt
  maka berulang alik lah sy dari shah alam ke sime darby medical center.. cucuk sana cucuk sini.. test darah sana.test darah sini.. ehh segala lah nak cekk. ok baikk lah..sy akur. ^_^

- sy berenti kerja. T_T
  lalu..sy kepenatan. rushing ulang alik spital kemudian masuk kerja tengahari sampai malam. kalau shiff full.. 12jam lah hadap kastemer yg memang datang nak maki hamun kite kan. *pasrah. 
waktu tu kadar stress sangat lah tinggi.. maka sakit sy makin menjadi-jadi. 
balik rumah. tetido depan ruang tamu.. sedar-sedar kul 3,4 pagi.. baru bangu solat isyak. kadang-kadang tido dengan tudung keje. *hahaha tah pape. 
kadang kadang.. bepisat pisat bangun.. idung bedarah.. kompius tido ke pengsan kat depan tadi.. errr.... 
jadi baeklah. demi kesejahteraan hati emak dan nurani sy. sy berenti keje. sungguh tak rela. titik. 


demikian lahh.. penganggur.. kemain tak sedari diri.. pegi pulak becuti sakan. krabi lahh.. pehentian lah.. kedah la.. siam la.. hahaha hampeh. cam nak hempok lelaju je diri ini. balik becuti.. tengok dompet kering.. grrrr tak brani nak pegi draw duit lagi.. takut nak tengok duit ciput dalam tu. T_T

jadinya.. 

otak sy ligat lah cari jalan.. **bab duit ni kemainnnn laju pikir.. 

ting tinggg tinggg dapat idea. sy pon pelanpelan kayuh..memula.. pegi tengok kawasan kilang kerepek. 
pas tu buat kira kira.. berapa modal. berapa untung.. campur kos kos bagai tu.. alhamduillah.. sy mula beniaga kerepek kecik kecik.. hihihihi suke pulak. ini sume hasil petolongan mak sy. beliau yg pegi cari kastemer.. sy tak buat pape pon. hahaha bawak balik barang. pegi anta umah orang. kira duit. syokkkkk tak.** ok tu poyo je.. hahaha da sebut beniaga kecik pon mestilah  ada risiko kan? ada penat ada yg perlu  dikorbankan tak banyak sikit. itulah nilai usaha kita. 

da jalan kerepek.. sy mula tudung pulak. kemain jauh beza.. kerepek.. tibatiba tudung.. ahhaha lantakkkkkk.. 

stok tudung da dapat. rege murah.. kualiti bagus. sy kayuh slow-slow jugak.. campur lagi tudung yg bakal sy jahit sendiri.. demi tuntutan tudung yg labuh. ^_^ sy akan jahit selendang. panjang dan lebar. disebabkan sy penggemar selendang.. dan selendang yg panjang dan bila lilit jadi labuh harganya mahal.. dan kadang kadang ada yang jarang + nipis jd sy jahit sendri. idea asal selendang ni kawan sy.. macehhh bg sy izin amek rekaan kamu. 

balik kemaman ari tu.. kakak sy dapat tender kafe kat kolej. insyaALLAH dalam bulan 7. jadi kakak mintak tolong sy uruskan, berdua dengan anak sedara. tukang masak da dapat. tinggal masak pagi masak kudap kudap malam tu.. insyaALLAH Kami bedua bole usahakan.  ALHAMDULILLAH. rezki lagi. 
masyaALLAH.. mohon ALLAH mudahkan urusan kami. urusan sy.. urusan keluarga. 

jumaat lepas sy balik ke shah alam.. uruskan intebiu master sy.. alhamdulillah.. ALLAH mudahkan lagi jalan. 

sekarang.. tunggu amek stok baru siapkan tuk bulan puase nanti. amek banyak sket.. sbb ramadhan nanti.. sy kat terengganu. tak nak ulang alik shah alam banyak kali. satu rugi duit. dua rugi masa. waktu yg ada ni sy gunakan tuk plan sehabis baik. insyaALLAH. 

pagi tadi kakak sy telepon. tanya bila nak balik. kakak baru besalin.anak sulung. operate. susah nak bangun duduk. mak sorang je kat rumah. sekarang pon da jaga tiga cucu beliau yang super duper heroooo yang lasakkkknye.. ALLAH.. penat nak cakap. fuhh fuhhh fuhh... 

kakak kesian kat mak. sy serba salah. takpe lah. sy cube balik cepat. jagakan anak sedara tu. nanti takde lah mak sebok ulang alik spital lagi.. uruskan rumah lagi ngan cucu beliau tu. haihhh.. dengar pon penat. nak ngadap lagi lahh semput. 
nanti sy bawak anak buah yg paling kecik tu duk ngan saya lah. ^_^

bile jadi cam ni.. baru sy tau..owhh ade hikmah sy brenti keje.. kalau sy tak brenti sy tak bole balik kampung sesuka hati. kesian mak sy penat sorang sorang. lagi pulak dua cucu lahir dalam bulan yg same. anak kakak dan abang. 



ALLAH rancang dan susun elok je hidup kita. dari awal sy rasa sangat sedih. terpaksa lepaskan kerja tu. 
macam-macam pikir.. nanti tak kerja nak bayar duit rumah ngan kete macamanaa.. alaaa sah sahh tak bole pegi becutiiii duit takde. hahahahah itu yg di pikir dulu.. 

tapi itu lah.. apabila kita buat sesuatu, kadang-kadang kita terpaksa. dalam istilah lain kita tak rela pon. padahal sebenarnya.. ALLAH aturkan lebih baik lagi untuk kita di masa hadapan. ^_^ 
nasib baik jugak.. sy menyimpan waktu keje ari tu.. bole la buat modal niaga.. backup sementara tak kerja kan.. 

mohon ALLAH Mudahkan urusan harian sy. ikhlaskan hati sy. ^_^ 

sy yakin tidak akan belaku sesuatu itu tanpa sebab dan dengan siasia melainkan dengan hikmah dari ALLAH. =)

PSSSSS: semalam kannn sy terbeli powerbankkk. pahtu.. rase menyesallll diri ini.. huaaaaaaaaa sobbbbb

tadaaaa inilah objeknye.. da lepas beli tuu..rase tah pape.. sobbb sobbbbbb 

baiii.. jumpe lagi dilain waktu. moga kita terus dibawah limpahan rahmat ALLAH.. doa dan terus berdoa. 

Wednesday, June 26, 2013

kali ini betol, kite rancang tuhan tentukan.

assalamualaikum dan selamat malam...

masih bernafas diberi pinjaman untuk hidup di bumi ALLAH....

moga hari ini ini dan esok, kita berterusan dalam rahmat ALLAH dan diberi petunjuk terus terusan. amin.

hari ini.. sy duduk diam diam kat rumah je. tak nak keluar. kononkonon rehat secukupnya... =)so

hurmm.. dua minggu lepas, sy balik terengganu. yakni isnin sampai jumaat. jumaat petang gerak balik ke shah alam.. sebab da janji ngan kakak opis lame nak teman die balik kedah sabtu pagi. pilih baju kawen. pelamin bagai.

jumaat malam tu.. sy sampai shah alam agak lewat.. singgah selayang pg anta keropok kat kawan-kawan.. lepak skejap sbb lame xjumpe. pas tu jmp kawan kat shah alam.. amek laptop.. tukar.. bg ipad sy kat die.. amek laptop sy ngan die.. sbb nak gune tuk cari maklumat.

tong tang ting tang...

tengok kul 3 pagi.
nahhhhh... pingsan. tak tido lagi.esok kul 6 nak bangun. baeklah.. mandi.. tido.

pagi sabtu tu kocoh kocoh korek beg, keluarkan baju yg dari kampung.. letak dalam beg besar. siap lajulaju... tunggu akak tu datang amek.

kami gerak dalam kul 8 lebih gak.  lapa kemain.. pepagi perot da nyanyi lagu keroncong mak emah.
kakak tu nak brenti kat rnr rawang tapi tak masuk susur kiri.. hampeh tol kakak ni. ahahhaah kami perli beliau tak sudah.. sampai ke rnr tapah. brenti makan. situ.. hihihihi


                                      brekpes tak hengat. seolah lunch setelah sploh ari tak makan.

da makan sampai perot sendat.. alhamdulillah.. kami teruskan pejalanan.. sy drive dari tapah ke kedah. =)
cam bese la.. sy kan dreba.

sampai penang kul 12. nahhhhh jam ketat.. eksiden kiri kanan. huaaa ketaq lutut cek. mohon selamat pejalanan kami.. ding dong ding dong.. sampai sungai dua tu da tukar dreba.. adek kak rai bawak. sebbaik beliau lelaki yg hebat mencilok dan terer jalan situ kerana situ adalah kampung beliau.

petang tu sampai alor star kul 4 la lebih kurang. sampaisampai je.. ayah kak rai da tunggu kat depan umah.. kat beranda. **tacing.. tak penah ade kesempatan bile balik kg.. ayah tunggu. moga ayah sy ditempatkan bersama para solihin. 

da sampai tu.. borakborak.. nahhh emak beliau da siap masak

   
ini apa??? makan la sampai abes katenye.. ^_^ hippp hipp horayyy


ini orang kedah panggil udang ketak. tengganu panggil udang ketok.. hahahah sukeeeeee 

yipiiiiii emak beliau buat banyakkk **cam faham je tetamu die sorang ni.. makan tak hengat. 
sebelom makan nasi, kami da bantai pecel. tapi sebab syokkkk sangat makan.. lupe nak snap gamba. hihih

da makan hampir sejam. aaa nampak banyak ke tak makan sampai sejam, ok. seperiuk bende alah udang ketak tu abes kami ratah. macehhh tuan rumah.. ** musti da serik dan pelawa kami datang lagi nanti. lalala

siap makan kami siap siap ke bandar alor star.. usha baju kawen, pelamin bagai tu. sempat pegi dua kedai. kedai yang ke dua tu sy suke pakej die.. sebab kite bole request buat baju baru.. ikut design kite nak. sukeeee.. semangat la dahku ini pilih kaler n design. kami decide nak datang bagi jawapan esok. sebabnye time tu da magrib. 

sebelom azan magrib.. kami kedek kedek balik umah... sy jadi batak... tengok kiri kanan tak nampak laut.. tapi nampak bende alah ni haaaaaa



allahh.. cantek..subahanallah. ^_^

malam tu mak ayah kak rai pegi majlis bace yasin belakang umah diorg.. sedarasedara juga. diorg ni duk dekat dekat.. bestkan.. =)

mak ayah kak rai cakap,. malam ni makan nasi minyakk!! jangan tdo lagi. hihihi ehemm makan lagi,. sukeeee la sy. 

sy pon siap la solat.. nanti tunggu mak ayah kakak rai balik je. bole borak borak kan.. 
da tu kami duk la lepak lepak.. 
sambil tengok master chef tu.. kemain.. plan.. esok nak g thailand. adek kak rai nak bawakkan. bole la soping kan.. tang ni aku fenin. tak koje.. nak g soping. dushhhhh tumbok muke lajulaju.. 
kemain plan itu ini.. esok nak g situ nak g sini... ahhahah 

tapi..

tibe tibe..

ayah kak rai balik... tekocoh.kocoh. 

sy felik lagi musykil. nampak cam cari barang.. jadinye buat la ramah tamah. tanya.. 

pacik cari ape. sy tolong carikan. rupenye cari ape tu.. orang lelah gune nak sedut gas tu.. aaa bende alah tu laah..diri ini tibe lupe pulak name objek tu saat tengah taip entry ini.. bile maciknye da jumpe. beliau sedut la sekali.. sy pon toleh la.. pegi kat meja tu.. pacik ok?? **rase time tu bedebar.. 

seminit lepas tu.. pakcik tu diam... sy panggil-panggil.. risau kan.. rase macam ayah sendiri.. tak menyahut.. mungkin penat sebab nafas turun naik.. asma rupenye pakcik ni.. 

tibe tibe beliau tersembam kat meja kami duduk tu. ALLAH.. pengsan ke? sy panggil mak kak rai. tu...
beliau kat dapur time tu. amek air agaknye. 
sy mintak minyak panas.. time tu memang buat buat pandai cam rumah sendiri...macam sepuloh kali datang dah. da amek minyak panas dari mak beliau.. saya sapu kat dada.. sejuukkkk.. allah.. hati ni cuak sangat.. cuba menidakkan sesuatu yang tidak elok bakal berlaku. padahal time tu ALLAH je tau perasaan sy. 


da sapu minyak tu.. saya  kuat kuat panggil kak rai.. beliau tengah mandi. **bantai jerit kat umah orang.. lantak la kesopanan takde pon. T_T

kak rai tekocoh kocoh keluar. sy mintak beliau panggilkan sesape.. angkat ayah beliau turun bawah. baringkan kat bawah. atas lantai. sy laju laju masuk dalam bilik.. pakai tudung elok-elok.. tadi tudung main letak je kat kepala. 

da ade datang dua tiga orang lelaki.. angkat letak bawah. kak rai tepon ambulan. 
dalam pada tu sy amek lagi minyak sapu kat kaki.. 

errrrr sampai je tangah sentuh kaki pakcik tu.. hati sy luluh. rase waktu tu sy nak menangis. tp gagahkan jugak. kaki sejuk. gesel gesel da tak berbunyi.. **detik hati.. bukan kan ini petanda.... errrrr perit kerongkong nak suarakan ayat tu. ALLAHH..Mohon ALLAH mudahkan urusan dan segalanya adalah terbaik tuk kami. 

da tu sy bagi minyak tu kepada sedara beliau. lelaki. sy beralih ke kepala. cek mulut dan lidah. nafasnya pendek pendek.  T_T

sy bagitau kat emak beliau.. suh panggil lelaki. yakni orang orang yang arif dalam bab agama. *maaf makcik..sy terpaksa buat buat pandai. sy bukan nak tunjuk hebat. tapi.... masanya sudah sampai. T_T

tak sampai 5 minit.. rumah da penuh. orang surau penuh kat dalam rumah.. ye la ayah beliau kan baru je balik bace yasin. tentulah orang masih ramai lagi. 

dalam sebak sebak. sy cek nadi.. cek kat bawah pinggang.. kalau pempuan area peranakan. xpandai nak sebut tempat nak cek tu name ape.. tp situ la sy cek. air liur rase pahit. cek nadi lagi. kat leher. ALLAH.. nafasnye turun naikkk.. sy hampirkan muka sy ke telinga beliau.. ajarkan mengucap. sy tak pasti beliau ikut ke tak. abaikan itu.. yg penting sy nak beliau dengar ucapan syahadah tu. T_T. ALLAHHH ALLAHHH..
tabahlah hati sy.. sy mintak air yasin.. sapukan ke dada beliau. muka.. sejukk.. bepeluh dahi beliau.. hati ini sedikit terubat. kemudian sy serahkankan kepada mereka yakni orang surau yang lebih pakar, sy undur diri.. anjak kebelakang. tarik tangan makcik tu. suh ajar mengucap. tarik kak rai.. duduk seblah ayah die. panggil si amin tu.. adek kak rai. pegang ayah die.  ALLAH.. Sy tak cukup kuat nak hadapi saat sendu ni. 

 tak sampai seminit..

 beliau da berenti bernafas. sy cek nadi lagi. sy toleh ke arah sedara beliau, bekas jururawat. haruslah lagi berpengalaman kan?? sebab beliau penah jadi misi. sy tanyakan beliau. suh beliau cek nadi. sy tunduk dan undur diri. macik misi tu suh sy amek lampu suluh. lampu tu sy memang bawak kemana sy pegi. takut kes macam ni la. suh sy cek. mungkin die nampak sy macam xkekok. 

dan bile sy cek mata beliau.. da tak re-act kat cahaya.. takde tindakbalas,, hurmmmmm sebakkkkk..
,matanya da kembang.. sy toleh ke arah makcik tu. toleh lagi ke arah mak kak rai.. yakni isteri si mati. ALLAHH.. nak geleng tak mampu. sy toleh ke arah kak rai.. pegang tangan beliau kuat.kuat. toleh ke arah amin. anak lelaki si mati. sy cakap. kite tunggu ambulan datang. biar mereka sahkan. sy tengok jam 10.40 malam. 

hati sy berbisik.. sudah kembali seorang hamba ALLAH,, dengan cara yang mudah. lalu nasib aku bagaimana.. T_T

kemudian tak sampai 2minit.  MA begegas masuk,. cek. guna lah alat beliau. sy bagi tau.. bacaan nadi dua minit lepas. dan bila denyutan brenti. MA tu tanya sy..sy housemen ke. sy laju laju geleng.. tak takk., sy tak penah amek medic,. jauh sekali nursing. die pelik..tanya lagi. housmen ke? tak. sy sedara je, =)

die pandang sy sesudah cek tanya bila last. sy jawab. 10.40. dan beliau sahkan. mata da kembang.. waktu kematian adalah 10.40 malam. ALLAH. beliau suh buat report kematian di balai polis bedekatan. 

sy tunduk. pegang erat tangan kak rai. tak tau nak salurkan kekuatan dari mana. sedang sy sendri sebak dan sendu. mak beliau tabah. sy cakap. makcik.. reda ye.. pakcik pegi dengan mudah. cara yang sangat baik, dahinya bepeluh. makcik angguk je. sy terus teringatkan mak sy.. 

saya tak sempat balik waktu ayah sy meninggal. jadi biarlah sy berbakti.. hargai peluang ini.. meski bukan ayah sy. 

sy mintak kain batik lepas. kain putih jarang.. keluarkan katil. sume persiapan. kemudian sy paskan pada lelaki. biar mereka yg uruskan. aurat si mati harus dijaga. lagi pon sy orang luar. yang tak pernah kenal pakcik ni sebelum ni. 

esoknya.. jenazah diuruskan.. malam tu sy sempat baca yasin..sampai pukul 3 lebih jugak,. lepas tu baru baring. tapi tido tak lena.. sekadar rehatkan badan. 

baru petang tadi sy nampak belliau temenung.. baru petang tadi beliau beriya ria cakap malam bole makan nasi minyak. nak pegi thailand. beli barang. nak beli langsir untuk kenduri kawen nanti. 

baru petang tadi beliau tunggu kami di beranda. duduk die kerusi meja makan.. diam tak bercakap,. termenung pandang seluruh rumah.. tapi sekarang... jasad itu tiada nyawa lagi. sudah kembali kepada pencipta,

bagaimana pula saya nanti. sy pon akan menyusul kemudian. apakah amalan sebaik beliau. T_T

esok pagi tu.. 14syaaban. jenazah diuruskan.. dan dikebumikan.. tepat 11 pagi jenazah dibawa turun dari rumah.. dari pagi tu lepas subuh.. sy duduk bacakan yasin.. sayu.. sy pandang tepat ke arah jenazah.. wajahnya senyumm.. ALLAH.. seakan tido. dahinya..lembab. percikan peluh. 

hati sy merewangrewang tak tau kemana.. sayup kedengaran.. ahli keluarga da kenalan.. bacakan quran.. berusaha habiskan juzuk juzuk dalam alquran. hebat hubungan mereka. muhibbah sungguh tali silaturahim anda dijalinkan atas tali ALLAH.. kerana ALLAH.. 

adek beliau kata.. jenazah disolatkan lebih kurang 200-300 orang.. masyaALLAH..ramainya.. cerminan peribadi beliau ketikat hidup.. yang baik hubungannga dengan orang ramai.. *itu yg sy dengar dari mulut sume orang yg datang ziarah. katanya beliau sungguh baik.  MAHA SUCI ENGKAU TUHANKU.. tempatkanlah beliau di dalam kalangan orangorang yang beriman. 

kehidupannya baik.. pengakhirannya baik.. masyaALLAH.. 

dari situ juga.. sy baru tau,. rupanya beliau muazzin... ALLAH.. bilal. alhamdulillah.. patutlah.. kepergiannya.. dalam keadaan baikbaik sahaja.. suaranya melaungkan azan bakal dirindui. 

kami rancang macam-macam.. tapi ALLAH tentukan yang lebih baik untuk kami. 
sy balik ahad tu.. memandu sorang sorang.. bawak balik kereta beliau. tak yakin sy beliau nak memandu sorang dalam jiwa yang bekecamuk. kak rai sy tinggalkan di kampung. perpisahan kami dengan linangan air mata. sy doakan beliau tabah. sy hanya mampu doa..dan tolong sedaya yg saya bole. mohon ALLAH mudahkan urusan beliau. rahmatiu beliau dan keluarga. =)

ALLAH Selamatkan sy dan keluarga dari azab neraka. berilah sy petunjuk dan bimbinglah hati sy ke jalan yang benar. 

heheh petang tu sempat lagi ke bendang. sy dan alam.. haih,... becinta abes. 









Thursday, June 13, 2013

hipppp hippp horayyyyy

asslamualaikum dan selamat pagi... moga kita berterusan dlm rahmat Allah... meneruskan ari ari dengan ibadat yg lebih baik dari semalAm..

 dlam post sebelum ni.. sy ada cerita sy da berenti kerja kan.. last day 5jun.. tapi kali ni sy xpbukan nak cerita pasal kerja tu.. abaikan perasaan sebak sebu seban tu... 5jun tu.. kami gerak ke pulau perhentian... horayyyyyyy holiday.. lepas. balik kerja.. sy packing beg laju laju.. semangat menggunung kan... yihaaaa.. malam tu pergi amek ama.. kAwan baik sy kat selayang tu.. 

kami gerAk.. ke pulau perhentian guna kereta pyelonc sebab boypreng sy... yakni mr.Purple masuk wad.. akibat dilanggar.. sob sob... 

nahhhh ini kami yg super duperrrrr xcited


dari kiri atas tu shajaratul akma.. hihi name penuh siAp.. beliau la ama.. kanan tu pyelonc yg senget.. 

sementelah yg bawAhh dan kanan tu adalah ira.. si sok sokk santun :p larikkkkk hahahah
ehemmm yg kiri bawah kecik molek lagi owhsem tu sy lahhhhh.. pissss :p 

dari shah alam ke lipis ama n pye gilir drive.. nahhhh berenti lipisss makan dulu kat kedai makan si mak pye ni ha... 



 tejongket perot.. dapat sup tulang kaww! tebaekkk. 

akibat tangki perut padat.. lAlu mata beliau ni rabak.. makanya.. dari lipis.. sy drive. haihhhhhh buli aku ye. 

mulakan pejalanan dari lipis dalam kul 11malam gak..  kami lalu gua musang.. jalan yg huhhhh masyaAllah.. seram sejuk.. Xcident sepanjang jalan.. kete terjunam kiri kanan. gigil kaki ni ha. drive.. sebbaik ditemani ama yg comey lagi gojes kat seblah.. kami borak ,macam  xpenah jumpa 10abad. hihi sy bawak 80-90 je.. lori sederet.. xbrani nak celah. . tAmbah lAgi.. jAlan xbese lalu.. n guna kereta orang.. xbiase sangat.. hihi pecAh rekod kali ni.. sy bawak sopan.. salunye balik kampung sesoranggg batantAi 160.. paling slow 140.. huhu xcident kiri kanan tu pon da cukup seram.. jadi kami pilih jadi pemandu yg sopan sbb sy bawak 3orang anak dara gojes. ehhh 

dalam kuyukuyu bijik mate sy ni xkeh bukak.. gagah jugak.. yeYyyyy bejaya sampAi ke kuala besut. subuh tu brenti solat.. n terus ke jeti kuAla besut

beliau ni nngidam nak makan nasi dagang.. jadi bawak lah.. syg kengkawan kan.., 


tp memAng terbaikk.. rm2.50 je nasi dagang ni.. sedapppppp!

 pas makan kami setle kan resort... tiket bot..beli itu ini sket.. sbb kat pulau nanti mahal.. 
jadinye.. kami bawak la segala mak nenek makanan.. jajan.. air bagai.. sampai tejongket bahu,, berat!! hahahah 


****nahhh nampak beliau sume kemainn seronok lagi xcited?

pas tu kami terus ke pulau..mood holiday.. tepacakkkk hahahaahah 

da sampai tu kami terus ke resort.. simpan barang.. tukar baju.. turun balikk cari laut. 

terus cari laut!!! nampak? super duper hebat! **padahal mate sy kemain rabakkk drive 8jam.. tanpa tidur dan rehat..sejurus lepas balik kerja.. hihi

da sampai kat long beach tu.. kami g makan dulu.. pastu baru turun laut. da siap makan.. lajulaju langkah cari air lauttt. hihi cantekkkkkkkk jatuh cinta habess


mncanakcanak kadar kegirangan kami.. ahahahha



malam tu lepas makan kami lepak kat pantai.. siyess rase tenang,..


kami stay kat pulau kecikk.. malam kat sini. meriahhh
pas lepakk tepi pantai malam tu,.. kami rehat puaspuas.. cover balik tido yg xcukup semalam. 




esokkknye..


nahhh bermula lah... aktiviti air!

gamba kat atas ni hari kedua.. snokerling. 

 bestttt.. tak terkata.. cantekkk



syokk main main ngan nimo.. si penyu gemokk.. hihi haihhh kene pg sendiri.. **feeling syokkk hahaha 




sy dan air.. memang xbole pisahkan.. hihihi 





sehari suntukk main air.. legam kemain.. **lantakkk la kan.. hihihi

malam tu rehat lagi..lepak lepak pantai.. esok tu pepagi lagi da tepacak kat pantai.. 


gigih mandi.. meski matahari tepacakkkk. hihi sume garagara takut xsempat mandi pas sarapan.. 





nahhh die da mule bt perangai songsang **pitam.. sebbaik waktu ni pagi.. xde orang sangat.. hohohoho tabah je si ira layan kerenah kami.. dan snap gamba dengan sy yg xpenah pandai amek gamba lompat. FAILED! 
peluhpeluh melencun si ira gigih tggu snap ragam kami hihi **love u ira


 ni view dari atas bot.. kami da nak gerak balik.. sob sobbb


kemain ngan spek sorg satu. 

da sampai jeti kami lajulaju cari kete.. lapa xyah cakap la.. 

tapi sempat lagi beli baju kenangan.. sorang satu.. beli baju same.. =) 

suweet tak kami.. hihihih

 


 haa tu la die.. baju merah makngah.. gamba ni snap waktu shoping kain batik kat bandarkuala tengganu..  depan pasa payang.. da magrib.. xsempat pg pasa payang.. da tutup dulu.. next time kt pg ye kawankawan.. 

 sy drive dari kuala besut.. ke kuala tengganu.. beli keropok.. jajan.. sampai penuh bonet seolah bawak hilux.. padahal xhengat bawak viva je.. hihih. kami pilih balik jalan pantai.. sbb beliau ni nak shoping.. ade yg festime jejak tengganu kan,,, layan je la tetamu. 

singgah kat seberang takir.. makan sotong celup tepung.,ikan tepung.,pari., ehhh sume la yg celup tepung.. **makan lagi.. grrrrr 

berenti jap kat dungun. ira balik lawat ayah die. 

jom la balik.. malam tu sy syahid awal.. ira pulak amek alih tugas drive dari dungun ke lipis. sy serender.. bapak la penat.. xsedar hape.. tautau da sampai lipis.. angkut beg tebongkang tido kat umah pye.. hihi 


yeha... 


trip kali ni best.. sebab puas manimanda. pasni insyaAllah.. ke tawau. **trip sy ke krabi bulan lepas taksempat lagi nak update, errrr esok esok lah.. tapiiiiii satu je nak ckp. pulau kat krabi pon cantekkkkk 


ni haaa gamba kat phi phi island, krabi.. 

mau tak jatuh chenta?  

sy dan pulau.. sy dan kecintaaan sy dan alam. 

tak dapat ditolak lagi.. sy jatuh chenta ngan laut dan hidupannya.. 

lepasni setlekan lesen skuba.. bukan lapan ni kita skuba kat mabul island. yipiiiiiii.. 

hingga jumpa lagi.. ^_^

** awak.. sy tau awak taksuke panaspanas terik kat pulau cam ni.. tp sy tetap nak ckp.. kalau awak dpt join skali musti besttt.. psss rindu awak. 










Monday, June 3, 2013

hijrah

assalamualaikum dan selamat malam.. moga kita antara yg dipilih Allah.. berada dlm rahmatnNya.. insyaAllah.. 

ari ni daa 3 june, cepat betul waktu berlalu kan.. dan 5 june last day sy kerja kat celcom.. sy buat keputusan berenti.. berat atinya Allah saja yg tahu. 

tapi sy selalu pujuk ati,,, ada kala kita terpaksa buat sesuatu yg kita tidak rela.. untuk kebaikan banyak benda,  tapi kali ini sy tidak jumpa lagi mana kebaikan.. tapi hikmahnya pasti ada.. 

ini antara keputusan yg susah penah sy buat... tapi tiada perasaan kucar kacir.. sy buat keputusan setelah satu hari berfikir secara waras.. dan selepas 3bulan berfikir sambil lalu. ** siap ada pk sambil lalu.. senget je hihi..

lalu.. dengan berat hatinya.,.. sy lepaskan jawatan ni,,,

last day should be on 5june.. 

sebak!!!

ini kerja  pertama sy secara formal selepas memegang sekeping ijazahh.. 

*ijazah pengurusan khidmat pelanggan atau omputeh sebut.. 

bachelor of customer service management

sepadan dengan jawatan sy sekarang...*outlet executive.. customer service.. 

alhamdulillah... banyak pengalaman sy dpt sepanjang setahun keje kat sini... 
banyak pahit.. banyak air mata.. namun byk juga senyum tawa... pengalaman yg tak terbeli dgn wang. =)

terima kasih untuk teman yg tak pernah tinggal sy sendirian harungi jalan berliku ini..,

tuk awak yg tersyg... terima kasih kerana berdiri teguh.. sebelah sy. pimpin sy... pengang erat sy saat sy jatuh.. saat dari hari pertAma sy kerja disini.. sampai ari terakhir.. 
sy tau.. awak tak pernah setuju dgn keputusan sy yg satu ni.. tp sy terpaksa... doakan..ini jalan terbaik yg sy pilih... 

untuk sahabat seperjuangan sy di ofis.. terima kasih sbb faham kesulitan sy,.. xjemu sokong sy.. **mood: syg n rindu korg.. 

susah nak tggalkan kerja ni.. ini adalah bidang sy..5thn berjuang di U.. untuk sekeping diploma dan ijazah dlm bidang ini., dan sy sygkan kerja ni... ini bidang sy... kesukaan sy. =) tp sy terpaksa akui.. ada perkara yg kita perli lepaskan.. tanpa kita rela.. =) 

sy harap hikmahnya pasti ada..lebih baik untuk sy.. 


doakan yg baikbaik tuk sy.. tabah dan ikhlas lalu jalan yg sy pilih.. 

**tuk awak.. sy kekok bila harihari yg sy lalui tanpa awak.. 
kekok dan kaku itu mungkin untuk ar ini sahaja.. 

mungkin!!! T_T

sungguh sy rindu!!! 

ianya sukar. =)

~~tidaklah ada perancangan yg lebih baik dari perancangan Allah.. ~~